Нині багатодітна родина — а в Україні налічується 237 тисяч таких сімей, в яких виховується близько 800 тисяч дітей, — опинилася в становищі найбільш соціально незахищеної категорії. Отже, вкрай необхідно прийняти окремий закон про соціальний захист багатодітних родин.

Малозабезпечені категорії (інваліди, чорнобильці, учасники локальних війн, діти-сироти) мають визнаний державою та закріплений на законодавчому рівні статус. Багатодітна родина такого статусу не має, отож практично не має допомоги з боку держави. А в разі, якщо родина не є малозабезпеченою, держава не гарантує дитині з такої родини навіть рівня прожиткового мінімуму.

Особи, які присвятили себе вихованню дітей в багатодітних сім’ях і у зв’язку з цим не мають можливості працювати та сплачувати внески на пенсійне страхування, можуть розраховувати лише на мінімальну соціальну пенсію.

З огляду на це народні депутати Ярослав Сухий та Борис Петров розробили законопроект «Про статус і соціальний захист багатодітних сімей в Україні». «Для формування впевненості суспільства і, насамперед молоді, у власному майбутньому та майбутньому своєї родини держава повинна соціально підтримувати багатодітні родини шляхом надання пільг та соціальних гарантій», — йдеться в пояснювальній записці. — Без суттєвого поліпшення матеріального стану багатодітних родин розраховувати на підвищення народжуваності немає жодних підстав».

Законопроектом передбачається з 1 січня 2010 р.:

— визначення статусу багатодітної родини;

— визнання розвитку, підтримки і допомоги багатодітним родинам пріоритетними напрямами державної політики стосовно сім’ї та демографічного розвитку;

— встановлення пільг, переваг та соціальних гарантій багатодітним родинам;

— запровадження додаткових переваг для жінок, удостоєних почесного звання «Мати-героїня» (яких нині в України поки що 1800);

— встановлення умов реалізації права на пільги членами багатодітних сімей.

Законопроектом пропонується надання щомісячної грошової допомоги на кожну дитину, до досягнення нею повноліття, а також виплата разової грошової допомоги жінкам, удостоєним почесного звання «Мати-героїня» у розмірі, який визначається Кабінетом Міністрів України в межах бюджетних призначень, встановлених законом про державний бюджет України.

Таким чином, прийняття вказаного законопроекту потребує майже мільярда гривень на рік. На покриття зазначених видатків пропонується передбачити кошти, отримані від приватизації державних підприємств.

За результатами розгляду в першому читанні законопроект може бути прийнятий за основу, переконане Головне науково-експертне управління. Щоправда, з урахуванням зауважень та пропозицій.

Так, на думку фахівців, потребує уточнення та приведення у відповідність із чинними законами України запропонована термінологія. Зокрема, терміни «багатодітна сім’я», «дитина» не узгоджуються з визначеннями, встановленими Законом України «Про охорону дитинства». Сумніваються у ГНЕУ і в доцільності застосування в тексті законопроекту терміна «члени сім’ї», який міститься у статті 1 проекту та згідно з яким встановлюються обмеження у правах на пільги, передбачені для багатодітних сімей. Недостатньо обґрунтоване і запровадження поняття «особа, на яку поширюється чинність цього Закону». Крім того, зазначають експерти, потребує уточнення формулювання «особа, яка їх замінює», оскільки, відповідно до чинного законодавства України, законними представниками дітей, крім батьків, можуть бути як опікуни, піклувальники, так і прийомні батьки та батьки-вихователі.