Потерпілі першої категорії від стихійного лиха на Західній Україні отримають авансову допомогу в сумі 50 тис. грн., другої — 15 тис. грн., третьої — 5 тис. грн. Про це повідомила Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко після позачергового засідання уряду.

За її словами, списки на надання допомоги постраждалим затверджуватимуть обласна державна адміністрація та міністерства: регіональної політики і будівництва; ЖКГ та соціальної політики.

«Коли стоятимуть ці візи на загальному реєстрі, почнуть виплачувати цей новий рівень авансової допомоги людям», — відзначила глава уряду. Відповідний реєстр має бути готовий вже сьогодні.

Кабмін також виділив з резервного фонду 50 млн. грн. Міноборони і 33 млн. грн. МНС для подолання наслідків стихійного лиха в шести регіонах України. Також 10 млн. грн. уряд виділив за запитом Міністерства внутрішніх справ, 8 млн. грн. — Міністерству охорони здоров’я.

Водночас, повідомила Юлія Тимошенко, Кабмін продовжив термін подачі оригіналів документів для вступу у вищі навчальні заклади для абітурієнтів з постраждалих від повені областей України. «Абітурієнти можуть не хвилюватися, вони привезуть оригінали документів до навчальних закладів тоді, коли зможуть», — зазначила Прем’єр-міністр. Вона повідомила про те, що Кабінет Міністрів вирішив надати 20-денні позачергові відпустки військовослужбовцям усіх категорій, родини яких постраждали від стихії.

А для організації відпочинку понад 12 тисяч дітей із зони стихійного лиха потрібно до 18 мільйонів гривень, повідомив під час засідання уряду міністр у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко.

За його словами, кожна сім’я із постраждалих районів може звернутися до районних і обласних державних адміністрацій з проханням оздоровити дитину, подавши для цього відповідну заявку. «До 10 серпня всі діти із зони стихійного лиха, які потребують оздоровлення, будуть направлені у літні табори відпочинку України», — запевнив міністр.

Крім того, уряд прийняв рішення щодо заохочення українських спортсменів і тренерів з олімпійських видів спорту: золота медаль — 700 тисяч гривень (раніше — 500 тисяч гривень); срібна — 500 тисяч гривень (350 тисяч); бронзова — 350 тисяч гривень (250 тисяч).

А на завтрашньому засіданні Кабінет Міністрів планує затвердити першочерговий план будівництва захисних споруд на річках західних регіонів України.