Питання Конституції та внесення конституційних змін не сходили з порядку денного парламенту в усі часи незалежності України. Нині, в розпал політичної кризи, це питання набуло особливої ваги. Адже йдеться не лише про посилення прав, свобод та гарантій громадян, а й про основні засади державного устрою, систему влади та цілісність країни. Про потребу конституційних змін не раз наголошував Голова Верховної Ради України Олександр ТУРЧИНОВ.

23 лютого після обрання на посаду Голови Верховної Ради України та покладання на нього обов’язків виконуючого обов’язки Президента України, Олександр Турчинов у зверненні до народу України заявив: Верховна Рада України взяла на себе всю повноту відповідальності за ситуацію в країні. Ураховуючи втечу Януковича зі столиці і те, що він фактично самоусунувся від виконання конституційних повноважень, парламент конституційною більшістю голосів відсторонив Януковича від займаної посади і призначив позачергові вибори Президента України на 25 травня 2014 року.

Водночас парламент так само конституційною більшістю голосів відновив дію Конституції в редакції 2004 року, що була незаконно скасована Януковичем у 2010 році. Конституція у відновленій редакції 2004 року передбачає, що за відсутності Президента його обов’язки виконує Голова Верховної Ради. На цій основі у Верховній Раді було створено нову парламентську більшість, яка сформувала новий уряд України.

— Ми обмежили диктаторські повноваження глави держави і повернулися до парламентсько-президентської республіки, — сказав О. Турчинов.

31 березня під час відвідин навчального центру Національної гвардії України в селі Нові Петрівці, спілкуючись із журналістами, Голова Верховної Ради заявив, що в Україні відсутні будь-які передумови для федералізації.

— Сьогодні в Україні немає жодних передумов для її федералізації, — зазначив О. Турчинов. — Україна — унітарна держава, і ми проводимо політику з посилення самостійності, відповідальності наших регіонів, у першу чергу, економічної. Регіони повинні бути сильними, мають самостійно визначати свою перспективу, як це відбувається в багатьох цивілізованих країнах Європи. Таким шляхом ми будемо йти.

— Саме українські люди визначатимуть формат нової Конституції і формат устрою країни.

11 квітня під час зустрічі з Генеральним секретарем ОБСЄ Ламберто Дзанньєром Голова Верховної Ради України заявив, що влада розглядає питання щодо розширення повноважень регіонів. 

О. Турчинов відзначив, що системна криза, яку успадкувала наша країна, «потребує рішучих дій нової влади». «Саме тому, — наголосив він, — ми ведемо діалог з усіма регіонами нашої країни та розглядаємо питання щодо розширення повноважень регіонів». Керівник парламенту пояснив, що мова йде про створення умов для розширення економічної самостійності регіонів та посилення прав саме місцевих органів влади. Однак про федералізацію України не йдеться, — наголосив О. Турчинов, пояснивши, що влада виступає за сильні потужні регіони, але в межах єдиної унітарної країни.

13 квітня у зверненні до народу України з нагоди великого Християнського свята — Дня входження Господа до Єрусалима — Голова Верховної Ради України запевнив, що влада готова до широкої реформи місцевого самоврядування, а також оновлення влади на місцях. Водночас глава парламенту повідомив про рішення Ради національної безпеки та оборони розпочати широкомасштабну антитерористичну операцію у Східному регіоні України із залученням Збройних Сил України.

14 квітня на погоджувальній раді О. Турчинов заявив, що зміни до Конституції мають бути широко обговорені та відображати інтереси не парламентських груп і фракцій, а всієї України.

Того ж дня, виступаючи на засіданні Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань підготовки законопроекту про внесення змін до Конституції України, глава парламенту наголосив, що змінами до Конституції ми повинні відновити і побудувати збалансовану владу, яка зможе витримати будь-які іспити і проблеми. Також він зазначив, що виконавча влада, яка займатиметься реалізацією цих завдань, має формуватися в регіонах, і відповідальність за ситуацію в регіонах повинні нести й самі регіони.

— Збалансована модель побудови влади в країні — центральної і регіональної — забезпечить консолідацію нашої держави, а з другого боку — стійкість держави до будь-яких випробувань.

18 квітня Голова Верховної Ради Олександр Турчинова та Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк у спільній заяві з нагоди наближення свята Великодня запевнили, що керівництво держави, за підтримки більшості у Верховній Раді України, докладе всіх зусиль до невідкладного розгляду відповідних змін до Конституції України та проведення в Україні реформи місцевого самоврядування й організації влади в регіонах. У цих змінах, ішлося в заяві, має бути передбачено децентралізацію влади і розширення повноважень територіальних громад, формування виконавчих органів місцевими радами замість державних адміністрацій, забезпечення повноважень регіонів необхідними фінансовими ресурсами та запровадження дієвих механізмів участі громадськості у прийнятті рішень органами місцевого самоврядування. Обласним, міським та районним радам буде надано право приймати рішення стосовно надання на території відповідного регіону одночасно з державною українською мовою офіційного статусу російській або іншим мовам, якими розмовляє більшість місцевого населення.

19 квітня в інтерв’ю телеканалу «Україна» О. Турчинов заявив, що влада зацікавлена у сильному місцевому самоврядуванні і тому влада хоче внести відповідні зміни до Конституції України. Глава парламенту висловив сподівання, що конституційні зміни можуть бути прийняті парламентом в цілому у вересні-жовтні поточного року.

— Я хочу донести до жителів Сходу, що влада так само, як і ви, зацікавлена в сильному місцевому самоврядуванні, самостійності в багатьох економічних і соціальних питаннях та в питанні самостійного фінансового забезпечення.

22 квітня під час зустрічі з Віце-президентом США Джозефом Байденом глава парламенту відзначив, що в Україні сьогодні відбувається відновлення та реформування всієї вертикалі виконавчої влади.

— Ми плануємо поетапно оновити всю систему владних інституцій та відносин між громадянами та державою, — сказав О. Турчинов, наголосивши, що особлива увага приділяється децентралізації влади та наданню регіонам більшої самостійності та можливості їм самостійно призначати своїх керівників та розпоряджатись бюджетом.

29 квітня під час відкритого засідання Верховної Ради у формі громадських слухань з питання обговорення внесення змін до Конституції України глава парламенту назвав продовження конституційної реформи одним із ключових питань, які повинна розглянути Верховна Рада.

О. Турчинов заявив, що розширення прав місцевого самоврядування, баланс між усіма гілками влади, розбудова незалежної судової гілки влади, забезпечення контролю суспільства за роботою влади є принциповими напрямами реформування Конституції.

— Саме зміни до Конституції повинні забезпечити фундамент демократичних змін, фундамент побудови європейської демократичної країни, на якому ми зможемо розвивати і будувати всі інші напрями прогресивних змін.

Керівник парламенту нагадав, що утворена у Верховній Раді Тимчасова спеціальна комісія з питань підготовки законопроекту про внесення змін до Конституції України чітко задала вектор цих змін — парламентсько-президентська формула управління нашої країни.

Конкретизуючи основні напрями реформування Конституції, О. Турчинов зазначив, що без розширення прав місцевого самоврядування неможливо подолати наслідки авторитаризму, тоталітаризму, побудувати сильні регіони і сильну країну. За його словами, баланс між усіма гілками влади має унеможливити їх протистояння.

Підсумовуючи громадські слухання, О. Турчинов наголосив на важливості широкого обговорення пропонованих змін, у тому числі в регіонах, місцевих органах влади. Глава парламенту звернувся до експертів із проханням надати фахові висновки щодо висловлених пропозицій.

Про потребу змін до Конституції Голова Верховної Ради не раз казав і під час міжнародних зустрічей на високому рівні. 29 квітня на зустрічі з делегацією політичної групи «Прогресивний альянс соціалістів і демократів» в Європейському Парламенті на чолі з Ханесом Свободою керівник парламенту наголосив, що, незважаючи на всі спроби Російської Федерації дестабілізувати ситуацію в Україні, влада продовжує проводити демократичні реформи в країні та готує зміни до Конституції.

— Ми беремо за взірець демократичну архітектуру ЄС, — сказав О. Турчинов. — Формуємо парламентсько-президентську республіку з розширенням повноважень регіональних влад.

5 травня під час телефонної розмови Голови Верховної Ради України з Федеральним Канцлером Федеративної Республіки Німеччина Ангелою Меркель керівник парламенту наголосив, що зміни до Конституції, які нині напрацьовуються, передбачають кроки щодо децентралізації влади, щоб регіони отримали більшу самостійність.

8 травня у спільній заяві в.о. Президента України, Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов і Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк виступили з ініціативою проведення загальнонаціональних круглих столів національної єдності. До діалогу запросили всіх представників політичних сил з усіх регіонів, громадянського суспільства, наукових кіл, усіх, хто не має крові на своїх руках. О. Турчинов і А. Яценюк наголосили, що метою цього діалогу є формування національного консенсусу та компромісу з ключових для українського суспільства проблем. А на-працьовані пропозиції за участю всіх політичних сил будуть імплементовані Верховною Радою України, в тому числі через механізми внесення змін до Конституції та законодавства України.

Серед питань, які було запропоновано до обговорення, — децентралізація влади, реформа місцевого самоврядування, забезпечення належного балансу між гілками влади, забезпечення розширених гарантій захисту прав національних меншин, реформа правовідносин між державою та суспільством, включаючи реформування судової і правоохоронної системи.

9 травня у програмі «Шустер lіve» Голова Верховної Ради О. Турчинов, окреслюючи ситуацію на Донбасі, заявив, що ми «йдемо шляхом реального посилення регіонів», і назвав ідею федералізації для східних регіонів України «самознищенням».

— Це крок у безодню для цих регіонів. Це ейфорія, яка може призвести до дуже складних наслідків, і дуже багато людей ці наслідки вже відчувають, — сказав глава парламенту. — Ті, хто виступає за самостійність, не розуміють, що це повна руйнація економіки, соціальних програм, взагалі життя для більшості населення цих регіонів.

Керівник парламенту підкреслив, що влада готова сідати за стіл переговорів з представниками регіонів, зокрема Донбасу. Водночас О. Турчинов наголосив, що Україна, незалежно від усього, йде шляхом децентралізації.

— Ми йдемо шляхом реального посилення місцевого самоврядування, реального посилення регіонів, фінансового і політичного, — зазначив він. — Не може бути сильної України із слабкими регіонами. Ми зацікавлені в сильних регіонах, у регіонах, які можуть формувати свої виконкоми, які приймають відповідальні рішення і відповідають за ці рішення. І таким шляхом ми йдемо, готуючи зміни до Конституції.

12 травня під час засідання погоджувальної ради глава парламенту закликав депутатів визначитися щодо термінів роботи Тимчасової спеціальної комісії з підготовки законопроекту про внесення змін до Конституції України. Також керівник парламенту підкреслив, що під час переговорів із представниками місцевого самоврядування питання конституційних змін є одним з пріоритетних, зокрема в частині децентралізації влади, розширення повноважень місцевого самоврядування.

— І без чіткої позиції Верховної Ради щодо конституційних змін розв’язати багато проблемних суперечностей неможливо, — підкреслив О. Турчинов.

14 травня, відкриваючи засідання Першого загальноукраїнського круглого столу національної єдності, О. Турчинов заявив, що влада готова до діалогу з тими, хто діє в рамках Конституції і законодавства. Глава парламенту наголосив, що пріоритетом для влади є не просто відновлення інститутів державної влади, а розбудова «демократичного суспільства, європейської держави, де гідно почуватимуться всі громадяни, незалежно від того, де вони мешкають, якою мовою розмовляють і до якої церкви ходять». Водночас він зазначив, що і парламент, і уряд готові до діалогу, до системних змін у системі управління, зокрема в частині посилення авторитету місцевої влади, місцевого самоврядування.

— Ми говоримо про реальну децентралізацію влади, щоб усі регіони відчули свою силу, самостійність і авторитет, могли розв’язувати проблеми, мати реальне фінансове наповнення і забезпечення своїх владних повноважень.

15 травня, відкриваючи пленарне засідання парламенту, Голова Верховної Ради О. Турчинов заявив, що вихід із ситуації, що склалася на Сході України, можна знайти виключно у правовому полі. Він поінформував про перший етап всеукраїнського круглого столу, головним завданням якого є знайти порозуміння, розпочати діалог із представниками місцевого самоврядування, діячами культури, науки, мешканцями Донецької і Луганської областей, хто хоче знайти вихід із кризової ситуації в межах законодавства та Конституції.

— Саме у правовому полі лежить вихід із ситуації, — наголосив О. Турчинов.

Наступного дня після проведення президентських виборів, 26 травня, у Зверненні до співвітчизників Голова Верховної Ради заявив, що влада має бути прозорою, підзвітною, ефективною, працювати задля інтересів своїх громадян.

— У нас попереду — складні перетворення, але й величезні можливості за короткий час зробити Україну розвиненою європейською державою, — сказав О. Турчинов.

16 червня на погоджувальній раді Голова Верховної Ради повідомив, що він мав розмову з Президентом України Петром Порошенком щодо конституційної реформи, і з главою держави домовилися, що він ініціюватиме пропозиції щодо конституційної реформи.

— Ідеться про децентралізацію влади, — сказав О. Турчинов, додавши, що найближчим часом усі фракції матимуть змогу ознайомитися з пропозиціями та проектом конституційних змін.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ та Сергія КОВАЛЬЧУКА.

23 лютого 2014 року. Олександр Турчинов після обрання на посаду Голови Верховної Ради України.

29 квітня 2014 року. Відкрите парламентське засідання у формі громадських слухань з питань обговорення конституційної реформи..