Комітет з питань національної безпеки і оборони протягом двох сесій Верховної Ради шостого скликання розглянув 128 питань. Із них 17 — в порядку контролю за виконанням законів і постанов. Народні обранці опрацювали 34 проекти законів, із них парламентом прийнято п’ять законів в цілому, чотири законопроекти — за основу, один відхилено. Комітет надав 137 експертних висновків на інші законопроекти.

Зусилля зосереджувалися на вдосконаленні нормативно-правової бази законодавчого врегулювання діяльності Збройних Сил, відомств безпекового сектору, інших складових військової організації держави. Протягом зазначеного періоду проведено 21 засідання (три із них — виїзні). Серед розглянутих питань: виконання програм розвитку Внутрішніх військ МВС, запланованих на 2008 рік заходів; про стан та перспективи будівництва корветів для Військово-Морських Сил; стосовно здійснення парламентського контролю за діяльністю Служби зовнішньої розвідки України тощо.

Особливу увагу парламентарії приділяли питанням соціального захисту військовослужбовців. Зокрема, ініціювали законодавчі зміни до нормативно-правової бази з питань соціального захисту військовослужбовців та членів їхніх сімей в частині запровадження механізмів кредитування, фінансування будівництва та придбання житла.

За ініціативою народних депутатів зроблено запити до центральних органів виконавчої влади та обласних державних адміністрацій для можливого вдосконалення діяльності державних органів щодо захисту наявної в них інформації, яка включає в себе дані про особу, недопущення несанкціонованого її поширення. На підставі зібраних матеріалів у листопаді заплановано провести комітетські слухання з цього питання.

У комітеті також проаналізували практику дотримання Конституції та законів органами державної влади. З’ясувалося, що «мають місце непоодинокі факти виходу державних інституцій за межі конституційного та правового поля». Народні депутати висловили стурбованість з приводу виявлених порушень і звернулися до Президента, Прем’єр-міністра, Генерального прокурора, Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, секретаря Ради національної безпеки і оборони з проханням вжити невідкладних заходів.

Комітет моніторить процес оптимізації співвідношення між різними категоріями військовослужбовців і їх приведенням у відповідність з міжнародними стандартами. Окрім того, під час другої сесії відбулися комітетські слухання з таких питань: «Енергетична безпека України: стан та перспективи забезпечення природним газом», «Про здійснення органами центральної виконавчої влади заходів з реалізації Рекомендацій учасників комітетських слухань «Про стан та перспективи подальшого розвитку оборонно-промислового комплексу України».

У комітеті постійно опрацьовуються листи і звернення громадян, громадських організацій, місцевих органів влади. У них насамперед йдеться про повільне вирішення соціальних питань військовослужбовців та їх родин. Органи місцевого самоврядування, окремі громадяни, зокрема, просять допомоги у вирішенні питань, пов’язаних із вивільненням військових містечок, особливо тих, які розташовані далеко від населених пунктів.

Члени комітету беруть активну участь у роботі міжнародних парламентських організацій, постійних делегацій Верховної Ради, депутатських груп з міжпарламентських зв’язків із зарубіжними країнами, міжпарламентських асамблей, спільних міжпарламентських комісій. За цей час проведено понад 20 міжнародних зустрічей з керівниками та представниками держав і міжнародних організацій.

У міжсесійний період у комітеті на розгляді перебуває 30 проектів законів і постанов.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради.