Репортаж із Всеукраїнського мистецького фестивалю «Садок вишневий коло хати».

Не випадково місцем проведення цього свята обрали Городище, батьківщину українського садівництва і... опери. У цьому містечку на березі Вільшанки народився автор першої нашої опери «Запорожець за Дунаєм» Семен Гулак-Артемовський, творили чудеса легендарні Симиренки, чиє ім’я носить яблуко.

Тому й на фестивалі, як казав класик, поєдналось прекрасне і корисне. Господарі свята перетворили міський парк біля старої церкви на велике мальовниче село. На одній його «вулиці» виводили пісні дівочі та козацькі гурти. На другій — справляли «хрестини». На третій — плели кошики і брилі, різьбили ложки і ополоники, малювали картини. До «села» через парк вела барвиста «Рушникова алея», на якій місцеві вишивальниці представили майже 600 своїх найкращих гаптованих виробів.

На головній сцені фестивалю виступили більш як 60 самодіяльних мистецьких колективів Черкащини і Харківщини, Київщини та Криму. Всіх гостей щедро частували мліївським кулешем та петропавлівськими варениками, вільшанськими карасями та городищенськими завиванцями. Поласували й журналісти, адже прес-центр був якраз біля «столів достатку»...

Черкаська область.

Фото автора.