Для цього області щорічно потрібно 20—25 мільйонів гривень до 2010 року.

Проблема газифікації населених пунктів для Полтавщини залишається вкрай актуальною. З цим проханням до влади звертається дуже велика кількість людей. Бо із 311 тисяч садиб (1825 населених пунктів) у 107 тисяч, тобто в третину, ще досі не прийшов блакитний вогник. Тому обласна державна адміністрація продовжує курс на газифікацію територій, щоб населення мало зручні умови для життя, а регіон — інвестиційну привабливість.

Цими днями в облдержадміністрації відбулася робоча нарада з цього питання. На ній розглянули проект програми газифікації області. Згідно із проектом на газифікацію населених пунктів щороку планується виділяти від 20 до 25 мільйонів. Схема фінансування така — 10 мільйонів розраховують отримати через субвенцію із держбюджету, із обласного бюджету — 5,5 мільйона і ще 5,5—6 мільйонів із інших джерел, зокрема із нафтогазового комплексу.

«Ми не завершили переговорів із НАК «Нафтогаз». Вони постійно ведуться, і вже є певні зрушення. Крім того, в проекті бюджету на наступний рік враховано нашу пропозицію лишати 10% рентних платежів на розвиток території, де видобувають нафту та газ. Якщо, приміром, за попередній рік підприємства сплатили 1 мільярд 700 мільйонів, то всі розуміють, які серйозні кошти ми б отримали — 170 мільйонів», — зазначив голова облдержадміністрації Валерій Асадчев.

Найбільш газифікованими нині в області є Карлівський, Лубенський та Шишацький райони. А найгірша ситуація — у Чорнухинському, Глобинському, Зінківському та Семенівському районах. Зокрема, в останньому газифіковано трохи більше як 20 відсотків сіл. Тому саме на цих територіях і планують зосередити першочергову увагу. При цьому роботи вестимуться і в інших районах, де лишилися негазифікованими села. Нині фахівці узгоджують списки сіл та графіки проведення до них підвідних газопроводів.