Учора Президент України Віктор Ющенко разом із колегами з Естонії, Литви і Польщі, а також Прем’єр-міністром Латвії відвідав Тбілісі. Їхня мета — підтримати Грузію і сприяти в досягненні врегулювання конфлікту. Про це повідомляє офіційний сайт Президента України. Там же підкреслено офіційну позицію Києва: «Українська сторона розглядає дану спільну місію глав демократичних європейських держав як важливу складову зусиль міжнародного співтовариства щодо захисту і гарантії територіальної цілісності та суверенітету незалежної Грузії».

Тим часом Латвія та інші країни Балтії одержали від Грузії ноту з проханням про військову допомогу в конфлікті з Росією, однак відповідь на ноту обіцяно було дати по закінченні наради країн-членів НАТО. Але делегація США у вівторок уранці заблокувала проведення позачергового засідання ради Росія—НАТО. А чергове засідання Ради Безпеки ООН, присвячене ситуації навколо Південної Осетії, завершилося безрезультатно. У той же час глава Росії Дмитро Медведєв заявив, що прийняв рішення про завершення операції «з примусу Грузії до миру». При цьому він доручив Міноборони і Генштабу у разі чого «приймати рішення щодо знищення агресора». Крім того, Медведєв висунув умови остаточного врегулювання конфлікту. Про це вчора він повідомив на зустрічі в Кремлі з президентом Франції Ніколя Саркозі.

Президент Франції, яка головує зараз у Євросоюзі, заявив про необхідність доопрацювати документ з урегулювання ситуації в Південній Осетії.

Про це повідомляє інтернет-портал інформаційного російського каналу «Вести».

«Абсолютно нормально, що Росія хоче відстоювати інтереси своїх громадян і російськомовних громадян за кордоном», — сказав Н. Саркозі, додавши при цьому: «Звісно, нормально, що міжнародне співтовариство хоче забезпечити суверенітет, територіальну цілісність і безпеку Грузії».

Н. Саркозі запропонував Москві разом попрацювати над документом з урегулювання конфлікту в Південній Осетії, переданим Францією. За словами Н. Саркозі, «те, чого хочуть Франція і ЄС, — це мир». «Ми готові докласти зусиль, щоб добитися цього», — запевнив президент Франції.

«Я прийняв рішення завершити операцію з примусу грузинської влади до миру», — підкреслив російський президент. «Мети досягнуто», — сказав Медведєв на робочій зустрічі в Кремлі з міністром оборони Анатолієм Сердюковим і начальником Генштабу Миколою Макаровим, повідомляє «Газета.Ру» з посиланням на ІТАР-ТАКС.

Щодо умов, то, за словами Дмитра Медведєва, вони такі: «Перше: повернення всіх грузинських військ на вихідні позиції дислокації, частково демілітаризація цих військових формувань. Друге: підписання юридично обов’язкового документа про незастосування сили».

Глава МЗС РФ Сергій Лавров підтвердив позицію Москви, відповідно до якої нинішній президент Грузії не може бути партнером у мирних переговорах. Про це він сказав на прес-конференції за підсумками зустрічі зі своїм колегою із Фінляндії Александером Стуббом, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Я не думаю, що Росія матиме настрій не тільки вести переговори, а й розмовляти з Саакашвілі. Він вчинив злочинні діяння проти наших громадян», — заявив Лавров. «Ми виходимо з того, що Саакашвілі більше не може бути нашим партнером, і було б найкраще, якби він пішов», — додав він.

Крім того, міністр заявив, що грузинські миротворці повинні залишити територію Південної Осетії. При цьому Лавров підкреслив, що російські миротворці мають залишитися в Південній Осетії.

Україна готова прийняти біженців із країн кавказького регіону у зв’язку зі збройним конфліктом у Грузії. Про це вчора на прес-конференції повідомив заступник директора Державного департаменту у справах громадянства, імміграції і реєстрації фізичних осіб Міністерства внутрішніх справ Андрій Теслюк, інформують «Українські новини».

Кабінет Міністрів України на своєму позачерговому засіданні прийняв рішення про надання гуманітарної допомоги цивільному населенню Грузії, повідомляє урядовий портал.

Уряд України, зокрема, направить до Грузії предмети першої потреби для цивільного населення, котре страждає внаслідок загострення конфлікту. Також буде надано медичну допомогу потерпілим громадянам, ідеться в повідомленні.

Водночас триває евакуація українських громадян із зон бойових дій. Про це повідомив журналістам заступник міністра закордонних справ України Костянтин Єлисєєв. Нині на території Грузії залишаються українські громадяни, які хочуть терміново евакуюватися: приблизно 150 українських громадян у районі Батумі та понад 200 громадян у Тбілісі.

Вл. інф.

На знімку: на вулиці міста Горі (Грузія).