Глава держави подякував усім за допомогу, ознайомився з ходом робіт з ліквідації наслідків стихії у потерпілих областях і дав низку доручень

Президент Віктор Ющенко направив листи главам держав, які надали допомогу в ліквідації наслідків стихійного лиха, зокрема, президентам Австрії, Естонії, Ірландії, Литви, Польщі, Російської Федерації, Словаччини, США, Угорщини, Чеської Республіки, главі уряду Іспанії та прем’єр-міністру Японії.

***

Віктор Ющенко дав низку доручень місцевій та виконавчій владі щодо ліквідації наслідків стихії у Закарпатській області. Про це «Голосу України» повідомили в прес-службі глави держави.

Зокрема, міністр транспорту і зв’язку Йосип Вінський та голова Державної служби автомобільних доріг Петро Кравчук візьмуть на баланс Державної служби автомобільних доріг країни комунальну дорогу Луги—підніжжя гори Говерла; у двомісячний термін проведуть капітальний ремонт зазначеної дороги та поточний ремонт автомобільної дороги Рахів—Богдан—Луги.

А міністру палива та енергетики Юрію Продану до 4 жовтня цього року доручено привести в належний технічний стан лінії електропостачання населених пунктів Тячівського та Рахівського районів Закарпатської області, що оголошені зонами надзвичайної екологічної ситуації. Протягом 2008—2009 років забезпечити завершення будівництва лінії електропередач 220 кВт Мукачеве—Хуст та підстанції Хуст 220 кВт для надійного забезпечення населених пунктів Хустського, Тячівського та Рахівського районів Закарпатської області.

Голова Закарпатської ОДА, Генеральний прокурор, міністр внутрішніх справ та міністр охорони навколишнього природного середовища мають провести спільну перевірку стану лісовпорядних та лісозаготівельних робіт у державних лісових господарствах і державних спеціалізованих підприємствах «Агроліс»; забезпечити припинення діяльності незареєстрованих лісопереробних підприємств. Це доручення має бути виконане до 30 серпня 2008 року. Голова Закарпатської ОДА отримав доручення до 30 жовтня забезпечити відбудову зруйнованих паводком 2008 року житлових будинків.

В іншому листі Президент доручає Олегу Гаваші, Петру Кравчуку та Василю Сташуку під особистим контролем вжити невідкладних заходів з відновлення зруйнованого під час катастрофічного паводку в селі Ясіня Рахівського району берегового укріплення р. Чорна Тиса, пошкодженої дамби та знищених двох мостів.

Крім того, Президент доручив головам шести постраждалих від стихії областей вирішити житлові проблеми тих, хто втратив житло. Віктор Ющенко констатує, що у зв’язку з руйнівними наслідками стихійного лиха, яке сталося 23—27 липня 2008 року в західному регіоні України, та завданими безпрецедентними збитками тисячі українських родин залишилися не тільки без засобів для існування, а й без даху над головою. Домівки більш як 640 сімей повністю зруйновано.

***

Перший законопроект, який Президент має намір внести на розгляд парламенту після початку нової сесії, стосуватиметься фінансування державної програми «Тиса». Про це Віктор Ющенко повідомив, спілкуючись із мешканцями села Серебрії (Вінницька область). «Наполягатиму, щоб у бюджеті-2008 програма «Тиса» повністю фінансувалася», — сказав Віктор Ющенко. «Пріоритетом номер один у змінах до бюджету цього року має стати фінансування протипаводкових програм», —наголосив Президент. І додав, що має намір орієнтовно через 30 днів скликати засідання Ради національної безпеки і оборони, на якому розглянути питання, пов’язані з ліквідацією наслідків стихійного лиха у шести областях.

Окремо Президент дав високу оцінку діям Міністерства оборони, що долучилося до ліквідації наслідків повені. Глава держави так само позитивно оцінив роботу Міністерства з питань надзвичайних ситуацій. Він доручив Рахунковій палаті провести аналіз ритмічності фінансування протипаводкових програм з 2004 року, щоб, зокрема, встановити причину такого стану.

За оцінкою Президента, стихійне лихо, що сталося в Україні, показало неефективну та недбалу екологічну політику. Небезпеку для постраждалих місцевостей становлять невпорядковані сміттєзвалища та могильники тварин.

Віктор Ющенко вкотре наголосив, що наслідки стихії могли бути меншими, якби вирубка лісів не проводилася стихійно.

***

А на Закарпатті відразу після від’їзду Президента Віктора Ющенка припинилися всі активні відновлювані роботи. Про це

УНІАН повідомив народний депутат від БЮТ Микола Томенко, який нині перебуває в цьому регіоні. «Необхідно припинити циркові вистави, коли за годину після від’їзду Президента з постраждалих територій зникають представники МНС, будівельники та транспортники, залишивши після себе дві зариті труби в річці та капсулу-фундамент майбутнього будинку», — зазначив він. М. Томенко наголосив, що, перебуваючи в селі Ясіня Рахівського району (яке перед цим відвідав Президент) разом з депутатом від БЮТ Олександром Кеменяшем, не побачив ведення жодних відновлювльаних робіт. М. Томенко також висловив пропозицію, що варто було б 70 млн. грн., виділених на проведення військового параду в День Незалежності, використати на мобілізацію військових для відновлювальних робіт у зоні стихійного лиха. Крім того, за його словами, необхідно, щоб питання з відновлення доріг місцевого значення стало одним із складових державної програми протипаводкових заходів та забезпечити централізоване фінансування через «Укравтодор».

Водночас глава Закарпатської ОДА Олег Гаваші заперечив інформацію народного депутата Миколи Томенка про припинення у постраждалих районах відновлювальних робіт одразу після від’їзду Президента. Про це повідомляє управління інформації та зв’язків із громадськістю облдержадміністрації. «Можна було б, звичайно, залишити поза увагою чергову заяву від пана Томенка, якби не йшлося про такі серйозні речі та про людей, які, ризикуючи своїм життям, рятували закарпатців і зараз працюють, не знаючи сну й відпочинку», —зазначається в повідомленні.

О. Гаваші також нагадав, що Закарпаття втретє за останнє десятиліття випробовує стихія. Цього разу, додав він, вдалося уникнути тих катастрофічних збитків, які мали 1998-го і 2001 років, область зробила дуже багато у плані протипаводкового захисту. Однак ще більше можна було б зробити, якби державна протипаводкова програма «Тиса» фінансувалась у повних обсягах. За його даними, за нинішнього уряду область отримала на 26 млн. грн. менше від запланованого, 2008 року програма профінансована на 40% — із 204,3 мільйона заплановано лише 80,9 млн., з яких на сьогодні надійшло 39 млн. грн.