За радянських часів у кожному навіть поганенькому колгоспі був склад отрутохімікатів. Багато цих «пам’ятників» безпечності та легковажності щодо екології, життя людей партійно-колгоспної системи й досі стоять на полях. Чиї вони? За логікою правонаступництва ними б мали опікуватися нові власники. Їх начебто й встановити легко. У 2000 році було 585 правонаступників колективних господарств, а в 2002 році — вже 777. Тепер, може, їх ще більше, адже сьогодні на Чернігівщині налічують 1172 сільгосппідприємства...

Але усілякими способами орендатори, власники майнових паїв відхрещуються від подібних чернігівських «Чорнобилів». На це майно не виявилося претендентів, і воно фактично стало загальнодержавною власністю. Добре, якщо над мішками з пестицидами ще є добротний дах чи навіс. Однак, зрозуміло, що до сьогодні вціліли лише капітальні споруди. Чимало покрівель розібрали підприємливі мешканці.

Тож пестициди намокають, забруднюють ґрунтові води, довколишній світ. Й до сьогодні на Придесенні не проведено повної інвентаризації цих небезпечних для довкілля та здоров’я людей речовин. Так, за інформацією Борзнянської райради, на території їхнього району зберігається 12,5 тонни небезпечних хімікатів. А Борзнянська райдержадміністрація повідомляє вищі інстанції про наявність їх 47 тонн. Такий же парадокс і в загальнообласному масштабі. У 2003 році на Чернігівщині фігурувала цифра в 914,17 тонни пестицидів. За наступні п’ять років в області утилізовано понад 134 тонни пестицидів. Однак... їх на кінець 2007 налічується практично стільки само, 900,9 тонни!

— Скільки тонн отруйної речовини нині зберігається на теренах області, сказати ніхто не може, — зауважує заступник голови обласної ради Олег Обушний. — Адже це складно зробити не лише через технічні причини (потрібно знайти, перепакувати, зміряти вагу, складувати тощо), а й через велику небезпеку, яку несуть з собою пестициди здоров’ю перевіряльників. Крім того, процес інвентаризації логічно було б проводити одночасно з утилізацією хімікатів. Сьогодні ж фактичні обсяги непридатних пестицидів перевищують заплановані для переробки, оскільки попереднє обстеження здійснюється візуально і лише при проведенні робіт визначається дійсна кількість отрути. На заходи з інвентаризації та утилізації пестицидів потрібно понад 15 мільйонів гривень — непідйомна сума для місцевих бюджетів.

Вісімнадцята сесія Чернігівської обласної ради у червні цього року затвердила перелік 11 районів та складів, пестициди яких намічено утилізувати в 2008 році. На нейтралізацію 57 тонн отрутохімікатів невідомого походження має піти 945 тисяч гривень. На думку заступника голови обласної ради Олега Обушного, при цьому в жодному з районів не можна повністю утилізувати весь обсяг отрути, а лише якусь певну її частину. Відповідно, розпорошуватиметься і фінансування...

— Я вважаю, — зазначив він, — що краще буде, якщо при внесенні змін до обласного бюджету на 2008 рік заплануємо проведення робіт зі знешкодження хімікатів по територіальному принципу — «закриваючи» по черзі один або декілька районів. Це дасть змогу знешкодити пестициди почергово по всій області та встановити зрозумілий механізм моніторингу за процесом утилізації непридатних до використання агрохімікатів.

...А на всю Україну поки що працює лише єдиний ліцензований завод з переробки пестицидів. Їх треба везти на утилізацію у Шостку, що на Сумщині. Керівництво Чернігівської області справедливо побоюється, що через невеликі можливості переробного підприємства окремі довізники отрути з інших областей полишать її десь у лісосмугах Придесення. Адже небезпечний вантаж має проїхати 250—280 кілометрів чернігівськими автошляхівками. Можливо, у цьому зв’язку необхідно встановити певну контролюючу загальнодержавну документацію, яка б прослідковувала шлях небезпечних хімікатів від складу до пункту призначення.

Чернігівська область.