Сезонна алергія (полліноз) завдає багато проблем, уникнути яких допоможе профілактика та виявлення алергенів. Алергію може спричиняти пилок рослин, зокрема, злакових, полині, соняшника і запашних трав (наприкінці липня до них приєднається підступна амброзія — на знімку). При перших ознаках поллінозу не можна займатися самолікуванням, необхідно звернутися до лікаря. Однак є й загальні рекомендації, які допоможуть уберегтися або нейтралізувати алергійні прояви. Про це розповіла лікар-алерголог Олена МАНОХІНА.

— Активізацію алергії провокують харчові продукти, які містять схожі антигени. Тому, щоб уберегтися від «провокаторів», насамперед, необхідно уникати певної їжі. Наприклад, тим, у кого полліноз через пилок амброзії, не варто вживати дині і банани; якщо причина алергії в пилку полину, то не можна їсти кріп, селеру, стручковий перець; якщо алергійну реакцію провокує пилок соняшника — не вживайте соняшникове масло, халву, майонез і гірчицю. 

Є низка профілактичних заходів, дотримуючись яких, можна значно знизити прояви алергії.

По-перше, не відкривайте вікна при сухій і вітряній погоді, а в період цвітіння алергену провітрюйте приміщення лише після дощу.

По-друге, не виходьте на вулицю рано вранці (до 11-ї години пилку найбільше) і приймайте душ після повернення додому.

По-третє, не носіть одяг із синтетичних тканин і не користуйтеся синтетичними миючими засобами.

По-четверте, щодня робіть вологе прибирання вдома і не сушіть випрані речі на вулиці. Також не вживайте подразливі спеції (гірчицю, перець, кетчуп, майонез) і виключіть алергенні харчові продукти (цитрусові, какао, шоколад).

Візьміть алергію під контроль і будьте здорові!

Записала Сюзанна КІРІНА.

Фото Зеновія СИЧА.

ДО РЕЧІ

Сильну алергію, крім амброзії, спричиняє також циклахена, або іва ксантіфолія. Ці рослини часто плутають, але амброзія має розсічене листя, а «івушка» — ціле, як у соняшника.

З овочевих рослин алергія часто буває на помідори (корелює з алергією на березу), на моркву (через надлишок провітаміну А). Не варто вирощувати гриби (зокрема, гливу) у закритому приміщенні, адже їхні спори також стають небезпечним алергеном.