«Правий сектор» таки взяв на себе відповідальність за захоплення нафтопереробного заводу в Долинській на Кіровоградщині. Інформація про це з’явилася на офіційному сайті організації. Як з’ясувалося, долинське нафтопереробне підприємство взяв під контроль спецпідрозділ «Січ» «Правого сектору». Акція здійснюється в рамках кампанії «Правого сектору», спрямованої на знищення фінансово-економічної бази терористів, ліквідації джерел фінансування сепаратистського руху на Донбасі.

За інформацією «ПС», підприємство належить структурам близького до «сім’ї» Януковича народного депутата від ПР Руслана Циплакова, який перебуває в Москві, а його брат Сергій є одним із лідерів терористичної організації «Донецька народна республіка».

Взяття Долинського нафтопереробного заводу під контроль силами «Правого сектору» відбулося після надходження інформації від його працівників про спрямування коштів від діяльності підприємства за вказівкою власника із Москви на потреби російської терористичної мережі на сході країни, повідомляється там.

Нафтопереробне підприємство в Долинській озброєні невідомі захопили вранці минулого вівторка (25.06.2014). Згодом на будівлі вивісили прапор «Правого сектору». Проте підтвердити, що озброєні особи — з «Правого сектору», не змогли спочатку і в кіровоградському обласному осередку організації.

За запевненнями представників органів місцевої влади, не озвучували ці люди й мету захоплення. Тим часом підприємство оточили бійці підрозділів «Альфи», державної служби охорони, колишнього «Беркуту» та рятувальники з Долинської, Новгородки й Устинівки.

Для участі у переговорах до Долинської прибув голова ОДА Олександр Петік, прокурор області Сергій Жолонко, керівники обласних управлінь МВС та СБУ. Переговори з рейдерами тривали весь день.

У результаті переговорів невідомі роззброїлися, їх затримали. На місці події працює слідчо-оперативна група.

Андрій Денисенко висловив здивування, що прокурор області Сергій Жолонко, замість порушення кримінального провадження, за фактом фінансування терористів, дав вказівку порушити провадження щодо захоплення підприємства та арешту членів «ПС».

Тим часом Штаб національного захисту Дніпропетровської області оприлюднив на сайті «Дніпроград» (dnіprograd. org/ua) звернення про мобілізацію та пікетування Кіровоградської обласної прокуратури з вимогою звільнення дев’яти затриманих членів «Правого сектору» та негайної відставки прокурора області Сергія Жолонка. А також — відкриття кримінальної справи за фактом фінансування тероризму та його покривання високопоставленими працівниками органів прокуратури.

 Подробиці: загадок більше, ніж відповідей 

Під час брифінгу голова Кіровоградської ОДА Олександр Петік заявив, що в машині, якою приїхали до Долинської дев’ять бойовиків, виявлено сім пістолетів, кулемет, чотири автомати з оптичними прицілами та два блокноти із записами, про оприлюднення яких керівник формування дуже переймався. Є підстави стверджувати, що один із пістолетів було вкрадено під час пограбування магазину зброї у Дніпропетровську в травні цього року. Решта зброї поки що не ідентифікована. Номери автівки бойовики прикривали наліпкою «Правого сектору».

Люди, які захопили НПЗ, нібито лише видавали себе за активістів «Правого сектору» та бійців територіальної оборони Дніпропетровщини. Хоч і підтвердилося, що восьмеро з них родом із цієї області, а ще один — із Нижнього Тагіла (РФ).

На брифінгу прозвучало, що метою нападу могло бути звичайне пограбування. Гроші ж, мовляв, хотіли витратити на закупівлю бронежилетів.

Є запитання і до міліції та прокурора, які мали б знати, що відбувається на Долинському НПЗ, якщо в сейфі економічно не активного підприємства зберігається півтора мільйона гривень — зазначив Олександр Петік.

Водночас, за словами голови ОДА, щоб затриманих на заводі осіб випустили, просив Дмитро Ярош. Хто розмовляв з ватажком «Правого сектору» і чи підтвердив він причетність захоплених бандитів до членів організації, не уточнюється.

Наразі до Кіровограда прямує кілька автобусів представників «Правого сектору» — проводити акцію протесту, біля обласної прокуратури чергують озброєні люди, а голова ОДА не бачить підстав для проведення жодних мітингів: «Яка може бути акція, якщо зараз це характеризується як розбій. Є заява директора, ведеться слідство?»

У резервуарі нафтопереробного заводу, вибухом якого погрожували терористи, на момент інциденту містилося 300 тонн займистої речовини.