Комітет з питань науки і освіти упродовж другої сесії Верховної Ради шостого скликання провів 12 засідань, на яких розглянув 65 питань.

Основна діяльність комітету зосереджувалася на підвищенні якості освіти, розвитку науки, покращенні умов праці педагогічних кадрів, адаптації вітчизняного законодавства в цій галузі до міжнародних норм і стандартів.

За звітний період проведено 15 конференцій, симпозіумів, семінарів, у тому числі сім «круглих столів» у Києві, Харкові, Сімферополі, Сумах, Вінниці, Одесі, Львові. Розглянуто 1085 звернень, заяв, скарг від фізичних та юридичних осіб.

Одним із найголовніших завдань комітету було здійснення контролю за виконанням чинного законодавства. Парламентарії заслухали інформацію про стан державного регулювання та управління у сфері розвитку, правової охорони і захисту інтелектуальної власності та інноваційної діяльності в країні, а також про хід виконання Міністерством освіти і науки та Академією педагогічних наук України статей 7 і 29 Закону «Про професійно-технічну освіту» в частині науково-методичного забезпечення професійно-технічної освіти, впровадження у навчально-виробничий процес досягнень науки, техніки, нових технологій, передового досвіду та інноваційних педагогічних технологій.

Крім того, народні депутати були поінформовані Міністерством освіти і науки про виконання рішення комітету від 13.02.2008 р. «Про хід реалізації законів України «Про освіту» та «Про загальну середню освіту» щодо здійснення контролю за атестацією та оцінюванням знань учнів (вихованців) загальноосвітніх навчальних закладів».

На виїзному засіданні у Сумах розглядалися питання про стан забезпечення закладів сучасними технічними засобами навчання і приладами та заходи щодо створення національної індустрії їх виробництва, а також про роботу органів виконавчої влади та місцевого самоврядування Сумської області щодо виконання законів «Про освіту» та «Про загальну середню освіту».

Важливе значення мали два спільні засідання з Консультативною радою з питань інформатизації при Верховній Раді, де обговорювалися перспективи і завдання прискорення інтеграції України у світовий інформаційний простір, перспективи розвитку українського законодавства в інформаційно-комунікаційній сфері та досвід впровадження інформаційних технологій у банківській сфері.

На комітетських слуханнях 18 червня 2008 року, де обговорювався проект нової редакції Закону «Про вищу освіту», народні депутати розглянули обґрунтовані та конструктивні пропозиції щодо законодавчого забезпечення модернізації сучасної системи вищої школи. На думку членів комітету, нова редакція цього закону має першочергове значення для її адаптації до європейських стандартів.

Особливу увагу було приділено співпраці з Національною академією наук, що є запорукою зростання конкурентоспроможності народного господарства та економічного розвитку України.

Члени комітету брали активну участь у забезпеченні успішного проведення зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) та мінімізації ризиків, пов’язаних із тестуванням. Для цього в комітеті працювала робоча група з удосконалення проведення ЗНО.

Народні депутати вважають, що пріоритетним напрямом діяльності комітету є співпраця із зарубіжними країнами. У березні 2008 року відбулося спільне засідання членів комітету та комісії Сейму Республіки Польща з питань освіти, науки і молоді. На засіданні обговорили перспективи співробітництва, а також стан співпраці між українськими і польськими університетами, діяльність Європейського Колегіуму польських та українських університетів.

Комітет планує під час третьої сесії Верховної Ради України шостого скликання провести комітетські слухання на тему: «Ефективність застосування законодавства України у сфері авторського права і суміжних прав». Тематика слухань охоплює широкий спектр питань, що стосуються охорони авторського права і суміжних прав (твори науки, літератури, мистецтва, кінематографії, комп’ютерних програм, баз даних тощо), аналізу стану колективного управління правами, судових справ і правозастосовної практики. Частина інформаційно-аналітичних матеріалів, які будуть опрацьовані робочою групою з підготовки до комітетських слухань, увійдуть до «Білої книги» (Інтелектуальна власність в інноваційній економіці України).