Парламент прийняв відповідальне рішення і взяв на себе всю повноту відповідальності за фінансування подолання наслідків катастрофічної повені в західних регіонах нашої держави, — наголосив Голова Верховної Ради України Арсеній Яценюк на брифінгу після закінчення позачергової сесії, яка була другою в історії новітнього українського парламентаризму. Можливо, хтось залишився невдоволений тими чи іншими показниками бюджету, зауважив А. Яценюк. «Але мене менш за все зараз цікавлять політики, які чимось задоволені чи чимось невдоволені», — сказав він. «Складне голосування, зі складними перемовинами, але результативне голосування відбулося, — додав Голова Верховної Ради. — У виконавчої гілки влади є всі можливості для реалізації своїх повноважень».

Глава парламенту також повідомив, що має намір запропонувати всім народним депутатам переказати тижневу заробітну плату на спеціальний рахунок для допомоги постраждалим від повені. А. Яценюк зауважив, що не встиг поставити це питання на голосування під час позачергової сесії. «Але я звернуся до всіх народних депутатів, щоб тижневий заробіток вони перерахували у відповідні фонди для подолання наслідків катастрофи», — сказав Голова Верховної Ради. Компенсувати ж депутатам витрати за перервану відпустку, перельоти до Києва і один робочий день, на переконання А. Яценюка, недоцільно: «Думаю, що вже стільки депутатам заплатили, що вони якось зі своїх коштів компенсують». (Раніше Голова Верховної Ради доручив апаратові парламенту забезпечити відпочинок дітей з потерпілих шести областей у депутатських санаторіях. Про це, зокрема, повідомила заступник голови фракції Партії регіонів Ганна Герман. За її словами, глава парламенту підтримав ініціативу окремих депутатів)

Арсеній Яценюк спрогнозував «надзвичайно жарку політичну осінь, набагато жаркішу, аніж була весна». Адже одним із перших питань парламент розглядатиме проект закону про державний бюджет України на 2009 рік. Голова Верховної Ради зауважив, що спочатку необхідно розглянути основні напрями бюджетної політики на 2009 рік. «Я сподіваюся, що у вересні це буде одним із перших питань», — сказав він.

У свою чергу, Президент України висловив подяку народним депутатам за ухвалення змін до держбюджету-2008, якими передбачено кошти для ліквідації наслідків повені. Про це йдеться в телефонограмі Президента до Верховної Ради, повідомили у прес-службі глави держави. «Прийнятий Верховною Радою України закон щодо виділення коштів для ліквідації наслідків повені у західних областях держави є яскравим прикладом можливої спільної плідної роботи», — наголосив В. Ющенко. Глава держави висловив глибоке переконання, що консолідованими діями ми здатні «подолати наслідки стихійного лиха і надати необхідну допомогу населенню постраждалих областей, стабілізувати ситуацію в цих регіонах та створити нормальні умови для життєдіяльності людей».

Прем`єр-міністр України Юлія Тимошенко після результативного голосування в парламенті за зміни до держбюджету в частині виділення коштів на подолання наслідків стихії заявила: «Можливо, вперше за останні місяці політикум України зміг об`єднатися для того, щоб допомогти людям, для того, щоб вирішити низку проблем, які зараз існують у країні». Прем`єр подякувала всім депутатам за роботу з підготовки єдиного узгодженого законопроекту і одностайне голосування за нього. «Ми одержали на сьогодні ресурси, які дадуть змогу компенсувати майнові втрати громадян, відновити дороги. Дуже знаково, що голосування було одностайним», — зауважила Ю. Тимошенко.