Воно таки правда, що у розв’язанні житлової проблеми краще розраховувати на себе. Однак зробити це людям із середнім та низьким достатком вкрай складно — ціни на квартири в Рівному високі. Скажімо, ціна на однокімнатну залежно від мікрорайону та інших чинників коливається від 46 до 67 тисяч у. о.; квадратний метр нового «готового» житла обійдеться від 1,5 тисячі у. о. і вище, на початку будівництва будинку — від 800 у. о. і більше. Побудуватися ж у Рівному можуть дозволити собі тільки люди заможні.

Про перспективи рівнян мати житло розмовляю із першим заступником міського голови Рівного Олексієм ХМИЛЕЦЬКИМ (на знімку).

— Олексію Віталійовичу, якби рівнянам надавали ділянки під індивідуальну житлову забудову безплатно, можливо, навіть за існуючої дорожнечі будівельних робіт і матеріалів вони за кілька років звели б собі будинок, як це роблять у селах. Але зараз, наскільки мені відомо, отримуючи ділянку, майбутній забудовник повинен внести 120 тисяч і більше гривень. А ця сума не кожному по кишені...

— Ми, на жаль, вже мали гіркий досвід у Рівному, коли людям виділяли земельні ділянки у нових мікрорайонах, вони будувалися, але не могли переселитися туди. Бо не були підведені інженерні мережі, газ, вода, не були впорядковані вулиці... Таке спостерігали на прикладі мікрорайону «Червоні Гори». А в міському бюджеті на це грошей бракує.

Тому ми пішли іншим шляхом: кожен забудовник вносить певну суму (вона коливається від 120 до 150 тисяч гривень), і місто бере на себе підведення інженерних мереж, впорядкування, освітлення вулиць тощо. Результат ви бачите на прикладі нових забудов поблизу вулиці Костромської: «виросли» будинки, і відразу ж упорядковується вулиця.

— Попри такий внесок, схоже, попит на земельні ділянки у Рівному високий. Чи будуть освоюватися нові масиви під індивідуальне житлове будівництво?

— Під таке будівництво виділено 70 гектарів біля Тинного, 65 — біля села Бармаки, 130 — на Басівщині та 12 гектарів на «Червоних Горах».

Тепер повернімося до проблем тих, хто не може дозволити собі побудувати власний котедж чи купити квартиру, — до черговиків. У місті зводиться чимало багатоповерхівок. Чи є у нових будинках частка квартир міста?

— Торік у Рівному здано 84 тисячі квадратних метрів житла. Інвестиційна програма йшла через управління капітального будівництва. Згідно з укладеними договорами місто мало у кожному будинку майже 3 відсотки квартир. Але з депутатами міськради ми вивчили і перейняли досвід сусідніх обласних центрів, де цей відсоток сягає шести. Відтак тепер ми матимемо більше житла для черговиків (а у загальній черзі на отримання житла 8735 сімей, із них на першочергове його отримання претендують 2598 сімей, на позачергове — 1096. — Авт.).

У цьому році планували здати 92 тисячі квадратних метрів житла, але, за прогнозами, реально матимемо лише 86 тисяч. Адже сьогодні будівництво житла гальмує законодавча невизначеність: виділення земельних ділянок передбачено тільки через аукціони, на яких їх можуть придбати тільки комерційні та інші багаті структури. Тож було б добре, якби законодавці запропонували механізм виділення ділянок в оренду, що здешевило б вартість житлового квадратного метра.

— Ви назвали цифру введення комерційного житла. А скільки квартир отримає місто для черговиків?

— Небагато, це не позначиться на зменшенні черги на отримання житла.

Я забув сказати про будівництво житла по лінії МЖК. Цього року на вказані цілі з державного бюджету виділено 1 мільйон 950 тисяч гривень, з міського —750 тисяч.

— А як у Рівному з будівництвом соціального житла?

— На жаль, справи не так добре, як того хотілося б, хоча місто й готове виділити ділянки під зведення такого житла. Але сьогодні держава вивчає лише запити, а не має конкретної програми будівництва соціального житла. Тим часом без підтримки держави, лише за місцеві бюджети ми нічого не побудуємо —коштів у них вистачає хіба тільки на те, щоб у нормальному стані утримувати міське господарство, освіту й медицину. До того ж місцевий бюджет обдирають центральні органи — у місті залишається ледь 30 відсотків від усіх надходжень.

— Але ж, Олексію Віталійовичу, у Рівному продаються й комерційні ділянки — виручаються чималі кошти. Чи не можна було б спрямувати їх на будівництво соціального житла?

— Ці кошти ми спрямовуємо на потреби міста. Ось подивіться (Олексій Віталійович показав шмат з’їденої корозією труби), які труби тепломереж у місті — вони повністю замортизовані. Тож ми не стоїмо перед вибором, на які найнагальніші потреби використати кошти з Фонду розвитку (сюди надходять кошти від продажу комерційних ділянок), щоб не зробити з Рівного другого Алчевська. У міста є ще чимало й інших «дірок»...

Та повертаючись до теми соціального житла, хочу сказати, що ми вже завершили реконструкцію приміщення під гуртожиток для дітей-сиріт по вулиці Петра Могили. Тут житимуть 35 таких дітей, яким уже виповнилось вісімнадцять, протягом трьох років — за цей час влада має виділити їм постійне житло, як це передбачено законодавством. Ми звернулися до обласної ради з клопотанням допомогти нам коштами для благоустрою території навколо цього гуртожитку.

У місті створений кооператив учителів і медиків, які зможуть придбати житло (приблизно 60 квартир) по собівартості у новому будинку по вулиці Жуковського. Уже ведеться нульовий цикл під такий будинок. Такий само будинок на 100 квартир по вулиці Данила Галицького плануємо побудувати і для комунальників. Житло їм продаватиметься теж по собівартості, тобто за цінами, набагато нижчими від ринкових. Це буде своєрідним стимулом працювати у комунальній галузі, оскільки нині через низькі заробітки люди йдуть сюди на роботу неохоче.

— Я чула, ще одним стимулом для комунальників, які чимало років пропрацювали у цій сфері, стало виділення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва. Але чи зможуть вони за такої низької платні внести 120 тисяч гривень для проведення інженерних мереж? Чи не перекуплять у комунальників ці ділянки заможніші рівняни?

— Хто захоче побудуватися, збере родину і віднайде такі кошти. До того ж постараємось зробити для комунальників дешевшими інженерні мережі — це ж бо у їхніх руках. А якщо комунальники продадуть ділянки, як ви сказали, заможнішим, — їхня справа. Може, вони хоч у такий спосіб зароблять копійчину або поліпшать свої житлові умови, придбавши більші за площею квартири. Що у тому поганого?

Інтерв’ю взяла Олександра ЮРКОВА.

Рівне.

Фото автора.