Дорогі співвітчизники!

Від щирого серця вітаю вас із святом Преображення Господнього!

В Україні цей день більш знаний як яблучний Спас.

Дозвольте побажати вам, щоб Боже благословення ніколи не покидало нашу прекрасну українську землю, а високі засади християнської моралі зміцнили дух і додали нам усім надії та натхнення у щоденній роботі заради процвітання дорогої серцю України! Нехай у цей день з вами пребуде милосердя Господнє.

Щиро вітаю вас зі святом і бажаю міцного здоров’я та незламної віри!

З повагою,Голова Верховної Ради України Арсеній Яценюк.

Учора православні християни святкували Преображення Господнє — одне із 12 найбільших християнських свят. У народі його ще називають яблучним Спасом. Цього дня, за біблійними переказами, Ісус явив апостолам свою божественну силу. Він повів їх на гору Фавор і там преобразився: його обличчя засяяло, а одяг став білим, «як світло». Також апостоли побачили пророків Іллю і Моїсея, які розмовляли з Христом. Свято нагадує людям про необхідність змінюватися духовно.

За традицією, на Преображення Господнє наприкінці Божественної літургії відбувається освячення яблук та інших плодів. У день яблучного Спаса печуть яблука, млинці, пироги з яблуками, грибами та ягодами, з усім, що дарують сад, город, ліс. За прикметами, яблучний Спас означає настання холодів, це перша зустріч осені. Після 19 серпня ночі стають набагато прохолодніші. Звідси і приказка: «Прийшов Спас, готуй рукавички про запас».

Фото Олександра КЛИМЕНКА.