Голова Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Віктор ШВЕЦЬ повідомив, що 10.09.2008 року відбудуться комітетські слухання на тему «Про проекти концепцій та редакцій нових законів України з питань реформування органів внутрішніх справ України». Необхідність проведення слухань викликана тим, що у Верховній Раді зареєстровано більш як 20 проектів законів, автори яких пропонують створити в Україні Національну міліцію, Державну прикордонну міліцію, Фінансову міліцію, Антикорупційне бюро, Національну гвардію МВС тощо.

Члени комітету переконані, що реформування органів внутрішніх справ, зокрема міліції, повинно проводитися на основі концепції, яка має бути ухвалена парламентом, а мета реформування — захист прав і свобод людини та громадянина.

17 вересня 2008 року планується провести комітетські слухання на тему «Вдосконалення законодавства та шляхи подолання рейдерства через посилення реагування правоохоронних органів на протиправні дії його організаторів та виконавців».

Віктор Швець вважає, що поширенню рейдерства в Україні сприяє передусім не відсутність законодавства, а неефективна робота правоохоронних органів. Це стосується й органів прокуратури, які недостатньо реагують на порушення вимог Цивільно-процесуального та Господарського процесуального кодексів України, а також інших законів під час розгляду суддями позовів, ініційованих рейдерами.

На думку В. Швеця, доцільним є введення кримінальної відповідальності лише за організацію рейдерського нападу. Злочинні діяння, вчинені окремими виконавцями на всіх етапах організації і здійснення рейдерського нападу, є наслідком діяльності організатора (організація злочинного об’єднання, керівництво ним, забезпечення його злочинної діяльності).