Верховна Рада України з глибоким сумом сповіщає, що на 73-му році життя відійшов у вічність визначний український державний та політичний діяч, Герой України, народний депутат України першого, другого, третього, четвертого і шостого скликань, Голова Верховної Ради України (обирався двічі: у 1991—1994 рр. та у 2000—2002 рр.), секретар Ради національної безпеки і оборони України (2007 р.) Іван Степанович Плющ.
Плющ І. С. народився 11 вересня 1941 року у селищі Борзна Чернігівської області.
Вийшовши з простої селянської родини, Іван Степанович здолав великий і достойний життєвий шлях. Без його непересічної постаті неможливо уявити політичне та суспільне життя новітньої історії України. Він увірвався у велику політику у визначальний час — народження нової Української держави, маючи за плечима вагомий досвід управлінської та господарської роботи на Київщині, де одним з перших прийняв на себе чорнобильський атомний удар.
Саме під головуванням Івана Плюща український парламент прийняв у липні 1990 року Декларацію про державний суверенітет України.
Іван Степанович був справжнім лідером, високоорганізованим, професійним і відповідальним керівником, послідовним у досягненні поставленої мети. Він ніколи не корився обставинам, а завжди шукав вихід зі складних ситуацій.
Високо оцінено його заслуги на державному рівні. Плющ І. С. — кавалер орденів Трудового Червоного Прапора, «Знак Пошани», Ярослава Мудрого V і ІV ступенів, нагороджений численними медалями. Він удостоєний найвищого звання Української держави — Герой України з врученням ордена Держави.
Пішов із життя видатний політик, невтомний борець, талановитий організатор, людина високого громадянського обов’язку, кришталевого сумління і щедрої душі, яка присвятила себе самовідданому служінню Вітчизні.
Люди тягнулися до Івана Степановича, від природи наділеного життєвою мудрістю, народним гумором і великою добротою.
Світла і вічна пам’ять про Івана Степановича Плюща назавжди залишиться в серцях мільйонів наших співвітчизників, усіх, хто знав і любив цю яскраву Особистість.
Турчинов О. В., Кошулинський Р. В., Зайчук В. О, Бабенко М. В., Вашук К. Т., Гавриш С. Б., Гриньов В. Б., Дурдинець В. В., Єремеєв І. М., Єфремов О. С., Жванія Д. В., Звєрєв М. В., Звягільський Ю. Л., Івашко В. О., Кінах А. К., Макеєнко В. В., Медведчук В. В., Рибаков І. О., Симоненко П. М., Соболєв С. В, Тягнибок О. Я., Шандра В. М. 
***
Не стало Івана Плюща. Людини, яка створила сама себе для того, щоб творити нову вільну Україну. Вилетівши з батьківського гнізда, що нині сиротіє в тихому козацькому куточку Борзнянщини на Чернігівщині, він ніколи не відривався від землі, хоч духовними крильми сягав високого неба.
Він був воїном у часи Чорнобильського лихоліття, він був одним із творців української держави і водночас душею не лише Чернігівського столичного земляцтва, а й усієї земляцької української спільноти.
Він щедро сіяв добро на своїй малій батьківщині, як і по всій Україні. І воно росте нині вічним садом.
Віримо, що пам’ять про нашого великого земляка, самородка землі Сіверської, ніколи не згасне у безсмертному небі України.
Товариство «Чернігівське земляцтво» в м. Києві, Асоціація «Рада земляцтв областей та регіонів України».
***
Асоціація народних депутатів України з глибоким сумом сприйняла звістку про передчасну смерть 25 червня 2014 року народного депутата п’яти скликань, екс-Голови Верховної Ради України першого та третього скликань, екс-Секретаря Ради нацбезпеки України, Героя України Плюща Івана Степановича.
У 1990-му — перший заступник Голови Верховної Ради УРСР, 1991-го — Голова Верховної Ради України. Із травня 1994 року — на постійній роботі у Верховній Раді України, член Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, діяльності Рад і самоврядування. Нагороджений орденами: Трудового Червоного Прапора, Ярослава Мудрого V, ІV ступенів, «Знак Пошани», «Золота Зірка» Героя України. Кандидат у Президенти на виборах 1994 року.
У політичному, громадському житті був активним учасником законотворчого процесу. Іван Степанович назавжди залишиться у нашій пам’яті порядною і самовідданою людиною, активним громадянином держави. Найщиріші співчуття сім’ї та близьким покійного.