Партія «Наша Україна» закликала Прем’єр-міністра невідкладно підписати схвалені урядом постанови стосовно переміщення збройних формувань Чорноморського флоту Російської Федерації територією України.

Це питання надзвичайно актуалізувалося у зв’язку із залученням кораблів ЧФ РФ до участі у збройному конфлікті на Кавказі. Відтак, лідер партії «Наша Україна» В’ячеслав Кириленко нагадав про нещодавнє схвалення Кабінетом Міністрів двох постанов — про порядок пересування Чорноморського флоту Росії в українській морській акваторії та про регламент пересування військ російського ЧФ територією України, котрі якраз і регламентують порядок узгодження з компетентними органами України пересувань, пов’язаних з діяльністю військових формувань ЧФ РФ поза місцями їхньої дислокації на території України та порядок перетину державного кордону України військовослужбовцями, військовими кораблями (суднами забезпечення) і літальними апаратами ЧФ РФ, який перебуває на території України. Проте досі ці дві постанови залишаються не підписаними главою уряду, що не дає змоги ввести їх в дію.

«Така позиція викликає наше глибоке занепокоєння, особливо в ситуації, коли Чорноморський флот Росії бере участь у забезпеченні бойових дій проти Грузії», — зазначив В. Кириленко та закликав Ю. Тимошенко або негайно підписати ці постанови, або публічно пояснити причину відмови від їх підписання. «Наша Україна», як частина владної коаліції, стурбована такою позицією прем’єра і — у разі непідписання згаданих постанов — міністри від «Нашої України» будуть змушені взяти час на проведення консультацій. За такого розвитку подій «Наша Україна» пообіцяла звернутися до Президента, як гаранта територіальної цілісності та суверенітету держави, з пропозицією ввести ці постанови в дію своїми указами».

Окрім того вчора прес-служба Міністерства закордонних справ України прокоментувала заяву в. о. міністра юстиції України Євгена Корнійчука стосовно того, що, мовляв, Росія має право використовувати дислокований на території України ЧФ РФ у будь-яких своїх цілях. Прес-служба МЗС у зв’язку з цим нагадує, що перебування ЧФ РФ на території України регулюється базовими угодами з питань ЧФ РФ від 28 травня 1997 року та законодавством України. А відповідно до статті 6 угоди про статус та умови перебування ЧФ РФ на території України військові формування ЧФ РФ мають поважати суверенітет України, дотримуватися її законодавства, до якого, безперечно, входять і чинні міжнародні договори України, та не допускати втручання у внутрішні справи України. Прес-служба МЗС нагадує, що право тлумачення міжнародних договорів України, відповідно до законодавства нашої держави, є виключною прерогативою МЗС. Виходячи з цього, «коментар Є. Корнійчука є скоріше приватною оцінкою і не відображає офіційної позиції України».

***

Тим часом Перший віце-прем’єр-міністр Олександр Турчинов, коментуючи під час учорашнього брифінгу дискусію між Міністерством юстиції і Міністерством закордонних справ стосовно необхідності врегулювання переміщення кораблів Чорноморського флоту Російської Федерації акваторією України, зазначив, що найближчим часом буде підготовлено офіційні висновки з цього питання. «Я не є професійним юристом, щоб ставити крапки в юридичних спорах, але, в усякому разі, Міністерство закордонних справ і Міністерство юстиції одержали доручення вивчити це питання», — зауважив він та пообіцяв, що як тільки будуть офіційні висновки міністерств, уряд проінформує про їх результати.