Ласкаво просимо до Києва, «Спартак»!

Футбол. Ліга чемпіонів. Третій кваліфікаційний раунд. Перші матчі. «Спартак» (Росія, Москва) — «Динамо» (Україна, Київ). 1:4. Голи: Баженов, 4, Бангура, 28, 46, Мілевський, 45, 85.

«Спартак»: Плетикоса, Паршивлюк (Майдана, 60), Іранек, Штранцль (Філіпенко, 49), Фаті, Ковач, Шишкін, Моцарт, Бистров, Баженов, Павлюченко (Дзюба, 74). Тренер — Станіслав Черчесов.

«Динамо»: Шовковський, Бетао, Вукоєвич, Алієв (Гіоане, 76), Бангура (Кравець, 88), Діакате, Михалик, Мілевський (Морозюк, 90), Несмачний, Каддурі, Нінкович. Тренер — Юрій Сьомін.

Попереджено: Несмачного, 22, Нінковича, 31, Ковача, 68, Бангуру, 71

Арбітр — Мартін Ганссон (Швеція).

13 серпня. Москва. Олімпійський комплекс «Лужники». 45 000 глядачів. 23 градуси.

— Гадаю, зайве говорити про якусь перевагу «Спартака» на тій підставі, що поле штучне, — сказав напередодні зустрічі Юрій Сьомін. — Не бачу тут жодних незручностей. Це поле останнього покоління. Інші команди, котрі грають проти «Спартака» і ЦСКА, приїжджають напередодні, тренуються тут і найчастіше досягають позитивного результату, хоча в інший час працюють на звичайному газоні. Ми сьогодні випробуємо це поле на розминці, щоб команда трошки адаптувалася до нього.

Утім, іншої думки були гравці «Динамо». Зокрема, Артем Мілевський, котрий назвав поле жахливим. Справді, від цього «більярдного сукна» м’яч мав якийсь дивовижний відскок. І неозброєним оком було видно, що спартаківці спершу почувалися в таких умовах, наче вовки у кошарі. Хоча, забігаючи наперед, скажу, що мав рацію Юрій Павлович. Кияни швидко пристосувалися до нових умов.

Однак «Спартаку» вже в дебюті вдалося забити м’яча. Ніким не прикритий Баженов прицілився і ефектним ударом зблизька влучив у дальню частину воріт. Після цього епізоду кияни навіть трохи запанікували. Однак поступово оговталися і встановили рівновагу. Допоміг Моцарт, котрий незрозуміло чому відкинув м’яча назад, його перехопив Бангура і переправив у порожні ворота.

А тим часом динамівці нарощували темп, билися, кидалися під удари, не шкодуючи живота. Це була справжня команда — бойова і згуртована. Саме висока налаштованість на боротьбу дозволила їй захопити центр поля, а відтак заволодіти ініціативою і мати перевагу.

Потім кияни кілька разів «пожаліли» суперника. Але на останній хвилині тайму вже не пробачили йому. Мілевський, Алієв, Нінкович, Бангура розіграли гостру комбінацію. Був удар Бангури, а Мілевський відмінно зіграв на добивання, знайшовши шпарину у воротах.

На першій хвилині після перерви на «Спартака» чекав новий «нокдаун». Каддурі віддав чітку передачу в розріз між двома оборонцями, і Бангура, виявивши високу майстерність, низом пробив влучно. Нападник діяв яскраво і розкішно. Якось і забулися всі ті моменти, котрі він мав у чемпіонаті України і не реалізував.

І до кінця зустрічі український клуб мав помітну перевагу. А під завісу зустрічі масну переможну крапку поставив Мілевський. Велика заслуга в цьому знов-таки Бангури, котрий пройшов по лінії поля і точною передачею знайшов колегу.

«Рахунок на табло!», «Молодці», «Дякуємо», «Ласкаво просимо до Києва, «Спартак», «Сьомін» — скандував динамівський сектор, котрий, як і його команда у грі, того вечора продемонстрував найвищий клас уболівання.

Після зустрічі Юрій Павлович з’явився на прес-конференції під гучні оплески журналістів.

— Почуваюся легко й добре, — сказав він. — Футбол у виконанні нашої команди був дуже гарний. У плані тактики ми зіграли так, як і розраховували. Після першого пропущеного м’яча команда могла зламатися, але продовжила працювати в тому само ключі й добилася успіху. Вважаю, що ми виграли заслужено.

— Вас здивував «Спартак»? (сміх у залі)

— Не треба нас принижувати й говорити, що ми виграли у слабкої команди. Ми обіграли серйозного суперника.

— Чи хотіли б ще раз зіграти в Росії, у Лізі чемпіонів? Наприклад, проти «Зеніта»?

Гадаю, це було б чудово. Ми вже грали цього року з пітерцями на зборах. Це був гарний матч, котрий закінчився внічию. Але у нас попереду ще один поєдинок із «Спартаком»...

Москва—Київ.

Дякуємо керівництву ФК «Динамо» (Київ) за допомогу в організації цього репортажу.

Половина справи зроблена

«Шахтар» (Донецьк, Україна) — «Динамо» (Хорватія, Загреб). 2:0. Голи: Срна, 3, Жадсон, 31.

«Шахтар»: П’ятов, Срна, Кучер, Чигринський, Рац (Іщенко, 8), Гюбшман, Фернандіньо, Жадсон, Вілліан (Дуляй, 54), Брандау, Гладкий (Морено, 71). Тренер —Мірча Луческу.

«Динамо»: Келава, Гргович, Етто (Гела, 64), Саммір (Моралес, 68), Тадич, Мікич, Бадель, Манджукич, Врдоляк, Бишчан (Ловрен, 29), Дрпич. Тренер — Бранко Іванкович.

Попереджено: Грговича, 2, Жадсона, 25, Мікича, 47, Етто, 60, Гладкого, 61.

Арбітр — Флоріан Мейєр (Німеччина).

13 серпня. Донецьк. РСК «Олімпійський». 24 810 глядачів. 30 градусів

Гірники переконливо переграли нелегкого суперника. Сподіватимемося, що й у Загребі все завершиться добре для нашої команди.

Результати решти матчів

«Стандард» (Бельгія) — «Ліверпуль» (Англія). 0:0. «Твенте» (Нідерланди) — «Арсенал» (Англія). 0:2. «Барселона» (Іспанія) — «Вісла» (Польща). 4:0. «Шальке-04» (Німеччина) — «Атлетіко» (Іспанія). 1:0. «Ювентус» (Італія) — «Артмедіа» (Словаччина). 4:0. «Бранн» (Норвегія) — «Марсель» (Франція). 0:1. «Галатасарай» (Туреччина) — «Стяуа» (Румунія). 2:2. «Партизан» (Сербія) — «Фенербахче» (Туреччина). 2:2. «Спарта» (Чехія) — «Панатінаїкос» (Греція). 1:2. «Анортосіс» (Кіпр) — «Олімпіакос» (Греція). 3:0. «Левський» (Болгарія) — БАТЕ (Білорусь). 0:1. «Гімараеш» (Португалія) — «Базель» (Швейцарія). 0:0. «Ольборг» (Данія) — «Каунас» (Литва). 2:0.