Сім’ям 35 загиблих унаслідок повені виплачено повну компенсацію. В однієї загиблої особи не знайшлося родичів. Причини смерті інших трьох людей досі встановлюють медексперти. Про це повідомила міністр праці та соціальної політики України Людмила Денісова. І нагадала, що родинам, які втратили члена сім’ї внаслідок повені, передбачено виплату по сто тисяч гривень на кожного загиблого. Загалом станом на вчора уряд, за словами пані Денісової, забезпечив надання допомоги на відбудову житлових будинків 27242 сім’ям.

Усіх постраждалих було розділено на три категорії. Громадяни першої категорії — це люди, що повністю втратили житло або воно не підлягає відновленню, або розташовано в зоні підвищеного ризику (може бути затоплено найближчим часом). Кожна з таких сімей, а їх під час виплати першого траншу було 883, отримала по 5 тисяч гривень. Родинам другої категорії, чиє помешкання підлягає капітальному ремонту або ж у ньому зафіксовано істотні пошкодження, виплатили по 2,5 тисячі гривень. Таку допомогу отримали 6124 сім’ї. Тих, чиє помешкання підлягає поточному ремонту, занесли до третьої категорії і виплатили по тисячі гривень на родину. Останніх нарахували 20235 родин.

Повідомила міністр і про початок виплат другого траншу. Розмір допомоги значно збільшено. Так, сім’ї першої категорії постраждалих мають отримати по 50, другої — по 20, третьої — по 5 тисяч гривень.

А остаточні суми допомоги мають надаватися згідно із постановою Кабміну №689. Вираховується компенсація так. Громадяни першої категорії отримають по дві тисячі гривень за метр квадратний загальної площі зруйнованого житлового будинку. Громадяни другої категорії мають одержати по 335 гривень за квадратний метр. До того ж розрахунок здійснюється за не більш як 60 квадратних метрів загальної площі. Зруйновані та пошкоджені господарські будівлі компенсуються з розрахунку по 50 гривень за метр квадратний. Утім, компенсується не більш як 30 квадратних метрів загальної площі будівлі. За словами Людмили Денісової, обмеження — то середній розмір будівель на затоплених територіях. Однією тисячею гривень оцінено компенсацію майна.

Виплачують кошти і за втрачені присадибні ділянки та городи. По 50 гривень за сотку землі. Але не більш як 1500 гривень. Втрачена велика рогата худоба оцінена по 2 тисячі гривень за тварину, її молодняк — по 880 гривень. Півтисячі коштує одна свиня. Компенсації за загиблу свійську птицю не передбачено. Натомість виплатять по 200 гривень за кожну знищену бджолину сім’ю.

Є певні проблеми з процедурою компенсації. Цифри потерпілих постійно змінюються. Сім’ї переміщаються з нижчої категорії до вищої. Гальмується процес компенсації і тим, що не скрізь є списки постраждалих. «Приміром у Чернівцях, — каже пані Денісова, — взагалі відсутні будь-які списки. І це за того, що до зими люди мають встигнути звести собі дах над головою».

Про стан виплат на місцях повідомляють наші власні кореспонденти. Приміром, на Івано-Франківщині сума виплат по всіх категоріях постраждалих сімей — понад 95 мільйонів гривень. Ще майже 43 мільйони гривень, повідомляє наш власкор Дарина Назарчук, підуть на капітальний ремонт підтоплених будинків 3,5 тисячі сімей. І майже така само сума спрямована на поточний ремонт осель, якого потребує майже 11 тисяч садиб. 30 мільйонів гривень, згідно з попереднім розпорядженням голів ОДА та обласної ради від 4 серпня поточного року, постраждалі прикарпатці вже отримали. А тепер між ними буде розподілено ще понад 65 мільйонів гривень.

На Тернопільщині, за інформацією нашого власкора Любові Левицької, з першого траншу, виділеного урядом, допомогу отримали 482 особи на суму понад мільйон гривень. Тепер триває розподіл ще 15 мільйонів гривень. Із них 5 мільйонів підуть безпосередньо на допомогу постраждалим. Своєю субвенцією з тернопільчанами в сумі 100 тисяч гривень поділилися донеччани.

А на Вінниччині починаючи з 30 липня листоноші працюють без вихідних, повідомляє наш власкор Віктор Скрипник. За цей час вони доставили 944 сім’ям потерпілих 1 мільйон 409 тисяч 500 гривень.

На знімку: Чернівецька область. Зруйнований повінню міст.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.