Народний депутат України, член фракції Блоку Литвина Сергій Терещук у літні парламентські канікули працює на Черкащині — зустрічається з виборцями, розв’язує їхні проблеми, роз’яснює позицію своєї політичної сили у Верховній Раді.

Хочете довго жити — не сваріться

Першою відвідав Сергій Терещук найстарішу жительку Тальнівського району Тетяну Петрівну Дяченко. Сторічна бабуся, котра за свій довгий вік трудилася в панській економії і в заможного господаря, в колгоспі й у радгоспі, будувала шахти на Донбасі та заводи в Татарстані, мешкає тепер в оселі молодшої доньки, теж пенсіонерки, Марії Антонівни. У найшанованішої з родини баби Тетяни є своя затишна кімната. Часто вона повниться гамором онуків, правнуків та праправнуків. Юні Дяченки люблять розпитувати свідка двадцятого століття про давнину.

Відвідинам народного депутата старенька теж зраділа: не раз бо чула виступ свого земляка по радіо чи «в телевізорі», а тепер з’явилася нагода сказати й свою думку.

— Мати привели мене на світ після Різдва 1908 року, — розпочала баба Тетяна, подякувавши гостеві за подарунки — запашний коровай та теплу ковдру. — З десяти літ залишилася сиротою і випила поміж чужих людей ківш лиха. Та де б не була, з ким би мене не зводила доля, я ніколи ні з ким не сварилася і лихого слова не мовила. Лайка — то великий гріх. А чому ж ви, депутати, — запитала строго, — не миритеся? Хіба не знаєте, що люди все бачать, їх не обдуриш. Якщо хочуть довго жити і щоб у народі про них добре казали, то нехай втихомиряться. Лад у сім’ї тоді, коли є мир, — завершила мудра жінка.

Відповіді на ті запитання, що їх поставила довгожителька, Сергій Миколайович дав не лише їй. У переповненій тальнівчанами залі Будинку культури, де того дня проводилося районне свято, виступ «свого» народного депутата слухали зосереджено і уважно.

— Інколи депутатам від Блоку Литвина закидають — чому вони не йдуть на компроміс, — казав Сергій Терещук, — чому до кінця відстоюють у Верховній Раді свою позицію. Відповідь на це така: не через непоступливість чи затяту принциповість йде на жорсткі вимоги наша фракція. Блок, який на виборах дав слово захищати соціальні гарантії громадян, послідовно підвищувати стандарти їхнього життя, не може погодитися на урізування державних соціально-економічних програм. Наведу приклад, — продовжував народний обранець. — Сьогодні на Черкащині, особливо в сільській місцевості, не вистачає понад півтори тисячі медпрацівників. Замість 250 лікарів щороку на роботу до медичних закладів прибуває близько півсотні молодих фахівців.

Через низьку зарплату, відсутність житла тільки половина з них закріплюється. Те саме відбувається і з вчителями. Виправити цю загрозливу ситуацію можуть лише негайні фінансові вливання. Однак, замість цього, уряд у своїх пропозиціях стосовно змін до державного бюджету наполягає на вилученні одного мільярда гривень, спрямованих на забезпечення житлом бюджетних працівників, котрі працюють на селі... З цими та з іншими «коригуваннями», котрі значно погіршують становище сільських жителів, фракція Блоку Литвина не буде погоджуватися категорично.

У місті своєї юності

Із стародавньою Уманню, з чарівною і неперевершеною «Софіївкою» у Сергія Терещука пов’язані найкращі спогади. Тут пройшли його студентські роки під час навчання у сільськогосподарському інституті. Тут він зробив перші кроки в науці, знайшов вірних і надійних друзів, з якими не розлучається до сьогодні. Кожна зустріч із містом своєї юності для нього хвилююча і неповторна. Бо, крім романтичної ностальгії, завжди відчуває відповідальність перед уманчанами, котрі його добре знають і поважають.

З міським головою Умані Юрієм Бодровим, одним із найавторитетніших керівників у системі органів місцевого самоврядування Черкащини, Сергій Миколайович має ділові й дружні стосунки, повне взаєморозуміння. Не раз на прохання виборців народний депутат допомагав розв’язувати міськраді нагальні проблеми уманчан.

Цього разу Терещук привіз для Бодрова добру новину. Завдяки його клопотанням, активності та наполегливості депутатів Блоку Литвина в облраді, серед яких і начальник Уманського міського управління праці та соціального захисту населення Галина Кучер, вдалося добитися виділення з обласного бюджету додаткових коштів на 13 соціальних об’єктів. Зокрема, на суму 200 тисяч гривень будуть профінансовані ремонти та реабілітаційні програми центру для дітей-інвалідів Умані.

Тепер, зазначив у розмові з Юрієм Івановичем, ветерани війни і праці міста просять сприяння в завершенні реконструкції ветеранського центру, в поліпшенні діагностичної бази міської лікарні. Щоб хоч якось покращити умови життя ветеранів уже зараз, з благодійного фонду народного депутата виділено 10 тисяч гривень на невідкладні особисті потреби людей похилого віку, куплено холодильник, слухові апарати.

Та все ж особливо наболілі й складні питання, котрі обговорили уманчани з народним депутатом, потребують вирішення у Києві. Це, насамперед, розгляд на державному рівні статусу Умані як центру міжнародного туризму. Адже добре відомий факт, що кожного року в серпні—вересні до міста прибуває по 15—20 тисяч паломників-хасидів. Однак, крім надзвичайного навантаження на міську соціальну інфраструктуру і додаткових витрат, Умань будь-якої вигоди від цього «вавилона» не має. Між тим городяни з року в рік потерпають від перебоїв у забезпеченні питною водою. Водогін, який напуває «місто на камені», бере свій початок аж у Білій Церкві й давно потребує масштабної реконструкції. На біду, обмілів каскад ставків і в «зеленій перлині» — у «Софіївці». Дирекція знаменитого дендропарку також звернулася до парламентарія з проханням про допомогу.

Щоб вивести владу з тіні

Тому кипить зараз робота і в штабі Черкаської обласної організації Народної партії, яку він очолює. Щодня на вулицю Смілянську, 144, де веде прийом народний депутат та активісти, приїздять з усієї області «ходоки». Найбільше хвилює нині людей доля землі-годувальниці, майбутнє своїх сіл, лісів, лугів. Адже вже зараз в природно та економічно найпривабливіших районах з’явилися доморощені «латифундисти». Заволодівши земельними паями селян та прихопивши «неугіддя», ці скоробагатьки не пускають справжніх власників народного багатства ні до лісу, ні до річки.

— Це велика несправедливість, — зазначив на зустрічі з виборцями Смілянського району народний депутат. — Поки земля сільськогосподарського призначення в державі не продається — її видурюють у селян нечесні на руку бізнесмени. В області вже є величезні масиви, які кулуарно видерли собі в приватну власність, у довгострокову оренду приїжджі спритники. Щоби припинити це неподобство, — підкреслив Сергій Терещук, — Народна партія вимагає від влади гласно, під народним контролем, провести суцільну інвентаризацію всіх земельних наділів і обнародувати, кому, скільки і на яких підставах належить земля. У тих, хто заволодів нею незаконно, забрати її. Верховній Раді також необхідно негайно ухвалити закони про ринок земель та про Державний земельний кадастр.

— Не тільки на селі, — написала народному депутатові України мешканка Черкас А. Грошева, — а й у місті захоплення землі набуло масштабних розмірів. До прикладу, попри протести прокурора міста, територіальної громади, рішення міськради про заборону спорудження багатоповерхового житлового будинку в мікрорайоні «Зірочки» — «підприємство» продовжує вести будівництво. Те ж саме чинять інші без моралі й совісті «інвестори». На місці Театрального скверу та фонтана, під вікнами обласного драматичного театру(!), всупереч гнівним виступам творчої інтелігенції, усіх небайдужих жителів Черкас, зводять черговий торговельно-розважальний центр...

Таких листів виборців у пошті заступника голови парламентського Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Сергія Терещука чимало. На кожне звернення він дає обгрунтовану відповідь. Стосовно розпочатої реконструкції центру Черкас обласна організація Народної партії оприлюднила свою заяву із різким засудженням неправомірних дій посадовців. Однак цих кроків, розуміє Сергій Миколайович, замало.

Депутатська фракція Блоку Литвина запропонувала суспільству план невідкладних, рішучих дій щодо забезпечення відповідальних дій влади та національної консолідації. Тільки коли буде наведено елементарний порядок у країні, в судовій системі, на всіх щаблях влади — лише тоді почнуться реальні зміни на краще, на достойне життя людей. А починати потрібно з того, щоби владу вивести з кулуарів та з тіні. Щоб вона чула людей, адекватно реагувала на їхні запити і вимоги.

На цих позиціях твердо стоять депутати-литвинівці, каже Сергій Терещук, і відступати ані на крок не збираються.

Черкаська область.

На знімку: Сергій Терещук під час відвідин сторічної мешканки міста Тального Тетяни Петрівни Дяченко.

Фото автора.