Учора Президент України Віктор Ющенко провів засідання Ради національної безпеки і оборони. На ньому розглянули хід робіт із ліквідації наслідків стихійного лиха у шести областях, окремі місцевості яких оголошено зоною надзвичайної екологічної ситуації. Зокрема, глава держави подякував за величезну роботу, виконану зусиллями працівників міністерств з питань надзвичайних ситуацій, оборони, охорони здоров’я, органів місцевої влади. Також, за оцінкою Президента, в цілому організовано проведено роботу з надання компенсацій збитків від стихії.

Водночас Віктор Ющенко відзначив недостатнє технічне та фінансове забезпечення МНС та Міноборони. Він доручив міністрам протягом двох тижнів подати пропозиції щодо змін до державного бюджету 2008 року, які необхідні для технічного зміцнення цих міністерств. Президент також звернув увагу на проблему отримання бюджетних коштів на ведення відновлювальних робіт, зокрема транспортної інфраструктури. Повне фінансування не отримала Державна служба автомобільних доріг, яка відбудовує зруйновані стихією автошляхи, що є одним із ключових завдань у постраждалих регіонах. Причиною цього є відсутність затвердженого пооб’єктного фінансування робіт: самі кошти передбачені окремим законом і знаходяться на рахунках Державного казначейства.

«Я звертаюся до уряду, до Прем’єр-міністра, міністрів, від яких це залежить, з проханням: будь ласка, у 24 години дайте фінанси, доведіть пооб’єктну розбивку», — сказав Президент, підкресливши, що «абсолютна більшість робіт здійснюється сьогодні без фінансування».

Коментуючи тему фінансування відновлювальних робіт у зоні стихійного лиха, Президент попередив про сувору відповідальність за зловживання тими коштами, які надходять на ці цілі.

Зокрема, Рахункова палата має здійснювати щоденний моніторинг використання цих коштів на територіях. «Я хотів би попередити: як тільки мені буде відомо перший факт, коли під килимом тратите державні гроші нераціонально, ви будете мати серйозну відповідальність в РНБО і органах прокуратури. Не дай Боже ви на людському горі будете продовжувати ту практику, до якої звикли», — заявив Президент.

Рахункова палата також має надати інформацію про підрядчиків, які ведуть відповідні роботи у постраждалих від повені територіях.

Президент припустив, що процедура добору підрядчиків закрита і часто нераціональна.

«План великих «відкатів», очевидно, наступає», —прокоментував цю ситуацію Президент. Він звернувся до Генерального прокурора та Рахункової палати взяти чіткий контроль над цим.

Віктор Ющенко звернув увагу Генпрокуратури на необхідність реагувати на екологічні порушення, які існують у областях, що постраждали від стихії. Зокрема, йдеться про незаконну промислову вирубку лісу, повідомила прес-служба Президента країни.

Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).

Народні депутати фракції БЮТ першими відгукнулись на прохання Голови Верховної Ради України переказати кошти на ліквідацію наслідків повені в регіонах стихійного лиха

Станом на 14 серпня народними депутатами України — членами фракції «Блок Юлії Тимошенко» у Верховній Раді шостого скликання для потерпілих внаслідок стихійного лиха 23—27 липня цього року добровільно переказано зі своєї заробітної плати близько 500 тисяч гривен.

Раніше повідомлялося про переказ Головою Верховної Ради України А. Яценюком тижневої заробітної плати до Фонду допомоги постраждалим.

Глава українського парламенту звертався до всіх народних депутатів із закликом підтримати його ініціативу і звернутися до апарату Верховної Ради, щоб переказати кошти на ліквідацію наслідків повені в регіонах стихійного лиха.

Він пообіцяв опублікувати списки народних депутатів, які подали відповідні заяви. «Люди мають знати про тих, на допомогу і підтримку кого вони можуть розраховувати у скрутний час», — сказав А. Яценюк.

Прес-служба Верховної Ради.