О четвертій годині ранку 25 червня багатьох луганців розбудив наростаючий гул важких машин. Підозра про те, що вулицями обласного центру пройшла військова техніка, підтвердили камери відеоспостереження, установлені в районі автовокзалу. Вони зафіксували колону важкої техніки, у тому числі й танки, що рухалася без будь-яких розпізнавальних знаків по вулиці Оборонній з боку обласної лікарні в напрямку центру.

Містом поповзли чутки, що частина російських військ прорвала кордон і прибула в регіон для підтримки озброєних прихильників «ЛНР». Однак у інфоцентрі РНБО цей факт не підтвердили. «Є точна інформація про те, що жодна техніка кордон не перетинала. Техніка, зафіксована на відео в Луганську, за попередньою інформацією, — це та сама техніка, яка їздить і по інших містах для піднесення бойового духу терористів і диверсантів», — переконує речник інфоцентру Володимир Чеповий. Він підкреслив, що «поширюється неправдива інформація про наявність у терористів великої кількості броньованої техніки».

Однак Володимир Чеповий повідомив, що до кордону з Луганською областю, а конкретно до міста Мілерове Ростовської області Російської Федерації, що за 30 км від державного кордону з Україною, прибула ескадрилья винищувачів «Міг-29». За його словами, уздовж україно-російського кордону в межах Луганської області спостерігаються розвідувальні польоти російської авіації.

Тим часом у полоні в бойовиків і досі перебувають дві групи спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, які спостерігали за ситуацією в східних регіонах. Перша група, до складу якої входять чотири людини — громадяни Швейцарії, Естонії, Туреччини і Данії, зникла увечері 26 травня в Донецькій області. З другою групою із чотирьох людей зв’язок припинено увечері 29 травня на блокпосту біля Сєверодонецька Луганської області. За наявними відомостями, спостерігачів тримають у будівлі колишнього інституту «Хімтехнологія» у Сєверодонецьку донські козаки. Отаман міжнародного союзу громадських об’єднань «Всевелике військо Донське» Микола Козіцин цього не заперечує. В інтерв’ю одному ростовському інтернет-ресурсу він повідомив, що наразі група із 14—15 спостерігачів, серед яких дві жінки, перебувають «у глибокому тилу», і поводяться з ними нібито дуже чемно. Понад те, як стверджує отаман, «вони сплять на білих простирадлах, годують їх нормально й вони навіть поправилися». За словами Козіцина, іноземців водять у лазню, а коли в одного з них заболіло горло і піднялася температура, йому ставили крапельницю. Запитання про те, навіщо цих людей узято в заручники, він залишив без відповіді.

До речі

З Луганської області продовжують надходити й інші тривожні повідомлення. Луганські правоохоронці затримали двох чоловіків, які намагалися завезти на територію області мільйон фальшивих російських рублів. На блокпосту в місті Сватове під час огляду автомобіля, власником якого був місцевий житель, правоохоронці поцікавилися вмістом багажу. І не даремно. У результаті було виявлено і вилучено кошти банку РФ на загальну суму 1 млн. рублів з ознаками фіктивності. Сьогодні затримані дають свідчення, де вони взяли таку суму і для яких цілей.