Це передбачено запропонованими Президентом Петром Порошенком змінами до Конституції України
«Відтепер справжня влада буде належати вам — міським, сільським та селищним головам», — наголосив глава держави під час діалогу між представниками центральних органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Цей виступ Президента щоразу переривали оплески учасників зібрання, що зайвий раз засвідчило підтримку взятого ним курсу на реформи. І ці реформи — не далека перспектива, вони творяться вже сьогодні. Підтвердження тому — президентський проект змін до Конституції, основа якого — змінити найближчу до народу місцеву владу, надавши самоврядуванню реальних повноважень, яких воно ще ніколи не знало.
Глава держави торкнувся лише ключових аспектів законопроекту, висловивши при цьому впевненість, що в першому читанні документ буде ухвалено вже наступного пленарного тижня.
«Відтепер справжня влада буде належати вам — міським, сільським та селищним головам. Після обрання прямим голосуванням на виборах ви одночасно очолите виконкоми рад. Виконкомам будуть делеговані функції державної влади. Витрати на здійснення цих повноважень будуть компенсовані державним бюджетом. На місцях залишиться значна частина податків, зібраних на території органу самоврядування. Ми відновимо принцип: хто краще працює, той краще живе», — наголосив Президент.
Водночас він зауважив, що районні та обласні державні адміністрації будуть ліквідовані, на їх місці будуть утворені виконкоми. «Головам рад доведеться змінити свою свідомість, щоб зрозуміти: відтепер у районі, області сидять не ваші начальники, а ті, хто представляє спільні з вами інтереси громад. Відтепер вашим начальником більше не буде «дядько з Києва». Вашим начальником буде народ, виборець, який вас обрав», — сказав він.
Відповідно до проекту, в областях та районах з’являться представники Президента. Але не треба плутати їх з адміністраціями, зауважив П. Порошенко. «Це будуть призначені мною люди з надзвичайно невеликим, але ефективним штатом. Не будуть вони лізти в бюджет. Це ваші повноваження і ваша відповідальність. Головна їхня функція — виключно контроль за тим, щоб рішення органів місцевого самоврядування відповідали законам України та Конституції. Представники Президента матимуть право зупиняти рішення органу самоврядування у разі порушення Конституції з одночасним поданням до Конституційного Суду. В  разі ж порушення закону України — до суду. Якщо КС ухвалить рішення, що орган самоврядування порушив Основний Закон — це стане підставою для Президента розпустити таку місцеву раду. Але я упевнений, що більше ні в кого не буде бажання приймати рішення про порушення територіальної цілісності України», — наголосив П. Порошенко. Щоправда, він зауважив: мати підстави — ще не означає розпустити: «Будемо ретельно розбиратися по кожному окремому випадку. Але я впевнений, що рівень відповідальності буде такий, що цього просто не буде відбуватися».
Крім того, Президент зауважив, що децентралізація передбачає розширення прав регіонів у питаннях історичної пам’яті, культурних традицій, мовної політики. Місцеві громади, наголосив керівник держави, матимуть право вільно використовувати всі, в тому числі, й російську мови поряд із державною мовою — українською.
Насамкінець Президент наголосив, що ця зустріч відбувається в історичний час, і висловив сподівання, що органи влади всіх рівнів діятимуть спільно, щоб дати гідні відповіді на ті виклики, які сьогодні стоять перед країною.
Водночас віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман зауважив, що місцеве самоврядування — це та основа, яка дасть можливість змінитись Україні. «Я упевнений, що досвід кожного є настільки цінним для країни, що його потрібно максимально використати. Для того, щоб змінити життя наших людей і перетворити їхні мрії на реальність. І сьогодні для цього є унікальний момент», — наголосив він.
Урядовець нагадав, що про необхідність реформи говорили багато років, але ухвалювалися нові закони, постанови, які навпаки — централізували владу і знищували місцеве самоврядування не лише на рівні столиці, а й на рівні кожного села. «Сьогодні ж маємо політичну волю у першу чергу Президента», — зауважив В. Гройсман і нагадав, що перший крок вже зроблено — прийнято концепцію реформи місцевого самоврядування.
Саме на її основі почав працювати уряд. «Ми отримали доручення прем’єра, що всі нові ініціативи, які вноситимуться міністерствами, мають відповідати концепції. З її прийняттям нам вдалося зробити дві речі. Перша — зупинити подальшу централізацію. Друга — визначити ті базові принципи, на яких базуватимуться подальші зміни, формуватимуться нові закони», — сказав він.
А сьогодні при виконавчій владі створено низку робочих груп. Ці групи, до них, до речі, входять і представники місцевого самоврядування, напрацьовують рішення, які вносяться на затвердження уряду, а потім подаються до парламенту у вигляді законопроектів. За словами віце-прем’єр-міністра вже напрацьовано законопроект про Державну архітектурно-будівельну комісію. Право на її створення, відповідно до проекту, отримає кожна територіальна громада, а не лише міста обласного значення. Так само триває підготовка законопроекту про муніципальну міліцію за польським принципом, який уже довів свою ефективність.
Ці два закони, та й не лише їх, уже давно чекають на місцях. Покращувати можна безкінечно, але є елементарні речі, без яких неможливо працювати, зауважив міський голова Львова Андрій Садовий. Власне, свої пропозиції представники місцевих громад узагальнили та передали до профільних міністерств. Серед них, зокрема, необхідність зміни Бюджетного та Податкового кодексів і   докорінна зміна роботи Державної казначейської служби, її територіальних органів у частині обслуговування місцевих бюджетів.
За словами ж голови підкомітету з питань місцевих бюджетів Комітету Верховної Ради з питань бюджету Костянтина Павлова, ця реформа може стати першим масштабним перетворенням, спущеним не зверху, а виробленим територіальними громадами, що пройшло всебічне громадське обговорення. «Переконаний, всі гілки влади мають сприяти втіленню реформи у життя. Затягнути або формалізувати цей процес означає не виправдати очікування людей на місцях. Тому сьогодні час конкретних пропозицій і найголовніше — дій», — наголосив він.
Дослівно
Президент Петро Порошенко: «Я хочу, щоб більше ніколи мовне і культурне питання не кололи країну і не використовувалися горе-політиками для того, щоб дратувати людей. Це ваші повноваження, і ви самі, громада, має визначати, які пісні співати, кому квіти класти до пам’ятників і якою мовою розмовляти. Але єдиною державною, конституційною мовою України була, є і буде українська мова».