Шлях до відродження України лежить через віру і важку працю. На цьому наголосив Голова Верховної Ради Олександр Турчинов в інтерв’ю журналу «Новое время».

Проаналізувавши ситуацію в країні протягом останніх півроку, О. Турчинов зазначив, що «рецепт заспокоєння Донбасу підходить і для всіх регіонів країни — це віра». «Господь веде нас до перемоги, до світу, до побудови сильної, демократичної України, — сказав він. — Якщо люди почнуть реально вірити в Бога, то в них не буде бажання вбивати. Не буде бажання грабувати і шукати винних у своїх проблемах».

На переконання керівника парламенту, шлях до відродження України «лежить через віру і важку працю», і це «єдиний дієвий рецепт побудови всіх великих держав».

Говорячи про виконання ним обов’язків глави держави, О. Турчинов заявив: «Я робив все що міг, не ховався за чужою спиною. Брав на себе тягар важких рішень у найскладніших ситуаціях. Не намагався робити когось крайнім або йти від відповідальності».

«Може бути, хтось і міг зробити це краще. Не заперечую. Єдине, чого хочу — це жити в країні, де люди не бояться влади, не бояться вторгнень, терористів, бандитів, а отримують задоволення від того, що можуть просто жити й чесно трудитися у своїй рідній і улюбленій Україні», — сказав О. Турчинов.

Голова Верховної Ради також зазначив, що з перших кроків перебування на посаді він розпорядився зрізати всі паркани навколо парламенту та адміністрації Президента, заборонив перекривати рух під час проїзду вищих посадових осіб, використовувати мигалки і кортежі. «Не повинно бути парканів і перешкод між владою і народом», — додав він.

«Також я доручив з метою поповнення бюджету продати зайве майно, яке не пов’язане з діяльністю Президента — заводи, дачі, палаци. Скасував порожні, не функціональні укази, які створювали нікому не потрібні установи, структури, — сказав О. Турчинов. — В останні дні я доручив весь непотрібний указотворчий масив вичистити, як Авгієві стайні. Щоб Президенту Порошенку було легше працювати».

Говорячи про агресію Російської Федерації і окупацію Криму, О. Турчинов висловив думку, що «російські аналітики були впевнені, що влада в Україні в таких умовах не зможе протриматися і тижня — армії немає, силові структури деморалізовані, економіка повністю зруйнована». «У Кремлі вважали, що ось-ось країну накриє безлад, і на тлі розрухи і хаосу російські війська увійдуть до Києва, без будь-якого опору», — сказав він.

«Усвідомивши, що час для прямого вторгнення упущено і Україна зможе себе захистити, Москва змінила стратегію. Почалася масштабна спроба дестабілізувати ситуацію на південному сході країни, — зазначив О. Турчинов. — Необхідно було терміново відновлювати силовий блок і регіональну владу в країні».

«Ви питаєте мене, хто такий Путін? Путін — це трагедія Росії. Не хочу бути пророком, але нинішній власник Кремля впевнено веде Російську Федерацію до сумного, жахливого кінця», — сказав О. Турчинов. 

Прес-служба Верховної Ради.