Стаття 13 Конституції України чітко зазначає, що «кожний громадянин має право користуватися природними об’єктами права власності народу». Саме до такої загальнонародної власності належить прибережна смуга морів, але чи не кожен, хто відвідав курортну зону, може стверджувати, що такою ця власність є лише на папері. А на практиці вільний доступ громадян до узбережжя морів стає дедалі проблемнішим. Саме тому Комітет ВР з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України стосовно прибережних захисних смуг (реєстр. номер 2642).

Цей законопроект саме й покликаний забезпечити збалансоване використання прибережної смуги морів, захист навколишнього природного середовища, збереження ландшафтів, природної, культурної, історичної спадщини. У документі визначаються розмір та межі пляжної зони прибережних захисних смуг морів, доповнюється перелік обмежень господарської діяльності в межах прибережних захисних смуг, а також врегульовується питання забезпечення доступу громадян до узбережжя морів на умовах загального водокористування.

Зокрема, у разі ухвалення цього законопроекту буде запроваджено заборону на будівництво в межах 100-метрової пляжної зони будь-яких споруд, крім гідротехнічних, гідрометричних та лінійних, а також забезпечено безперешкодний прохід уздовж берега моря. Це важливо ще й у зв’язку з тим, що узбережжя є надзвичайно вразливими і чутливими до антропогенного впливу. Однак через велику щільність забудови узбережжя базами відпочинку та приватними будинками, тимчасовими та стаціонарними спорудами, наслідки антропогенного навантаження на прибережні морські території набувають загрозливих тенденцій, що призводить до втрати біоландшафтного різноманіття, знищення місць існування тварин та рослин. А зведення численних парканів та обмеження вільного доступу населення до берегової лінії — ще й до порушення конституційного права українського народу на користування природними ресурсами.

Водночас проблема ускладнюється тим, що на сьогодні питання, які стосуються режиму здійснення господарської та інших видів діяльності в межах прибережної смуги морів у спосіб, що запобігає або мінімізує несприятливий вплив на цілісність екосистеми прибережної смуги та її структурних компонентів, залишаються недостатньо врегульованими. Отож ухвалення цього законопроекту та реалізація його положень дасть змогу унормувати використання прибережних смуг Азовського та Чорного морів, сприятиме поліпшенню екологічної ситуації в Азово-Чорноморському регіоні, збереженню та відтворенню природних ресурсів моря. А також законопроект сприятиме відновленню конституційного права українського народу на користування природними ресурсами, зокрема забезпеченню безперешкодного доступу до узбережжя та проходу вздовж берега моря.