Учора Голова Верховної Ради України Арсеній Яценюк відкрив у Сімферополі виставку тактильних фото «Доторкнутися й побачити».

У Сімферополі Арсеній Яценюк зазначив, що Фонд Open Ukraіne підтримав цей культурно-соціальний благодійний проект тому, що він допомагає побачити Україну в новому світлі: інноваційною, відповідальною, з європейською ментальністю. Це яскравий приклад того, як об’єднані зусилля українців із-за кордону, національного бізнесу, людей політики та культури наближають реальний світ до людей, які не мають можливості бачити його у різних барвах.

Завдяки Фонду, зауважив Арсеній Петрович, українці, позбавлені зору, матимуть більше можливостей пізнавати національну та світову культуру.

Запрошуючи відвідувачів на виставку,А. Яценюк сказав:

— Таких людей в Україні багато, але нема кому ними займатися. Тобто йде велике фінансування, якісь соціальні програми, існує безліч різних організацій, але ці гроші десь діваються і до людей не доходять. На території автономії проживає значна кількість таких людей — близько 8,5 тисячі, і цю виставку ми привезли для них. Привезли разом з душею, яку ми вкладали, коли озвучували її. Щоб люди, які слухатимуть наші голоси, відчули, що ми за них переживаємо, вважаємо їх гідними членами суспільства. Адже незрячі часом бачать набагато більше, ніж зрячі.

Минулого місяця в Євпаторії фундація вручила новий автобус для санаторію Українського товариства сліпих. Ці люди 30 років прагнули поміняти автобус, бо держава за цей час не спромоглася профінансувати придбання нового автобуса. Тому я закликаю кожного взятися за якийсь маленький сегмент, якусь невеличку справу і зробити її на благо кожної людини, на благо суспільства. Фонд щиро вдячний корпорації «Індустріальний союз Донбасу» за фінансову підтримку і закликає меценатів та інших благодійників підтримати цей проект.

Його вдалося реалізувати за рік після резонансного дебюту французького фотохудожника в Україні. Колекцію робіт «Українці» Юрія Білака вперше було експоновано в Києві, Львові й Бухаресті, де вона викликала неабиякий інтерес. Натхненний успіхом на історичній батьківщині, автор вирішив зробити доступними свої фотороботи і для незрячих земляків. «Переосмислив техніку, що останнім часом використовується в Луврі для тактильного зображення живопису й скульптури, і створив серію тактильних фотографій — аналогів кольорових оригіналів з циклу «Українці», — пояснював відвідувачам фотохудожник. Для цього винайшов «нову мову», де довелося відмовитися від світла й тіні, кольору та перспективи. Вже з першого дня роботи над проектом незрячі експерти з Франції та України тестували й контролювали роботу, вони порадили рельєфні зображення доповнити аудіокоментарями для глибшого осягнення фоторобіт...

Крим.