Завтра увага прихильників спорту буде прикута лише до однієї точки на карті планети — столиці Китайської Народної Республіки. Там відбудеться урочисте відкриття Ігор ХХІХ Олімпіади. І надалі ця непересічна подія триматиме всіх нас у солодкому полоні впродовж тривалого часу. Як відомо, змагання Олімпіади відбудватимуться з 8 по 24 серпня. Буде розіграно 302 комплекти нагород. Національна збірна України у складі 254 спортовців представлена у 28 видах змагань.

Президент не планує

У робочому графіку Президента України Віктора Ющенка не заплановано візит до КНР на літні Олімпійські ігри. Про це йдеться у повідомленні прес-служби глави держави «у зв’язку із численними запитами мас-медіа».

Преміальні збільшено

Цього тижня на позачерговому засіданні Кабінету Міністрів України ухвалено рішення про збільшення розмірів преміальних виплат для українських спортсменів — переможців і призерів Олімпійських ігор.

Так, володар золотої пекінської медалі отримає не 500 000, а 700 000 гривень. За «срібло» спортовець отримає 500 000 гривень (замість заявлених раніше 350 тисяч), а за «бронзу» — 350 000 гривень.

Бубка передав естафету

У Пекіні востаннє під головуванням члена МОК, президента НОК України Сергія Бубки відбулося засідання Комісії атлетів Міжнародного олімпійського комітету.

У зв’язку із закінченням терміну відповідно до вимог Комісії атлетів МОК Сергій Бубка склав свої повноваження. Естафету у славетного українця перебрав срібний призер Олімпійських ігор з бігу на 100 і 200 метрів Френкі Фредерікс (Намібія).

— Я радий, що протягом шести років очолював Комісію атлетів. Це найкраща робота в Міжнародному олімпійському комітеті, бо то велика честь — представляти всіх атлетів світу. Впевнений, що Френкі успішно продовжить роботу у належному напрямку. Він ідеально підходить на цю посаду, — наголосив Сергій Бубка.

Сергія Бубку та його заступника принца Монако Альберта обрано почесними членами Комісії атлетів.

Замість Мао Цзедуна — олімпійські символи

Випущена в Китаї на честь пекінської Олімпіади ювілейна купюра вартістю в 10 юанів (1,5 долара США) вельми популярна в населення, чим і користуються спекулянти.

Про це пише газета «Гуанчжоу жібао». Зокрема, у Гуанчжоу — адміністративному центрі південної провінції Гуандун — за перші три години було обміняно 2,5 тис. купюр за введеного обмеження на обмін: одна банкнота в руки. Ажіотажем скористалися спекулянти. Ювілейна купюра продавалася на «чорному» ринку за ціною від 300 до 400 юанів (44-59 доларів США).

Усього планується випустити шість мільйонів ювілейних банкнот. Як відомо, на олімпійських грошах Мао Цзедуна замінено на олімпійську символіку.

Зепп Блаттер обговорюватиме

Президент ФІФА Зепп Блаттер заявив про те, що керована ним організація збирається найближчим часом приступити до обговорення питання про відмову клубів відпускати футболістів на Олімпіаду.

«Ми повинні чітко обговорити всі пункти й офіційно затвердити правило, згідно з яким клуби будуть зобов’язані дозволяти гравцям, молодшим за 23 роки, виступати за свої збірні на Іграх, — наводить слова президента «Teлеграф». — Це дозволить нам уникнути непорозумінь на Олімпіаді-2012 у Лондоні».

Нагадаємо, «Барселона», «Шальке» і «Вердер» відмовлялися відпускати чотирьох своїх футболістів у Пекін, мотивуючи рішення тим, що олімпійський турнір не входить у календар міжнародних змагань.