(Інформаційне управління)

У приймальні Верховної Ради України відбулося, як і планувалося, 33 особисті прийоми громадян, які проводили голови, перші заступники, заступники голів комітетів та керівників депутатських фракцій; народні депутати України. Про це повідомили у Відділі з питань звернень громадян апарату Верховної Ради України.

Прийоми відбувалися відповідно до графіка особистого прийому громадян головами парламентських комітетів і депутатських фракцій, який затверджується розпорядженням Голови Верховної Ради України на кожну сесію.

Всього під час роботи другої сесії Верховної Ради України шостого скликання (лютий—липень 2008 року) на особистих прийомах голів парламентських комітетів, голів депутатських фракцій у Верховній Раді України відвідувачами порушено 389 питань, що на 52 питання більше, ніж під час роботи третьої сесії Верховної Ради України п’ятого скликання, тобто в лютому—липні 2007 року.

Тематичний аналіз пропозицій, заяв і скарг громадян свідчить, що більш як удвічі, порівняно з аналогічним періодом роботи Верховної Ради України попереднього скликання, зросла кількість звернень громадян, які стосуються соціального захисту та пенсійного забезпечення населення (із 48 питань у лютому—липні 2007 року до 105 — у лютому—липні 2008 року).

Більшість відвідувачів похилого віку вважають, що держава не повною мірою забезпечує їм належний рівень пенсійного забезпечення та вимагають встановити соціальну справедливість у розмірах пенсій. За даний період надійшло 38 (36,2 відсотка від загальної кількості питань) звернень цієї тематики.

Заявниками на особистих прийомах також вносилися пропозиції щодо необхідності внесення змін до чинного пенсійного законодавства —34 (32,4 відсотка), порушувались питання надання матеріальної допомоги, здебільшого на придбання ліків, продуктів харчування, ремонт та облаштування опалення житла — 15 (14,3 відсотка).

Значно збільшилась, порівняно з аналогічним періодом роботи Верховної Ради України попереднього скликання, кількість звернень, що стосуються питань праці, в тому числі щодо порушень чинного законодавства при звільненні та поновленні на роботі, оплаті праці, виплаті заборгованості, діяльності служб зайнятості населення. Так, під час особистих прийомів у лютому—липні 2008 року їх отримано 22 (5,7 відсотка) проти 10 звернень у лютому—липні 2007 року.

Під час роботи другої сесії Верховної Ради України шостого скликання порушено 22 (5,7 відсотка, що на 19 більше, ніж під час роботи третьої сесії Верховної Ради України п’ятого скликання) питання реформування економіки, ринкових відносин, підприємництва, приватизації, політики цін і податків.

Серед них — питання приватизації державної і комунальної власності, діяльності регіональних підрозділів Державної податкової адміністрації України, сплати податків, виплати заощаджень, розвитку підприємництва, формування бюджету.

На особистих прийомах збільшилася кількість звернень, що стосуються діяльності органів місцевої влади та місцевого самоврядування (в лютому—липні 2008 року — 18, у лютому—липні 2007 року — 9). Найактуальнішими серед них залишаються питання щодо неправомірних дій та рішень посадових осіб органів місцевого самоврядування і органів державної виконавчої влади — 15, або 83,3 відсотка від загальної кількості питань цієї тематики.

Приймальня Верховної Ради України працює за адресою: м. Київ, вул. Банкова, 6-8,

5-й під’їзд. Телефон для довідок 255-42-46.

У липні 2008 року «Голос України» опублікував такі закони:

2 липня, № 122

Закон України «Про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Литовської Республіки про економічне, промислове та науково-технічне співробітництво», № 322-VІ.

4 липня, № 124 Закон України «Про ратифікацію Протоколу між Україною та Чеською Республікою про внесення змін до Договору між Україною та Чеською Республікою про правову допомогу в цивільних справах», № 318-VІ.

Закон України «Про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Латвійської Республіки про співробітництво в галузі запобігання надзвичайним ситуаціям і ліквідації їх наслідків», № 321-VІ.

У зв’язку з виключенням із списків вважати недійсним посвідчення помічника-консультанта народного депутата України Пригодського А. В. Овсюк Валерії Анатоліївни за № 21/09.

Управління кадрів.