На «прямій лінії» крім прокурора Одеської області Василя Присяжнюка були присутні і його заступники, начальники відділів. Таке представництво викликане тим, що з деяких питань тих читачів «Голосу України», що зателефонували на «пряму лінію», рішення треба було приймати негайно. Адже йшлося про дотримання законності стосовно людей, що звернулися безпосередньо до прокурора області Василя Присяжнюка.

У хабарника — вік недовгий

— Василю Степановичу, турбує Юлія Миколаївна Коваленко. Мене цікавить питання про нещодавні затримки під час одержання великих хабарів чиновників Білгород-Дністровської райгосадміністрації. Невже чиновники знову викрутяться? Невже закон знову спатиме?

— Йдеться про затримання заступника голови Білгород-Дністровської райгосадміністрації і посередника у момент отримання хабара в особливо великих розмірах. Кримінальну справу проти них було порушено 24 червня, а уже 12 липня її було передано в суд. Справу закінчено розслідуванням за 17 днів, вона перебуває в суді. Чиновники затримані під час отримання першої «порції» хабара в розмірі 2,16 мільйона гривень за надання сприяння у виділенні земельних ділянок. Усього хабарники запросили 10 мільйонів гривень. На території Одеської області подібного хабара в таких розмірах ще не було.

Закон не спить, для того і працює прокуратура. Скажу, що передано в суд кримінальну справу за обвинуваченням у отриманні хабара міського голови міста Роздільної, за обвинуваченням в одержанні хабарів заступників декана Одеської національної морської академії.

— В одній з київських газет було написано, що прокуратура Одеської області, якою ви керуєте, боїться чіпати чиновників-корупціонерів обласного і міського масштабу. Вибачте, не назвав себе — Юрій Геннадієвич, прізвище на казатиму. Ви що, дійсно, обходите стороною великих чиновників?

— Юрію Геннадієвичу, я не читав, але скажу, що автор замітки абсолютно не знайомий з діяльністю і роботою прокуратури області. Нас цікавлять не посади, а дотримання посадовими особами вимог закону. За шість місяців ми притягли до відповідальності за скоєні злочини 24 держслужбовців, вісім працівників органів місцевого самоврядування, вісім працівників податкової інспекції, 13 співробітників міліції, трьох депутатів місцевих органів влади.

Такий короткий термін розслідування справи про одержання хабарів — це тверда позиція прокуратури області.

У першому півріччі нинішнього року порушено 62 кримінальні справи про хабарі, для розгляду в суди направлено 51 кримінальну справу.

«Земельних баронів» в Одеській області не буде

— Мене звати Наталя Степанівна Цуркан. Я живу в селі Приморському Білгород-Дністровського району. Яка зараз обстановка на Будакській косі? Як прокуратура реагує на факти нахабного захоплення земель у курортній зоні? Чому ведеться самовільне будівництво в рекреаційній зоні?

— На Будакській косі сьогодні є, це я як прокурор Одеської області кажу, серйозні проблеми. Там незаконне будівництво ведеться з 60-х років. Я поставив питання руба перед головою обласної держадміністрації і головою обласної ради — необхідно розчищати авгієві земельні стайні на Будакській косі, необхідно усе приводити до єдиного показника: як дотримується чинне земельне законодавство. Якщо не дотримується, необхідно вживати заходів прокурорського реагування.

Що ми вже зробили по Будакській косі? Наприклад, скасували рішення глави Білгород-Дністровського району, який незаконно виділяв землю товариствам «Роза вітрів», «Луч». На Будакській косі незаконно було виділено 200 гектарів землі. Прокуратура області звернулася з 49 позовами про знесення незаконно побудованих будинків і споруд. Крім того прокуратура звернулася з 17 позовними заявами про визнання незаконними 17 договорів про оренду землі.

Я заявляю, що «земельних баронів» в Одеській області не буде. У нас є пропозиції про те, щоб «зачистити» Будакську косу від незаконного будівництва. Там повинна бути територія, призначена для масового відпочинку людей, а не спорудження замків і латифундій. Цю пропозицію підтримали в обласній державній адміністрації.

— Добрий день, Василю Степановичу. Я — із села Серби Кодимського району. звати мене Надія Тихонівна Гаврилова. У нас по вулиці Новоселів з березня місяця відсутня вода. Ми скаржилися в Кодимську райдержадміністрацію. Вода на кілька днів з’являється, потім знову зникає.

Ми вважаємо, що нам воду відключили тому, що багато моїх сусідів і я поставили лічильники, а владі це — невигідно. Тариф за 1 кубометр води по лічильнику — 2,5 гривні, потім стали платити чотири гривні, а зараз вимагають вже і по сім. Влада каже, що, мовляв, вода використовується на поливання.

— Надіє Тихонівно, зателефонуйте мені завтра, я обіцяю вам, що проблем з водою не буде.

(Звертаючись до заступників: негайно подзвоніть у Кодимський район і нехай прокурор негайно перевірить законність підвищення тарифів на воду.)

ВІД РЕДАКЦІЇ: вода на вулиці Новоселів у селі Серби з’явилася через три години.

— Доброго дня, Василю Степановичу. Мене звати Семенюк Петро Іванович. У мене живуть родичі в селі Адамівка Іванівського району. Недавно був у них у гостях і бачив, що там дамбою перекрили малу річку і тепер жителі повинні робити гак, щоб дістатися додому. Хіба це законно?

— Звичайно, це незаконно, Петре Івановичу! І ми знаємо про це. Спасибі вам за інформацію. Але ми вже вжили заходів прокурорського реагування і проїзд відновлено. Ми провели в Іванівському районі перевірку виконання закону «Про надра» і встановили масу порушень законодавства. Там незаконно розробляють кар’єри, де вивозять пісок, жерству, і ніхто не несе за це ніякої відповідальності. З 148 підприємств і установ області, що незаконно, по-хижацькому розробляють кар’єри, тільки 28 мають дозвіл чи ліцензії на розробку корисних копалин. Ми поки закрили в Іванівському, Біляївському, Роздільнянському районах незаконні кар’єри і почали ретельну перевірку незаконної діяльності так званих шахтарів.

(Аналогічне запитання задав і Василь Миколайович Волощенко про незаконну розробку корисних копалин у селах Степанівка і Кучургани Роздільнянського району.)

— Вас турбує Любов Георгіївна Паневич із села Красносілка Комінтернівського району. Наше підприємство захопили рейдери. Що нам робити?

— Не переживайте — працюйте, як і працювали. Коли цього року ваше підприємство захопили знову рейдери, ми домоглися, щоб через добу був знятий арешт, накладений на виробничі приміщення.

Що стосується рейдерства, то можу сказати, що цього року жодного подібного випадку в нашій області не було. Залишилися тільки «рейдерські хвости» минулих років, у тому числі і по вашому підприємству, «Центроліту», по заводах «Оріон», «Біостимулятор», «Краян». Зараз триває ретельна робота з очищення підприємств від рейдерів.

— Я — з Любашівського району, звати мене Марія Іванівна Пономаренко. Я керівник фермерського господарства. У 2004 році між мною і громадянами були укладені договори оренди земельних ділянок. Пізніше громадяни одержали держакти на землю і їхні ділянки були виділені в натурі. З мого боку договори виконувалися сумлінно. Потім власники держактів звернулися до мене з вимогами про повернення земельних ділянок, бо вони хочуть їх обробляти самі. Я їм відмовила, мотивуючи відмову тим, що термін договорів ще не минув. Прокуратура Любашівського району, куди я звернулася по правову допомогу, звернулася з позовними заявами до суду, вставши на захист власників держактів і їхніх вимог. Чи правильно зробила щодо мене прокуратура району?

— Марія Іванівна, змушений вас засмутити: дії прокуратури — правомірні. Тому що ви укладали договори з людьми, коли вони не мали державних актів, а мали сертифікати на право власності на земельний пай. У даний час люди є власниками землі і мають держакт. Тому згідно із законом ви зобов’язані переукласти договори або вони повинні розірвати з вами договори і почати самостійно обробляти належну їм землю. Рекомендую вам знайти з ними спільну точку зору про якісь спільні умови подальших дій.

— Звертаюся до вас, Василю Степановичу, від імені сусідів, що проживають у гуртожитку села Холодна Балка Біляївського району. Мене звати Володимир Якович Лабурець. У 2000 році гуртожиток увійшов у статутний фонд акціонерного товариства. Нині АТ — банкрут, його не існує. Нам, мешканцям 36 квартир гуртожитку, роз’яснили, що його буде передано на баланс Холоднобалківської сільської ради.

— Це необхідно було зробити ще в 2000 році. Ми будемо думати, як допомогти вам. Питання це можна розв’язати і, ймовірно, у ваших інтересах ми звернемося з позовними заявами до суду.

— На зв’язку — Андрій Якович Переверза. Я очолюю промислову раду восьми рибодобувних підприємств Нижнього Дунаю. У зв’язку зі спекою влітку вилов риби в даний час став практично неможливим — риба псується. Ми хотіли б вашої допомоги в клопотанні перед обласною радою про внесення змін у правила користування маломірними судами на водних об’єктах Одеської області. Річ у тім, що в цих правилах дозволено вилов риби в нічний час тільки для рибалок міста Вилкового, а ізмаїльські й ренійські рибалки цим правом не користуються.

— Проблема мені ця знайома. Дунайський транспортний прокурор вийшов з таким клопотанням на обласну раду. Прокуратура Одеської області підтримала це клопотання і зробить усе, щоб рибалки Ізмаїла й Рені змогли ловити рибу і вночі.

Я розмовляв на цю тему з головою обласної ради — він підтримує наші клопотання, так що ловіть рибку на здоров’я.

Примусову евакуацію автомобілів вважаю незаконною

— Я — не жителька Одеської області, приїхала на відпочинок в Одесу з Миколаєва. Вибачите, не назвалася — Олена Іванівна Бойченко. У мене — два запитання. На Чорноморському узбережжі в районі Коблевого є випадки незаконного викупу земельних ділянок. Ці ділянки не використовуються. Як ваша прокуратура реагує на земельне свавілля?

— Ми реагуємо, Олено Іванівно, дуже жорстко. Порушили з цього питання 26 кримінальних справ. От одна з них. Одеська міжрайонна природоохоронна прокуратура порушила кримінальну справу за фактом самовільного захоплення земельної ділянки, що належить до особливо цінних земель території Татарбунарського району. Прокурор Комінтернівського району вніс протест на розпорядження глави райдержадміністрації про створення комісії з вибору земельної ділянки площею 200 гектарів для наступного передання в постійне користування «Одеському лісовому господарству», частина якого з 2003 року перебувала у власності громадян для ведення особистого сільського господарства.

— І друге невелике запитання. Ми відпочиваємо на 16-й станції Великого Фонтана. Там дуже важко спуститися до моря — скрізь паркуються машини, вони стоять на тротуарах.

— Це дуже гостре питання з паркуванням. Я постійно обговорюю це питання з міським головою Едуардом Гурвіцом. Зараз вирішується питання про те, що всі нові будинки повинні мати місця для паркування.

Гостра тема — примусова евакуація автомобілів, яка здійснюється сьогодні в Одесі. Ми вважаємо її незаконною. Це справді порушення конституційних прав людей і з цього приводу в інтересах людей ми звернулися з позовною заявою до суду.

— На вас тільки й надія, Василю Степановичу. Моя дитина отримала травму — численні переломи нижньої щелепи — в дитячому таборі «Казковий» на вулиці Костанді, 33. Дитині десять років. Дирекція табору не йде на жодні контакти, щоб вирішити питання про компенсацію за лікування. Травму отримано через недбалість співробітників дитячої установи. Була складна операція.

— За законом відповідальність за неповнолітню дитину несе персонал дитячого табору. Ви маєте повне право на позовну заяву з вимогою про відшкодування вам витрат. Ви маєте право також на подання позовної заяви про відшкодування моральної шкоди.

Я доручу прокуророві Київського району взяти цю справу під контроль і він подасть позовну заяву на захист ваших інтересів і інтересів вашої дитини.

— Василю Степановичу, до вас звертається власний кореспондент усеукраїнської газети «Рабочая газета» в Одеській області Володимир Олександрович Крещук. Я проводжу журналістське розслідування про те, як з вини керівників одного зі структурних підрозділів Одеської залізниці робітник Олександр Троїцький втратив здоров’я на виробництві.

З 2001 року він у судах намагається знайти правду, тобто довести, що професійне захворювання одержав на виробництві. В даний час його справа розглядається в Іллічівському міському суді. Триває страшна восьмирічна судова тяганина.

— Ми спробуємо допомогти. Треба розбиратися в цій справі з самого початку — чи був він ознайомлений з наказом про те, що йому доведеться працювати у шкідливих умовах. Я дам доручення транспортній прокуратурі, щоб вона розібралася в цій справі. Напишемо лист голові Одеського обласного апеляційного суду з проханням узяти розгляд цієї справи на контроль.

— Я живу в Києві. Прочитала в «Голосі України» оголошення, що ви, Василю Степановичу, проводите «пряму лінію». Ймовірно, головні питання будуть задавати жителі Одеської області. Я — Надія Анатоліївна Михневич. Коли ви працювали прокурором Києва, я була у вас на прийомі. Ви добре знаєте проблеми Києва. Дуже шкода, що ви не працюєте в столиці і не довели до кінця справу з «Еліта-центром». Мені здається, сьогодні, роботу прокуратури треба оцінювати не з погляду паперових показників, а з погляду, який авторитет вона має в населення. Повертайтеся, Василю Степановичу, в Київ, ми чекаємо вас.

— На мій погляд, настав час реформувати не тільки судову систему, а і всю систему правоохоронних органів. Кожен працівник правоохоронних органів має працювати на закон і на людину. Тільки тоді в нас буде користь. Зараз відбувається якась чехарда в законодавчому полі. А треба, зрештою, наводити порядок у нашому спільному правовому господарстві.

***

Дві години «прямої лінії» пролетіли, як одна мить. Безперечно, всі питання, а пролунало їх 36, будуть Систематизовані й по них будуть дані докладні відповіді, вжито заходів прокурорського реагування.

Василь Степанович Присяжнюк ці дві години відпрацював, як то кажуть, на всі 100. І це відчули його співрозмовники, котрі дякували й за слушні поради, і за тверду позицію стосовно корупціонерів, хабарників, усіх, хто намагається переступити через закон.

«Влада, що не спирається на силу закону, — ознака найжахливішого безсилля суспільства», — сказав він, підбиваючи підсумки «прямої лінії». Саме силою закону і зміцнює прокуратура Одеської області силу суспільства.

Фото автора.