Українській Гельсінкській спілці — 20 років! Учора з цієї нагоди члени УГС, Українського культурологічного клубу, правозахисники, колишні політв’язні зібралися на ювілейну конференцію.

Із архіву: Двадцять років тому, в часи «перебудови», гучної слави набула абревіатура «УГС» — Українська Гельсінкська спілка. Про її створення В’ячеслав Чорновіл і брати Михайло та Богдан Горині оголосили на велелюдному мітинзі у Львові 7 липня 1988 року, де оприлюднили «Декларацію принципів УГС», а вже за тиждень відбулися установчі збори Київської філії УГС. Ця громадсько-політична організація постала на основі правозахисної Української Гельсінкської групи, що діяла з листопада 1976 року і фактично вся була репресована. Саме колишні політв’язні, які вийшли під час горбачовської «перебудови» на волю, і склали основу Української Гельсінкської спілки. Навесні 1990 року 12 членів УГС стали депутатами Верховної Ради УРСР. А «Декларація принципів УГС» лягла в основу «Декларації про державний суверенітет України», ухваленої парламентом 16 липня 1990 року.

Конференція Української Гельсінкської спілки вчора закликала припинити військову агресію Росії проти незалежної Грузії.

«Москва цинічно називає свій військовий злочин миротворчою місією. Проте світова громадськість добре усвідомлює, що окупація Росією частини території суверенної кавказької країни — це зухвала реакція на намір Євроатлантичного союзу відчинити свої двері для нових демократичних держав», — ідеться в їхній заяві.

Учасники конференції Української Гельсінкської спілки висловили щиру підтримку героїчному народу Грузії та рішучим діям її президента Михайла Саакашвілі, спрямованим на захист національного суверенітету. «Ми закликаємо держави-члени НАТО і Європейської спільноти зайняти тверду і принципову позицію щодо російської агресії на Кавказі — вона має бути засуджена світовою спільнотою».

Делегати конференції одностайно схвалили позицію Президента України Віктора Ющенка та президентів інших демократичних країн, які висловили свою солідарність із народом Грузії.

Крім того, конференція УГС закликала Генеральну асамблею Організації Об’єднаних Націй позбавити Російську Федерацію статусу країни-миротворця в даному регіоні. «Ми наполягаємо на виведенні Російської Федерації зі складу «великої вісімки», оскільки її присутність там компрометує великі держави світу», —зазначено у схваленому документі.

Учасники конференції Української Гельсінкської спілки звернулися до російських правозахисників-дисидентів із закликом виступити проти окупації Грузії так, як вони зробили це сорок років тому на Красній площі на захист Чехословаччини.

Фото надане УГС.