Щодня «Голос України» розповідає про ситуацію в зоні стихійного лиха. Приємно повідомляти про те, що вся країна — від Севастополя до Києва — допомагає потерпілим, що відгукнулися на наше прохання й уряди зарубіжних країн та міжнародні організації. Але водночас дуже прикро писати про людське горе — селян, які залишилися без будинків, худоби і врожаю; прикро дивитися, як можновладці роблять собі рекламу, роз’їжджаючи по затоплених селах під прицілом відеокамер. Утім, ми й надалі продовжуватимемо інформувати вас про те, що відбувається на заході країни, і пропонуємо чергову підбірку новин від наших власних кореспондентів.

Одеська область

Із села Троїцьке Біляївського району 44 мешканці евакуйовані у безпечні місця після того, як води річки Дністер почали затоплювати їхні обійстя. У п’яти селах району працюють більш як 300 рятувальників МНС, котрі споруджують захисні дамби, пробивають дороги у плавнях. «У тих будинках, що постраждають від паводку, будуть проведені ремонтні роботи за рахунок наданої допомоги. Зі своїм лихом область впорається», — заявив голова Одеської облдержадміністрації Микола Сердюк. А тим часом ділянка траси Одеса—Рені залишається під 30-сантиметровим шаром води. Рух тут припинено.

В’ячеслав ВОРОНКОВ.

РІвненська область

Від липневих буревіїв та сильних злив постраждали і деякі райони Рівненщини. У Володимирецькому районі підтоплені понад 4 тисячі будинків, а у 38-ми вода стояла по вікна. Блискавка розбила водозабір, а також трансформаторну підстанцію на очисних спорудах у Володимирці. А в селі Степангород буревій вирвав з корінням стару тополю, що впала і розбила навпіл стареньку школу.

У збитках залишились і селяни. Стихія знищила посаджене на 979 гектарах приватних городів, а також на 2213 гектарах угідь, які належать сільськогосподарським підприємствам.

— Загалом нашому району стихія завдала збитків на 4 мільйони 831 тисячу гривень, — розповідає перший заступник голови Володимирецької райдержадміністрації Петро Вакуліч. — Тож ми просимо у держави допомоги у розмірі 4,3 мільйона гривень, щоб не лише ліквідувати наслідки стихії, а й виконати деякі заходи щодо попередження її в майбутньому. Адже торік 22 липня нас спіткало подібне лихо, і цього року — теж. Щоправда, збитки від цьогорічної стихії в десятки разів більші.

— А що вже зроблено у районі з ліквідації наслідків біди, зокрема, хоча б для тих сімей, де вода в хатах сягала підвіконня?

— Для таких родин, а також для тих, де буревій зірвав і пошкодив дахи, з обласного фонду «Допомога» виділено 46 тисяч гривень та ще 30 тисяч гривень субвенції з обласного бюджету районному, а також 12,5 тисячі із резервного фонду району. Для відкачування води з будівель держава допомогла району, виділивши по тонні дизельного пального і бензину. Але загалом ми чекаємо вагомішої допомоги від уряду, — каже заступник голови Володимирецької РДА. — Особливо для селян. Адже ще й досі меліоративні канали переповнені водою, поля затоплені, відтак, комбайни не можуть вийти в поле, щоб врятувати хоч якусь частину врожаю.

Олександра ЮРКОВА.

Вінницька область

Через розвалену стіну будинку №13 по вулиці Сагайдачного у Могилеві-Подільському видно сліди води на стінах, стеля провисла, ось-ось також впаде.

— У цій половині будинку живе наша дочка Олена, — каже господар Володимир Утліков. — Наша половина також тріщить, аж страшно заходити. Комісія написала, що пошкодження часткове, потрібен капітальний ремонт. Не знаю, правильно це чи ні, але ми в такому розпачі, не знаю що й казати. Ми з жінкою — пенсіонери, хворі, сил на ремонт нема і грошей так само. За дочку переживаємо ще більше, у неї такий клопіт...

Олена взяла в банку кредит, відкрила кафе. Одного разу на дах впало дерево і пошкодило будівлю. Відремонтувала, тільки закінчили роботи, а тут — повінь. Тепер знову треба ремонтувати — і кафе, і власний будинок. Та ще й кредит повертати.

Поки що з компенсації Утлікови отримали «те, що й всі» — по одній тисячі гривень. Коли виплатять решту суми і скільки, ніхто не каже. Через дорогу на цій же вулиці світить дірами ще одна зруйнована будівля — дитячого садка №3. Його завідувач Неоніла Кушнірова каже, що вода розмила в одному місці фундамент. Через це завалилася стіна, впав дах, пошкоджено перестінок, вікна.

— Батьки дуже просять нас, щоб відбудували дитсадок, — продовжує Неоніла Кушнірова. — Він розташований у парку, тут дуже гарне місце. То нічого, що будівля стара. В ній було зроблено гарний ремонт, звели прибудову, дітям тут добре.

Міський голова Могилева-Подільського Михайло Саволюк запевняє, що споруду відбудують. Шукають кошти. Поки що будівельники виконують роботи «у борг», витрачають власні ресурси. Виконроб цього об’єкта Олександр Лебідь, представник будівельної фірми «Селена», стверджує, що, за попередніми підрахунками, на це потрібно приблизно 500 тисяч гривень коштів. Якщо буде фінансування, будівельники працюватимуть у дві зміни. «Нам не залишається нічого іншого, як просити допомоги у держави, — продовжує керівник міста. — Тому й запросили Президента. Зруйнований дитсадок покажемо йому в першу чергу».

Віктор Ющенко, який у середу побував у Могилеві-Подільському, після ознайомлення із станом споруди раптом попросив... кельму. Будівельники, котрі працювали на будові, подали також розчин, цеглу. Глава держави покликав у помічники маленького хлопчика на ім’я Артемко і почав замуровувати розвалену частину стіни. Заклав у неї капсулу. У ній текст із згадкою про стихію, яку жителям цього прикордонного міста приніс Дністер, а також про те, хто взяв участь у відбудові дитсадка.

— Дайте нам 30—40 днів, і цей будинок знову буде готовий прийняти дітей, — наголосив Президент. Він повідомив присутнім могилівчанам, що поставив завдання протягом трьох місяців відбудувати зруйноване стихією житло. У вересні глава держави внесе на розгляд парламенту законопроект про повне і обов’язкове фінансування усіх протипаводкових програм. Їх виконання треба завершити упродовж найближчих двох років, наголосив Віктор Ющенко.

У прикордонному Могилеві-Подільському майже повністю відновили постачання електрики і газу. Десятки пожежних машин відкачують воду з подвір’їв. Забрати її з підвалів поки що не вдається — вода знову прибуває. Але вже не з Дністра, річка увійшла в береги. Вода йде з-під землі, стільки набралося вологи, що вона піднімається на поверхню і тим самим продовжує завдавати шкоду.

Віктор СКРИПНИК.

Тернопільська область

Оперативно зібратися на п’ятнадцяту сесію депутатів Тернопільської обласної ради змусила ситуація, спричинена повінню. Головна тема обговорень — які уроки винести із стихійного лиха і як у майбутньому йому запобігти. Зазначалось, зокрема, що рятувальні загони слід підсилити технічними засобами, а саме — моторними човнами, тягачами, хоча б одним гелікоптером, а також спецодягом. Лунали пропозиції перестати бездумно вирубувати ліси, поглибити русло Дністра за рахунок видобутку з його дна піску і гравію. Ці матеріали могли б піти на відновлювальні роботи, але уряд має спростити механізм отримання дозволів і ліцензій. Депутати розподілили 15 мільйонів гривень, що надійшли з держбюджету як субвенція. Понад 8 мільйонів виділили Монастириському району, який потерпів найбільше. Більше 4 млн. отримав Заліщицький район, понад два — Борщівський, найменше дісталося Бучацькому району — трохи більше ста тисяч. Претендує на допомогу і Гусятинський район, який також зазнав чималих збитків від стихії, але не увійшов до переліку районів, віднесених до зони надзвичайної екологічної ситуації. Тому вирішено просити уряд виділити для цього району кошти з резервного фонду Кабміну. Звичайно, на фоні завданих області збитків, які вже обчислюються 200 мільйонами гривень, виділені кошти скромні, але нині кожна копійка дорога.

З інтервалом у півдоби у найбільш постраждалих селах Монастириського району побували Президент і Прем’єр. Юлія Тимошенко, пообіцявши у вівторок увечері у селі Устя-Зелене розширити категорії постраждалих громадян, що претендують на матеріальну допомогу, наступного дня винесла це питання на засідання уряду, який прийняв відповідне рішення. Від оплати за навчання звільнено студентів-вихідців з постраждалих регіонів. А ось чи вдасться приборкати ціни? Якщо на продукти харчування вони в основному стабільні, то на речі першої потреби базарники різко накручують їх. Скажімо, гумові чоботи у тому ж Усті-Зеленому замість 40 гривень продавали по 80. Подорожчала нерухомість: за призначені для продажу вцілілі хати у підтоплених селах правлять міські ціни. Селяни переживають, щоб ненаситні торгаші не накручували ціни і на будівельні матеріали, потреба в яких нині найбільша.

У середу вранці до селища Коропця приїхав Віктор Ющенко. Він заклав капсули у фундамент перших будинків, що почали зводити ті, хто позбувся житла. А таких сімей — більше дев’яноста. Президент виділив місцевій владі 20 днів для того, щоб вирішити питання із виділенням земельних ділянок під забудову. Віктор Ющенко запевнив, що у найближчі три місяці селяни матимуть нове житло, а всі соціальні об’єкти будуть готові до 1 вересня.

Любов ЛЕВИЦЬКА.

Закарпатська область

Сотні туристів, які планували відпочити на Івано-Франківщині, через повінь на Прикарпатті подалися на Закарпаття. Тут у зону стихійного лиха потрапила лише п’ята частина туристичних об’єктів. Основна автомагістраль Київ—Чоп від повені не постраждала. Залізничне сполучення теж надійне. А от на Говерлу поки що підійматися небезпечно. Через перезволоження грунту ще існує загроза зсувів та селевих потоків.

Проте допомога потерпілим районам триває. Екс-президент Словацької Республіки Рудольф Шустер, Почесний консул України в Словаччині Станіслав Обіцки та Генеральний консул Словаччини в Ужгороді Маріан Сладечек привезли гуманітарну допомогу для мешканців Рахівського району. Ініціював доброчинну акцію Станіслав Обіцки. Він вручив представниці Рахівського району Марії Спасюк фінансову допомогу для тих жителів, які найбільше постраждали від паводка.

Іван ГУДЗОВАТИЙ.

Чернівецька область

У Чернівецькій області на сьогодні залишаються підтопленими 17 населених пунктів, 383 житлові будинки та 790 присадибних ділянок, зруйновано 360 будинків. Частково знеструмленими залишаються 3, без газопостачання — 5 населених пунктів. Автомобільного сполучення ще не мають 18 населених пунктів. Тому допомога регіону дуже потрібна.

Сто тисяч гривень перерахувала своїм землякам із села Маршинці Новоселицького району Чернівецької області, що зазнало підтоплення, Софія Ротару. Кошти готівкою отримав її брат Анатолій, який їх розподілятиме між односельцями, котрим найбільше потрібна матеріальна допомога. У селі Маршинці повінь зруйнувала понад 30 будинків. Брати Софії Ротару — Анатолій та Євгеній, садиби яких не зазнали серйозних руйнувань, об’їздили всі потерпілі обійстя, аби визначити, кому допомога потрібна першочергово. Софія Ротару заявила, що надає перевагу конкретній адресній допомозі.

Сергій СУЛИМА.

Житомирська область

До Галича Івано-Франківської області прибула колона з трьох десятків автомобілів з Житомирщини. Вони доставили будівельні матеріали — 5 тисяч штук силікатної цегли, 40 кубометрів будівельних блоків, 12 кубометрів мінераловатних плит, 40 рулонів пергаміну, а також 112 тонн пшениці, 136 тонн жита, 20 тонн картоплі, 50 тонн борошна, 7 тонн цукру, 3 тонни консервів, інші харчі, окрім того — одяг. Найближчим часом туди надійде 800 тонн щебеню та відсіву. На Житомирщині всі благодійні кошти зосереджуються на спецрахунках і використовуватимуться на закупівлю будматеріалів чи інших речей, яких потребують потерпілі. Хід відновлення житла в Галицькому районі особисто контролюватимуть заступники голови Житомирської ОДА. Оздоровчі табори Житомирщини вже готові прийняти 750 дітей з районів, по яких пройшлася стихія.

Олексій КАВУН.

Запорізька область

Дві великогабаритні вантажівки з гуманітарною допомогою для жителів Сторожинецького району Чернівецької області учора відправили запоріжці. «У цьому гуманітарному вантажі — продукти, одяг, білизна, — поінформував журналістів тимчасовий виконувач обов’язків голови облдержадміністрації Олександр Старух. — Ми надали все, що замовив постраждалий від повені район». Загальна вартість вантажу — 700 тисяч гривень. Його придбано за спонсорські внески підприємств, організацій і трудових колективів області, зокрема ВАТ «Селена», ПП «Дехтярьов», ПП «Протон», ПП «Фоменко», ПП «Петряков». Послуги з перевезення гуманітарної допомоги надає ПП «Катрін».

Микола МАНЬКО.