Члени Комітету з питань культури і духовності зібрали та передали керівництву Державної історичної бібліотеки України благодійні кошти у розмірі 20 тисяч гривень для термінового придбання нових архівних стелажів

Народні депутати під час одного з останніх у другій сесії засідань комітету ознайомились зі станом збереження цінних бібліотечних фондів Державної історичної бібліотеки країни. Зокрема, серед стародруків і унікальних за своїм історичним значенням книг зберігаються раритети, що потребують нагальної реставрації: Гільйом де Морис, Жан де Мен «Роман про Розу» — Париж, 1538 р. (палеотип); Новий Завіт — Острог, 1580 р.; Максим Грек «Слово на латинов» — К., Друк. Києво-Печерської лаври, 1620 р.; «Евхологіон, або молитвослов...» — К., Друк. Києво-Печерської лаври, 1646 р., «Патерик Печерський» — К., Друк. Києво-Печерської лаври, 1661 р., «Синопсис, или краткое описание различных летописцев...» — К., Друк. Києво-Печерської лаври, 1674 та 1678 роки.

На думку членів комітету, причиною такої критичної ситуації є недостатнє фінансування бібліотеки. Тому потрібні кошти для належного поповнення бібліотечного фонду сучасною історичною літературою і насамперед для реставрації унікальних старовинних видань.

Зважаючи на це, комітет звернувся до Міністерства культури і туризму з проханням терміново провести капітальний ремонт фондосховищ, а також вжити заходів для забезпечення необхідного фінансування і проведення реставраційних робіт.

За повідомленням інформаційного управління Верховної Ради.