Немає сумніву: події на Кавказі, зокрема російсько-грузинське протистояння, мали неабиякий вплив і на розвиток подій в Україні. Увага політиків нині прикута до Грузії, де Росія проводить воєнну операцію «примусу до миру», за словами Президента РФ Дмитра Медведєва.

У свою чергу український глава держави свої зусилля спрямував на досягнення миру в регіоні. Віктор Ющенко і його колеги з Польщі, Литви, Естонії та Латвії побували в Тбілісі і висловили підтримку грузинському народові. Після повернення з Грузії Президент України підписав ряд указів, які визначають правила перебування на території нашої країни Чорноморського флоту Російської Федерації.

Цікаво, що уряд відповідні постанови прийняв понад місяць тому, але прем’єр Юлія Тимошенко їх досі не підписала. Понад те: в Інтернеті з’явилася інформація, що вона в цей час відпочиває в Італії, на острові Сардинія. Журналісти звертають також увагу на те, що Юлія Володимирівна з’явилася там 9—10 серпня. А народний депутат, лідер партії «Єдиний центр» Ігор Кріль нагадав, що Прем’єр-міністр обіцяла працювати ціле літо в Україні й у відпустку не збиралася. Крім того, речниця прем’єра Марина Сорока спростувала інформацію про те, що Юлія Володимирівна висловила підтримку грузинського народу.

Чимало політиків і аналітиків висловлюють побоювання, що російська сторона після Грузії може спробувати дестабілізувати ситуацію в Україні. Зокрема, перший президент Леонід Кравчук звертає увагу на те, що в Криму чимало жителів мають подвійне громадянство. Вони незаконно отримали паспорти громадян Російської Федерації. Отже, сусіди можуть захотіти «захистити» і їх за допомогою операції «примусу до миру». Але складається враження: більшість політичних лідерів бояться сказати своє слово. Їхнє мовчання нагадує «мовчання ягнят».

Дехто, в тому числі колеги-журналісти, у кроках Віктора Ющенка побачив старт президентських перегонів 2010 року. Хоча, на мою думку, він передусім робить усе, щоб убезпечити Україну та її народ від сценарію, написаного російськими силовиками для Грузії. Безумовно, поведінка політиків під час російсько-грузинського конфлікту також оцінюватиметься співвітчизниками, коли настануть електоральні жнива. Але до них ще чимало часу і може статися чимало подій, які і вплинуть на вибір громадян. А поки що Україна і світ стали «кавказькими бранцями» російської геополітики.

У зв’язку з виключенням із списків вважати недійсними посвідчення помічників-консультантів народного депутата України Куликова К. Б.:

Бурого Олександра Володимировича (номер посвідчення 388/09),

Колоса Дмитра Михайловича (номер посвідчення 388/11),

Кравченка Дмитра Григоровича (номер посвідчення 388/12),

Василюк Віоріки Георгіївни (номер посвідчення 388/15).

Управління кадрів.