Нині на розгляді у Комітеті з питань охорони здоров’я перебуває урядовий законопроект «Про затвердження загальнодержавної цільової програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 2009—2013 роки». Документ розроблено на виконання указу Президента.

На жаль, за період дії «Національної програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, допомоги та лікування ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 2004—2008 роки» не визначилася тенденція щодо стабілізації темпів розповсюдження ВІЛ-інфекції/СНІДу. Загалом, переконані фахівці, така тенденція відсутня. Так, за даними офіційної статистики, станом на 01.05.08 в Україні зареєстровано 128 729 ВІЛ-інфікованих, померли від СНІДу 13 443 особи. Протягом 2007 року серед громадян України було зареєстровано 17 669 нових випадків ВІЛ-інфекції, що на 10 відсотків більше за відповідні показники 2006 року. Щомісяця через мережу спеціалізованих лікувально-профілактичних закладів виявляється майже 1,5 тисячі нових випадків інфікування.

У зв’язку з цим, зазначає у пояснювальній записці автор законопроекту міністр охорони здоров’я Василь Князевич, виникла нагальна потреба у розробці нової «Загальнодержавної цільової програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 2009—2013 роки», спрямованої на запобігання поширенню ВІЛ-інфекції/СНІДу. Мета розробки програми — стабілізація епідемічної ситуації та зниження темпів приросту захворюваності і рівня смертності від ВІЛ-інфекції/СНІДу шляхом реалізації державної політики, основаної на принципах забезпечення доступу населення до широкомасштабних профілактичних заходів, медичних послуг з лікування, догляду та підтримки.

Фінансування програми здійснюватиметься в межах видатків, передбачених у державному бюджеті головним розпорядником коштів — виконавцями програми, за рахунок коштів бюджетів Автономної Республіки Крим, областей, Києва та Севастополя, а також інших джерел, не заборонених законодавством. Необхідний обсяг фінансування програми, зокрема з державного бюджету, визначається щороку виходячи з конкретних завдань та наявності коштів.

Орієнтовний обсяг фінансування становить, відповідно до законопроекту: «всього за програмою — 3744691,7 тис. гривень, у тому числі з державного бюджету — 2 905 938,4 тис., місцевого бюджету — 360 180,4 тис., інших джерел — 478 572,9 тис. гривень».

Проект закону «Про затвердження загальнодержавної цільової програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 2009—2013 роки», в розробленні якого брали участь представники громадських організацій, уже погоджений (без зауважень!) з усіма зацікавленими міністерствами та відомствами (окрім міністерств фінансів, праці та соціальної політики, Національної академії наук України). Проект також погоджено з усіма облдержадміністраціями. А на основі програми у регіонах мають бути розроблені регіональні програми щодо протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу.

Прийняття цього проекту дасть змогу ефективніше протидіяти поширенню епідемії в країні, запобігати новим випадкам інфікування і суттєво поліпшити якість життя ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД.