Президент Грузії Михайло Саакашвілі в цілому прийняв умови припинення вогню в зоні грузино-осетинського конфлікту й підписав документ, погоджений у вівторок російським і французьким лідерами. Він передбачає відмову обох сторін від застосування сили, створення гуманітарного коридору, повернення грузинських збройних сил на місця постійної дислокації й виведення збройних сил РФ на лінію, що передувала початку бойових дій, а також початок міжнародного обговорення майбутнього статусу Південної Осетії та Абхазії з забезпеченням їхньої міцної безпеки. Текст документа вже в середу планували представити міністрам закордонних справ держав Євросоюзу, які дадуть на нього згоду, після чого документ набуде характеру резолюції й матиме юридичну чинність.

Останні події в Грузії привели міжнародне співтовариство до розуміння важливості переосмислення багатьох компонентів сучасної політики. Зокрема, в секторі безпеки. Учора в Тбілісі відбулася зустріч лідерів демократичних країн. Напередодні Президент України Віктор Ющенко пояснив: «Наша мета — сформувати основу для нормальних переговорів і врахувати всі особливості, всі позиції сторін». Глава української держави переконаний, що план мирного врегулювання південноосетинського конфлікту буде прийнято найближчим часом. Про це він заявив в інтерв’ю українським та зарубіжним журналістам у Тбілісі після мітингу на підтримку єдності Грузії, повідомляє прес-служба українського Президента.

Віктор Ющенко також нагадав, що українська сторона декілька днів тому вже акцентувала увагу на важливості серйозного вдосконалення формату участі миротворців у врегулюванні ситуації в Грузії. «Переконаний, що такі країни, як і Україна, охоче могли б представити в рамках міжнародного мандата свій миротворчий корпус для демонстрації чітких гарантій виконання тих зобов’язань, які можуть бути прийняті найближчим часом», — зазначив Ющенко, додавши, що «ситуація засвідчила: територія, в якої немає колективної моделі безпеки, не може встояти перед викликом, і тоді політика розуму, діалогу може легко змінитися політикою сили».

Президент Віктор Ющенко припинив дію угоди про засоби систем попередження про ракетний напад і контроль космічного простору, підписаної в Москві 6 липня 1992 року. Відповідний указ розміщено на сайті Президента.

Угода 1992 року передбачала загальне використання розташованих у районі міст Мукачеве та Севастополь вузлів попередження про ракетний напад (РЛС). Слід зазначити, що Віктор Ющенко ще 13 червня 2008 року доручив «протягом тижня» підготувати указ про припинення тристороннього використання РЛС у зв’язку з тим, що російська сторона вийшла з угоди про засоби систем попередження про ракетний напад і контроль космічного простору ще в 2007 році.

Крім того, Україна вирішила зробити жорсткішими умови перебування Чорноморського флоту Росії на Кримському півострові. На розгляді уряду перебуває два проекти постанов, які визначають порядок пересування військових формувань іноземних держав територією України, а також порядок перетинання військовослужбовцями та армійськими підрозділами Чорноморського флоту Росії українського кордону.

Одна з цих постанов передбачає попереднє оповіщення компетентних органів України про переміщення військових формувань Чорноморського флоту поза місцями дислокації на території України. Цей нормативний документ існує з 1999 року, однак Міноборони запропонувало ввести суворіші вимоги до іноземних військ.

Другий проект постанови був ініційований українським МЗС і передбачає нові правила перетинання кордону України військовослужбовцями, кораблями та літаками Чорноморського флоту Росії, дислокованими у Криму.

Вл. інф.