Під час учорашнього брифінгу голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Анатолій Гриценко висловив здивування відсутністю позиції керівників парламентських фракцій, Прем’єр-міністра та уряду стосовно воєнного конфлікту на Кавказі. Водночас він висловив переконання, що свою позицію мають оприлюднити не лише парламентські фракції, а й щоб було сформовано спільну позицію Верховної Ради. Стосовно відсутності реакції на конфлікт з боку глави уряду, то А. Гриценко припустив, що тут можуть мати місце дві причини: або в уряду взагалі відсутня позиція з цього питання, або, може, «хтось розраховує на підтримку Російської Федерації і не хоче робити вразливих для РФ заяв».

Також А. Гриценко повідомив, що на четвер заплановане засідання Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони. «Ми скликаємо Комітет з питань нацбезпеки і оборони у четвер і запросимо на нього керівників міністерств, Генштабу, командувача Військово-морських сил, представників спецслужб для того, щоб обговорити ситуацію, яка склалася у відносинах Грузії і Росії, щоб обговорити фактично війну і запропонувати від імені нашої влади заходи, які дадуть змогу мінімізувати можливі негативні наслідки для України», — зазначив він.

Україна має активно укріплювати Збройні сили, зокрема щодо проведення спеціальних операцій, вважає Анатолій Гриценко. «Необхідно розвивати те, що дійсно гарантуватиме безпеку нашій державі», — переконаний колишній міністр оборони.

Голова парламентського Комітету з питань національної безпеки і оборони закликав СБУ та інші силові структури підсилити роботу із запобігання можливим провокаціям на території нашої країни у зв’язку з ситуацією в Південній Осетії. Провокації, за його словами, можуть базуватися на національному грунті, щоб підірвати міжнародний імідж України.

Водночас глава комітету переконаний: військовий конфлікт на Кавказі між Грузією та Росією довів неспроможність міжнародних організацій, зокрема ООН, врегульовувати подібні конфлікти. Говорячи про можливі наслідки цього конфлікту для України, А. Гриценко заявив: «Виникла спокуса, в тому числі і для українського уряду, проміняти цінності на ціни». Тобто уряд, за його словами, може відступитися від державних пріоритетів у зовнішній політиці — взамін домовленостей про ціни газу.

Утім, ще до засідання комітету А. Гриценко висловив думку, що використання Чорноморського флоту Російської Федерації у збройному конфлікті в Грузії є спробою втягнути Україну в цей конфлікт. «Вважаю, що це не дружній акт відносно України і це спроба втягнути Україну в конфлікт і, можливо, дестабілізувати ситуацію в країні», — наголосив голова комітету Верховної Ради. Саме тому він виступає за невідкладну виплату 1,3 мільярда доларів боргу перед Росією та за перехід, починаючи з 2009 року, до сплати з боку Росії реальної орендної плати за базування її Чорноморського флоту на території України. За словами А. Гриценка, згідно з міждержавними угодами з цього року Україна у відносинах з РФ стосовно Чорноморського флоту повинна перейти на орендне утримання флоту. «Ми повинні одержувати орендну плату згідно з нашим законодавством», — наголосив він та зазначив, що наполягатиме на тому, щоб борг РФ був погашений уже цього року та щоб з наступного Україна брала реальну ринкову вартість оренди за перебування Чорноморського флоту на її території. У зв’язку з цим А. Гриценко зазначив, що наполягатиме на внесенні відповідних змін до держбюджету на 2008 рік уже у вересні цього року.