Голова Верховної Ради України Арсеній Яценюк провів відверті та конструктивні консультації з міністром закордонних справ Російської Федерації Сергієм Лавровим у режимі телефонної розмови. Сторони обмінялися думками щодо ситуації в зоні грузино-південноосетинського конфлікту.

А. Яценюк наголосив на тому, що на сьогодні найголовнішим є повне припинення бойових дій та вогню на території Грузії.

У рамках консультацій сторони дійшли згоди про необхідність невідкладного обговорення проблематики переміщення кораблів Чорноморського флоту Російської Федерації на засіданні підкомісії з Чорноморського флоту.

Під час розмови Голова Верховної Ради України нагадав главі російського зовнішньополітичного відомства про те, що взаємовідносини між Україною та Грузією у військово-технічній сфері відбувалися винятково в рамках міжнародних норм та стандартів, про що регулярно було інформовано Організацію Об’єднаних Націй, а відповідні дані вносилися до реєстру озброєння, передбаченого Вассенаарськими домовленостями. Арсеній Яценюк запевнив, що на даному етапі питання про поставки додаткового озброєння грузинській стороні на порядку денному в Україні не стоїть.

Також під час консультацій сторони обговорили питання вільного переміщення гуманітарної допомоги та торговельних вантажів.

Прес-секретар Голови Верховної Ради України.