Триває ліквідація наслідків повені в Західній Україні. Допомагає, без перебільшення, вся країна. Хто чим може. Сотні тисяч людей уже переказали гроші, сотні організацій віддали потерпілим одноденний заробіток. А перші особи держави, здається, не виїжджають із зони стихійного лиха. Щоправда, допомога це чи додаткова політична реклама, невідомо. Наближається осінь, а навіть проста арифметика показує, що на п’ять тисяч гривень сьогодні не те що відбудувати хату, а й навіть зробити ремонт неможливо. Що вже казати про городину і худобу, яких забрала вода! Залишається сподіватися, що розмір допомоги невдовзі зросте. Тим паче що кошти для цього виділяються достатні, коли вірити заявам наших прем’єра та Президента. А про те, що нині відбувається у постраждалих регіонах, інформують власні кореспонденти «Голосу України».

На Прикарпатті стихія забрала життя уже 24 прикарпатців

В Івано-Франківській області кількість жертв стихії зросла до 24 осіб, восьмеро з яких — діти. Станом на 5 серпня без світла ще залишаються шість населених пунктів. Не працюють 19 АТС. Без зв’язку перебуває 38 населених пунктів, без газу — 39. Найскладніша ситуація в Галицькому, Тлумацькому, Коломийському, Снятинському та Верховинському районах. Зокрема, з 36 селами Верховинського району існує тільки повітряний зв’язок.

Як повідомили в прес-службі ОДА, матеріальну допомогу виплачено 17 сім’ям загиблих та власникам 136 житлових будинків, які повністю зруйновано. Як відомо, на Прикарпатті було підтоплено 34 кладовища. Нині їх осушено. Керівники обласної санепідемстанції заспокоюють, що загрози загострення епідемічної ситуації з цієї причини вже нема. Тепер епідеміологи знезаражують воду в криницях. Загалом на Прикарпатті було залито майже 17 тисяч криниць. У понад трьох тисячах з них вода вже придатна до споживання, повідомляє наш власний кореспондент в Івано-Франківській області Дарина НАЗАРЧУК.

Під час поїздки до Чернівецької області Президент України Віктор Ющенко взяв участь у церемонії відправлення дітей на відпочинок до міжнародного дитячого центру «Артек». Усього спецпоїздом із Чернівців до Криму виїхало близько 750 дітей. Президент також відвідав с. Чорногузи, де внаслідок повені стався зсув, що зруйнував 20 житлових будинків. Віктор Ющенко зустрівся з селянами, які залишилися без даху над головою. Президент запевнив, що для кожного із постраждалих протягом чотирьох місяців буде збудовано нову домівку на безпечних ділянках. Будівництво проводитиметься силами військових. На вибір постраждалим буде запропоновано п’ять сучасних проектів сільських будинків. Глава держави також сказав, що звернувся до національного бізнесу з проханням взяти участь у фінансуванні насамперед відбудови зруйнованих будинків. На сьогодні таких близько 800 у шести постраждалих областях. Віктор Ющенко запевнив, що за 3—4 місяці всі, хто потребує даху над головою, його матимуть.

Паралельно з робочим візитом у Чернівецькій області перебувала Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко. Ввечері відбулася спільна нарада Президента і членів уряду, в якій брали участь прем’єр, міністр оборони Юрій Єхануров та міністр з надзвичайних ситуацій Володимир Шандра, повідомляє наш власний кореспондент у Чернівецькій області Сергій СУЛИМА.

Перебуваючи на Закарпатті, Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко відвідала селище Тересву Тячівського району. Вона позитивно оцінила роботу з ліквідації наслідків паводку, відзначивши, що в області немає жодного населеного пункту, де б людям не надали допомоги, а матеріальна поміч видана майже повністю. Перед відльотом до Києва Юлія Тимошенко заявила, що цього року протипаводкові заходи на Закарпатті будуть профінансовані в повному обсязі, повідомляє наш власний кореспондент Іван ГУДЗОВАТИЙ.

Країна збирає гроші та відправляє в зону стихійного лиха фахівців

Мільйон гривень — таку суму вирішено виділити з обласного бюджету на допомогу потерпілим від стихії. Про це повідомив голова Житомирської ОДА Юрій Забела. За його словами, половина цієї суми — то гроші з резервного фонду. Ще 500 тисяч виділяють депутати. Юрій Забела також сказав, що після його поїздки на Івано-Франківщину буде вибрано села, яким допомагатиме область, повідомляє наш власний кореспондент у Житомирській області Олексій КАВУН.

Київ виділив 1 млн. грн. постраждалим регіонам Західної України. Зокрема, Івано-Франківському — 470 тис. грн., Чернівецькому — 410 тис. грн., Львівському — 120 тис. грн., повідомляє прес-служба КМДА.

А вінничанка Поліна Бєлова запрошує на проживання постраждалих від повені. «Ми самі переселенці з Чорнобильської зони, знаємо, що таке біда, тому готові надати дах над головою тим, хто постраждав», — сказала у розмові з кореспондентом «Голосу України». Разом з чоловіком вони готові прийняти одиноку жінку або сім’ю пенсіонерів. «У нас будинок у Калинівському районі на два виходи, — уточнює жінка. — Поряд залізниця, електропоїзди ходять по сім разів на день у напрямку Вінниці й стільки само до Козятина та Києва. Є город біля хати. Якщо сподобаються умови, одинока людина могла б тут залишитися жити надовше. Головне, щоб це була порядна людина».

Для тих, кого зацікавить пропозиція вінничанки, пані Поліна залишила номер мобільного телефону: (8096) 418-16-41, передає наш власний кореспондент у Вінницькій області Віктор СКРИПНИК.

Перша автоколона з Кіровоградщини прибула до Тячівського району Закарпаття, Верховинського та Косівського районів Івано-Франківської області. Сім КАМАЗів із причепами, в яких сорок тонн продовольства, цегла, шифер, бітум, деревина, цемент, інші будівельні матеріали, прибули в зону стихійного лиха. За словами голови облдержадміністрації Василя Моцного, це лише початок великої гуманітарної акції. Загалом у райони, які постраждали від повені, надійде від жителів Кіровоградщини більше тисячі тонн зерна. Нині всі райони області активно відвантажують «благодійне» зерно на елеватори, передає наш власний кореспондент у Кіровоградській області Петро МЕЛЬНИК.

Миколаївська область, окрім грошової допомоги, направила в Чернівецьку область загін МНС. 32 чоловіка особового складу миколаївського гарнізону разом із пожежною, аварійно-рятувальною та іншою спец-технікою ведуть відновлювальні роботи, повідомляє наш власний кореспондент Наталя АБРАМОВА.

За підтоплені ниви аграріям обіцяють компенсації з бюджету

Сума часткової компенсації збитків із коштів держбюджету сільгоспвиробникам західних областей України, які постраждали від стихійного лиха, становитиме не більш як 1,5 тисячі гривень за гектар посівів. Відповідний показник визначено Порядком використання субвенцій із держбюджету обласними бюджетами Вінницької, Івано-Франківської, Закарпатської, Львівської, Тернопільської та Чернівецької областей, міським бюджетом м. Чернівці для ліквідації наслідків стихійного лиха 23—27 липня 2008 р.

Затверджений постановою Кабміну Порядок також установлює процедуру визначення збитків сільгосппідприємств, згідно з якою подається відповідна заява до комісії, створеної управліннями агропромислового розвитку райдержадміністрацій. До заяви додаються посвідчена підприємством копія заключного звіту про підсумки сівби під врожай 2008 р. і дані про площі загиблих посівів сільгоспкультур з підписами керівника і головного бухгалтера підприємства. Комісія розглядає подані агроформуваннями заяви і документи, перевіряє достовірність зазначених у них даних, обстежує з виїздом на місце постраждалі сільгоспкультури і визначає площі знищених посівів.

На підставі актів комісії формується реєстр постраждалих підприємств, часткове відшкодування збитків яких здійснюють облдержадміністрації відповідних областей.

Звернення до вінниччан,котрі мешкають у Києві

Вельмишановні земляки! Як вам відомо, на півдні нашої Вінниччини сталася біда. Затопленно тисячі осель наших земляків. Ці прекрасні роботящі люди залишилися без даху над головою та засобів для нормального життя.

Звертаємося, передусім, до вас, вінниччани, які волею долі опинилися в столиці нашої держави, та до інших достойних людей по допомогу.

Проявіть таке властиве вам милосердя! Підтримайте почин ради та президії Вінницького міжнародного земляцтва і перекажіть триденну заробітну платню, якщо ви працюєте, а якщо ви не працюєте, то надайте посильну фінансову допомогу на розрахунковий рахунок № 37119034000041, ЄДРПОУ 20089290, МФО 802015 у ГУДК у м. Вінниця. Одержувач: Вінницька обласна державна адміністрація. Призначення платежу: для надання допомоги постраждалим від повені.

За дорученням ради та президії Вінницького міжнародного земляцтва голова ради Віталій БЕЗНОСЮК.