На Заході України укріплено 77 дамб і відремонтовано 216 кілометрів доріг. Про це заявила Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко на вчорашньому засіданні уряду. Водночас, вона закликала пришвидшити темпи роботи з ліквідації наслідків повені.

Як зазначила глава уряду, у всіх постраждалих населених пунктах, окрім двох, уже відновлено водопостачання і люди забезпечені якісною питною водою. На вчора залишалося тільки три підтоплені населені пункти, які потребують капітальних ремонтів електромереж, а в усіх інших було відновлено енергопостачання. Також, за її словами, проводяться відновлювальні роботи і з газопостачання. «Це свідчить про те, що вся інфраструктура влади, вся система влади працює і дає результати», — наголосила Юлія Тимошенко.

Вона також повідомила, що уряд відшкодує збитки західним областям, у яких знищено посіви сільськогосподарських культур (попередня сума становить 230,5 млн. грн.). За оперативною інформацією, площа посівів сільськогосподарських культур, які знищені у постраждалих від стихії регіонах, становить 52,8 тис. га. Зокрема, найбільше знищено посівів у Тернопільській (14,2 тис. га) та Івано-Франківській (13,9 тис. га) областях.

Окрім того, Юлія Тимошенко нагадала: на сьогодні з 75% площі, що засіяна зерновими, зібрано 33,5 млн. тонн врожаю. А загалом, додала вона, країна має рекордну врожайність пшениці за останні роки — 36,7 центнера з гектара.

У свою чергу міністр з питань сім’ї, молоді і спорту Юрій Павленко наголосив, що всі діти з потерпілих регіонів матимуть можливість оздоровитися на території або за межами постраждалих областей. Міністр повідомив, що вже близько трьох тисяч дітей оздоровлюються біля моря та понад три тисячі перебувають в оздоровчих таборах у тих районах, які не постраждали. «Загалом до кінця цього тижня буде відправлено і розміщено в оздоровчих таборах більш як 13 тисяч дітей», — сказав Юрій Павленко.

Прем’єр торкнулася й фінансових питань. «Якщо якийсь із регіонів на наступний місяць матиме інфляцію на фоні загальної дефляції — будуть подані документи на відставку відповідного керівника області», — зазначила Прем’єр-міністр. Вона нагадала, що уряд дав завдання місцевій владі подолати інфляційні процеси протягом семи місяців. Юлія Тимошенко наголосила, що на сьогодні не існує жодних підстав для інфляції. Зокрема, за її словами, це пов’язано з падінням цін на нафтопродукти.

Прем’єр зазначила, що всі вжиті урядом антиінфляційні заходи дають позитивні результати. «Дефляція в країні становить мінус 0,5%», — наголосила глава уряду. Прем’єр також підкреслила, що такий показник у липні є одним із найкращих за останні 10 років, а інфляційні показники, порівняно з липнем минулого року, у 4 рази нижчі.