Серпень завжди в політиці був спокійним. Його ще називали мертвим сезоном. Але не цього року. Хоча до виборів Президента ще майже півтора року, чомусь — навіть експерти-політологи — вже на повен голос обговорюють шанси кандидатів. Проте будь-яка подія може різко змінити уподобання електорату. Тим паче що громадяни, за великим рахунком, не переймаються політичними новинами. Вони вирішують свої локальні проблеми.

Зокрема, мешканці шести західноукраїнських областей, які потрапили у зону стихійного лиха, чекають, доки спаде вода, щоб відновити своє господарство. Щоправда, у них болить голова, де взяти кошти на відбудівлю житла, господарських споруд тощо. Уряд, утім, вважає, що облагодіяв їх і виділив кошти. Однак ті суми, які оприлюднила прем’єр, надто малі, щоб збудувати дім.

Водночас чимало політиків прагнуть сколотити «капітал» на майбутні вибори на людському горі. Хоча їхні заяви інколи такі далекі від дійсності, як і обіцянки на виборах. Адже ні для кого не таємниця: країні потрібні системні складні реформи у багатьох галузях економіки і сферах суспільного життя. На жаль, можна погодитися з думкою народного депутата Павла Жебрівського, який вважає, що наші політики в основному думають про вибори, а не про те, щоб країна, переживши болісні реформи, досягла успіху і стала повноцінним гравцем на світовій арені.

А тим часом тривають суперечки між урядом і секретаріатом глави держави. Одним з приводів став лист очільника уряду з пропозицією відмінити військовий парад на День незалежності. Водночас Кабінет Міністрів радіє з того, що в липні відбулося сезонне зниження цін. Одначе учорашнє рішення підвищити ціну на природний газ знову потягне і сплеск споживчої інфляції. А знавці економіки й так були переконані, що ціни у вересні знову поповзуть угору.

А тому несподіваними виявилися результати опитування, які провів «ФОМ-Україна». У довірі громадян втратили майже усі політичні сили, за винятком пропрем’єрського блоку. Особливо дивує падіння рейтингу опозиції. Може, саме тому, що політики взяли тайм-аут на відпустки?

Власне, сьогодні можна констатувати, що цьогорічний серпневий штиль оманливий. У вересні стартує новий політичний сезон, який може подарувати чимало несподіванок.