Уже з осені в країні розпочнеться запекла політична кампанія. Основна боротьба відбуватиметься між Юлією Тимошенко та Віктором Януковичем і буде «цікава і яскрава». А ось нинішній Президент Віктор Ющенко найпевніше стане «третім зайвим». Принаймні такі результати оприлюднив на вчорашній прес-конференції Центр соціологічних та політичних досліджень «Соціовимір», опитавши 25 провідних українських політологів та експертів.

Насамперед соціологи зосередили свою увагу на ймовірних шансах кандидатів на вихід у другий тур президентських виборів. На думку експертів, беззаперечним лідером майбутніх перегонів буде нинішній Прем’єр-міністр. Її найімовірнішим суперником стане Віктор Янукович. І лише п’ята частина політологів думає, що вийти до другого туру зможе Віктор Ющенко. Абсолютними аутсайдерами забігу, за даними «Соціовиміру», є Петро Симоненко, Олександр Мороз та Юрій Луценко. Відкидають опитані експерти і можливість обрання на найвищу посаду столичного голову Леоніда Черновецького.

— Переважна більшість експертів, — зазначив Сергій Таран, голова правління Центру соціологічних та політичних досліджень, — переконана в тому, що як Тимошенко, так і Янукович, не дивлячись ні на які таємні чи відкриті перемовини з різними політичними силами, все ж не відмовляться від участі у виборах. Щодо інформаційного ресурсу, то тут політичні експерти тішаться. Наступні вибори Президента проходитимуть за більш-менш рівного доступу до ЗМІ. Ще одне: політологи не радять Юлії Володимирівні добровільно йти у відставку. «От якщо відставка буде спровокована ззовні, то це інша справа», — каже Сергій Таран. А для Віктора Андрійовича більшість експертів бачить єдиний вихід — домовитися про конституційну реформу, яка обмежить повноваження Президента, та обиратися на другий термін парламентом.