Як вже повідомляв «Голос України», днями біля ДП «Укрторф» невідомі побили народного депутата Михайла ВолинцЯ (БЮТ), голову Незалежної профспілки гірників України. Тоді він разом із активістами НПГУ намагався захистити підприємство від рейдерського захоплення.

В інтерв’ю «Голосу України» парламентарій підтвердив, що представники ВАТ «Тайга» захопили приміщення державного концерну «Укрторф». Рейдерами, за словами М. Волинця, керував один із народних депутатів від Партії регіонів. «Коли представники «Укрторфу» і НПГУ намагалися захистити будівлю від нападів рейдерів, їм почали заламувати руки. Також близько десяти осіб зробили собі «липові» акти. Мовляв, вони отримали травми середньої тяжкості від Михайла Волинця», — сказав народний депутат.

Він повідомив, що активісти ДП «Укрторф» та НПГУ вже звернулися до Генпрокуратури, МВС, судової виконавчої служби. Окрім того, є доручення Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко міністру вугільної промисловості, міністру юстиції, керівнику СБУ негайно розглянути ситуацію з блокуванням роботи «Укрторфу». «Але поки що немає ніякої відповіді. Я вважаю, коли такі речі відбуваються, то в нас немає ні держави, ні міліції», — зазначив Михайло Волинець.

А на прес-конференції генеральний директор державного концерну «Укрторф» Віктор Юрченко розповів, що в результаті рейдерської атаки представниками ВАТ «Тайга» паралізовано діяльність державного підприємства. Невідомі особи вилучили і вивезли в невідомому напрямку виробничу фінансово-економічну документацію концерну та комп’ютери. До того ж пошкоджені частина меблів та телефонний зв’язок, відключено електроенергію, а на вході до приміщення «Укрторфу» встановлені грати.

Він зауважив, що захоплення приміщення державного концерну «Укрторф» може завдати збитків видобутку торфу, яке є, по суті, видом соціального палива для малозабезпечених верств населення, і ставить під загрозу виконання державного плану.

Сергій МЕЛЬНИК.

***

Тим часом компанія «Тайга» зробила заяву для ЗМІ.

«Компанія «Тайга» більше 12 років є власником будинку за адресою: Київ, вул. Червоноармійська (Велика Васильківська), 65. З 1997 року приміщення в цьому будинку площею 233,8 квадратного метра на незрозумілих для нас підставах займало об’єднання «Укрторф». Справа в тім, що весь цей час «Укрторф» відмовлявся переукладати з нашою компанією, як власником будинку, договір оренди (попередній договір закінчився 1 січня 1997 року) і, відповідно, весь цей період не платив орендну плату.

Природно, ми звернулися до суду з позовом про виселення «Укрторфу». Після тривалих судових розглядів 27 березня 2007 року Господарський суд міста Києва прийняв рішення про виселення «Укрторфу». Через низку касацій і апеляцій дане рішення набуло законної сили лише 26 лютого 2008 року. Проте ми намагалися не доводити справу до примусового виселення «Укрторфу» і пробували домовитися. Однак нашу позицію не було почуто, і 24 липня Державна виконавча служба виселила неплатника згідно з рішенням суду».