Президент України Віктор Ющенко минулої неділі відвідав із робочою поїздкою Івано-Франківську область. Головна мета поїздки — ознайомитиcя із ходом ліквідації наслідків стихійного лиха та відновлювальних робіт на постраждалих від повені територіях.

У селі Криворівня Верховинського району глава держави побував на відбудові місцевої середньої школи імені Михайла Грушевського. В розмові з мешканцями він наголосив, що до 1 вересня має бути завершено ремонт у підтоплених школах не лише на Івано-Франківщині, а й у всіх постраждалих від повені місцевостях, що були оголошені зоною надзвичайної екологічної ситуації.

Відтак Віктор Ющенко оглянув відбудовні роботи на ділянці дороги Верхній Ясенів—Устеріки й розкритикував «Укравтодор» за їхню неефективність. Він звернув увагу керівника Державної служби автодоріг Петра Кравчука на необхідність суттєвого прискорення темпів цих робіт. За словами Президента, за три тижні, що минули, «зроблено набагато менше, ніж сподівалися». Він нагадав, що лише на Івано-Франківщині стихія зруйнувала понад 400 мостів, однак на сьогодні збудовано 15 відсотків тимчасових автомостів та 20 відсотків пішохідних. Водночас глава держави зауважив, що за виконані в регіоні роботи «Укравтодор» не отримав 45 мільйонів гривень. «Є закон України, який зобов’язує уряд ритмічно виділяти ці кошти», — наголосив він. Президент нагадав, що на відновлення доріг, берегоукріплення та мостів області передбачено майже 350 мільйонів гривень, а виділено лише 50 мільйонів, і повідомив, що має намір зробити серйозні висновки стосовно тих структур, які не допрацювали у питаннях ліквідації наслідків стихійного лиха.

У місті Галичі Президент ознайомився з початком будівництва 20 будинків для постраждалих від повені. Він запевнив потерпілих, що кошти на капітальний та поточний ремонти пошкоджених будинків уже виділено. Для кращого вирішення житлової проблеми, зазначив глава держави, місцева влада має провести повторну інвентаризацію постраждалого від стихії житла, на якій наполягає група місцевих жителів. Звертаючись до голів державних адміністрацій шести областей, постраждалих від стихії, Віктор Ющенко особливо наголосив: останнім днем введення в експлуатацію таких осель має бути 15 листопада. А якщо цього не буде зроблено до зазначеної дати на тій чи іншій території, то її керівник має подати у відставку.

Під час наради в Івано-Франківську глава держави повідомив, що сьогодні, 19 серпня, планує провести розширене засідання Ради національної безпеки і оборони, присвячене ходу робіт із подолання наслідків стихії у місцевостях, оголошених зоною надзвичайної екологічної ситуації. На ньому будуть заслухані звіти голів державних адміністрацій областей, окремі місцевості яких постраждали від повені. Окрім того, планується заслухати проміжний звіт Генпрокуратури та міністра з питань надзвичайних ситуацій. Президент наголосив, що лише через відповідне оснащення міністерства можна забезпечити «ефективне використання його зусиль».

Віктор Ющенко також зазначив, що йтиметься про запровадження в Україні ефективної системи загальнонаціонального оповіщення населення: «західні території повинні бути технічно більш підготовлені до такого роду викликів».

Окремим важливим питанням, яке може бути включене до порядку денного засідання РНБО, стануть проблеми лісового господарства та несанкціонованої вирубки лісу. «Я все зроблю, щоб на засіданні РНБО було прийнято рішення про заборону суцільної промислової вирубки лісу», — заявив Президент. «Нам треба вимагати в цьому секторі господарства максимально широкого впровадження сучасних технологій і охайного ставлення до навколишнього середовища», — вважає Віктор Ющенко. За його словами, силові відомства у грудні, напередодні новорічних свят, мають провести спецоперації, мета яких — недопущення неконтрольованої вирубки молодого лісу.

Президент також пропонує провести позачергове засідання уряду. Глава держави хоче, щоб на ньому розглянули питання пооб’єктного фінансування дорожньої інфраструктури та водного господарства, ушкоджених повінню. На думку Віктора Ющенка, відсутність пооб’єктного фінансування є найбільшою проблемою, яка заважає ефективній роботі з відновлення зруйнованих доріг. Він наголосив, що хоч би як надалі реалізовувався план відбудови дорожньої інфраструктури, до 1 вересня мають бути готові всі мости, в тому числі пішохідні, які забезпечують доступ дітей до шкіл.

Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).