Звинувачення секретаріатом глави держави Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко у зраді національних інтересів є ознакою катастрофи української політичної еліти. На цьому під час прес-конференції наголосив перший Президент України Леонід Кравчук.

«Я не розумію, чому прем’єра роблять ворогом країни», — сказав Леонід Кравчук.

Він зазначив, що за такі дії, які, напевно, погоджені з главою держави, необхідно нести відповідальність. У зв’язку з цим перший президент припустив, що це один із кроків боротьби за президентське крісло. При цьому зауважив, що це дуже примітивний спосіб пошуку шляхів до президентства. «Я не вірю в такий примітив», — сказав Леонід Кравчук.

Водночас він вважає, що Україна не повинна займати односторонню позицію в російсько-грузинському конфлікті і підтримувати Грузію, бо це негативно позначиться на українсько-російських стосунках.

Він переконаний: поліпшити відносини з Росією можна, дотримуючись міжнародних домовленостей, міжнародного права і національних інтересів.

Ціна російського газу для України дуже швидко стане світовою. «Треба вчитися господарювати, економити, а не шукати пільг», — зазначив Леонід Кравчук і висловив надію, що Росія не анексуватиме Крим. «Я вірю, що вона на це не піде, бо поважає міжнародне право».

Леонід Кравчук переконаний, що країна не повинна змінювати режим пересування кораблів Чорноморського флоту Російської Федерації в односторонньому порядку. «З 1996 року, коли було вирішено питання про базування ЧФ РФ, ні Леонід Кучма, ні Віктор Ющенко не поставили це питання на обговорення, а поставили лише зараз. Дії будь-якої держави, яка починає діяти в односторонньому порядку, нехтуючи підписаними угодами, і є дорога до конфлікту», — зазначив він.