Нині кінотелефестивалів багато. Та лиш один стосується сучасного села — Міжнародний телефестиваль «АгроСвіт». Цього року він (вже 15-й) проходив упродовж тижня на Київщині, у Білій Церкві. Це — добра нагода для журналістського обміну досвідом, навчання. Сюди приїздять тележурналісти Грузії, Вірменії, Білорусії, Росії, Прибалтики і Молдови.

Завдання фестивалю — показати, як телеекран відтворює великі злами сучасного села. Жоден з телемагнатів жодного разу ще не подав на фестиваль свої програми, фільми. Відповідь стандартна: «Це не наш формат». Хочеться запитати: «А хліб чий їсте?» Лише регіональні державні телекомпанії, фінансування яких значно бідніше, аніж комерційних, є постійними учасниками фестивалю.

Село деформоване. Тому більшість конкурсних творів важко сприймати спокійно. Журналісти регіональних каналів виносять на екран таке болісне безсилля селян, що нехтувати побаченим і почутим — злочин. Хіба забудеш слова старенької бабці: «Добрий день нема кому в селі сказати!».

Телепубліцисти закликають опам’ятатися тих зухвалих руйначів, що причетні до грабунку села, відсутності державного захисту селянина. Якщо наше село нам непотрібне — яка користь селянину, та й всім нам від приєднання до СОТ?

У такому драматичному контексті й відбувається фестиваль. Телепрограми тут різні. Є активна мужня публіцистика. Є й обридлі «живописні картинки», за якими ховається злочинне недбальство чиновників та політиків. На жаль, багатьом передачам властивий штампований, неживий коментар журналіста. Самі селяни говорять і мислять ясніше, переконливіше!

Утім, автори деяких програм не лише «співчувають», а й шукають виходу. Саме такі якості телетвору дали підстави журі надати гран-прі фестивалю «АгроСвіт-2008» відеофільму «Присмерки українського села» (автор і режисер В. Качур, оператор Ф. Шевардін, НТКУ).

Журналістське розслідування причин і наслідків захаращення земель Херсонщини у передачі «Каховський метаморфоз» (автор Т. Мишанчук, режисер Н. Лухньова, оператор В. Витюк, Херсонська ОДТРК «Скіфія») журі відзначило у номінації «Господар землі». Є цікаві програми про фермерів: «Фермери» (Новгород-Сіверська ОДТРК), «Любов з присмаком гірчинки» (Волинська ОДТРК).

Окрасою фестивалю «АгроСвіт» є також люди, завдяки яким він існує. Це — «мати фестивалю», талановита тележурналістка, академік Євроазійської телеакадемії, генеральний директор ТК «Ронт-ТУ» Ніна Романенко. Науково-фаховий рівень роботи журі блискуче забезпечує Любов Молдаван, директор Центру аграрних реформ, професор, доктор економічних наук. Сподіваюся, що журі «АгроСвіту-2009», за підтримки Держкомтелерадіо, Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, Асоціації працівників ЗМІ України, регіональних державних ТРК матиме більше учасників, цікавих передач і фільмів.

Микола СЛОБОДЯН, співголова журі, заслужений діяч мистецтв України.