У Господарському суді Одеської області під головуванням судді Людмили Торчинської слухається справа з позову кредитної спілки «Перше кредитне товариство» до Товариства з обмеженою відповідальністю «Телерадіокомпанія «Круг» про компенсацію моральної шкоди за приниження ділової репутації. Ситуація, в принципі, не нова. Варто газеті або, скажімо, телеканалу поширити матеріал, у якому вони висловлюють точку зору, яка не сподобалася якій-небудь юридичній особі, як одразу й народжується судовий позов про завдання моральної шкоди й приниження ділової репутації.

У справі, про яку йдеться, на перший погляд все саме так і виглядає. 9 квітня в Одесі проходив «круглий стіл» на тему «Вигляд Одеси: шляхи участі громадськості в рішенні проблем об’єктів використання міського середовища», який проводила громадська організація сприяння органам місцевого самоврядування. На засідання були запрошені ЗМІ, у тім числі й телерадіокомпанія «Круг». Журналісти «Круга» підготували й видали в ефір сюжети про цей захід. Я бачив цей репортаж. Звичайне інформаційне повідомлення про звичайний захід. Можливо, дещо іронічне на відміну від інших.

Однак у кредитній спілці «Перше кредитне товариство» телесюжет викликав украй негативну, я сказав би, хворобливу реакцію. Що припало не до душі працівникам кредитного товариства?

Це стало відомо з позовної заяви до суду. З`ясувалося, Андрія Святославовича Азарова, якого було запрошено на засідання «круглого столу», представили телеглядачам як голову правління кредитної спілки «Перше кредитне товариство», а саме таким він і є дотепер. А тим часом, стверджують заявники до суду, Азарова запрошували на засідання як віце-президента фонду «Держава» і голову всеукраїнської партії Народної довіри. Тобто в провину ТРК «Круг» ставилося те, що вони не вказали в повному обсязі громадські посади, які обіймає Андрій Азаров.

Неоприлюднення в повному обсязі громадських посад Андрія Азарова, а акцентування уваги телеглядачів на його посаді голови правління кредитного товариства не відповідають дійсності й тому призвели до завдання шкоди діловій репутації кредитної спілки «Перше кредитне товариство».

Словесна еквілібристика, яку використовували позивачі, схоже, має на меті залучити телеглядачів до «пошуку кішки в темній кімнаті».

Хто має рацію у цьому абсолютно зрозумілому і такому, що не потребує коментарів питанні?

Головний редактор телекомпанії «Круг» Валерій Барановський в інтерв’ю місцевій газеті «Одесский вестник» заявив таке:

— До телекомпанії звернувся директор «Фонду програм безпеки країни й особистості «Держава» з листом, що містить наступну інформацію: «Азарова А. С. рішенням загальних зборів за невиконання своїх обов’язків, невиконання представницьких функцій знято з посади віце-президента Фонду». Фонд «Держава» припинив свою діяльність в «Координаційній раді сприяння органам місцевого самоврядування в розв`язанні проблем упорядкування міського середовища».

Звичайно, суддя Людмила Торчинська уважно вивчить матеріали цієї справи й прийме рішення, яке відповідатиме вимогам чинного законодавства. Тут важливо розібратися в спонукальних мотивах, якими керувалося «Перше кредитне товариство».

Виконком Одеської міської ради вперше в історії України оголосив міжнародний конкурс на розробку проекту створення єдиного міського середовища. Йдеться про те, щоб за своєрідним генеральним планом міського середовища, який мали розробити конкурсанти, розвивалася зовнішня реклама, будували зупинки громадського транспорту, установлювали лавочки, сміттєві урни, вуличні годинники, туалети, щогли зовнішнього освітлення. Тобто в міській раді вирішили, що досить існуючої нині кустарщини в міському середовищі, а оформленням міста повинні займатися професіонали. Було створено представницьку комісію, яка як журі мала визначити переможця конкурсу. Він відбувся, але переможця відповідно до рішення суду не можна було оголошувати. Чому?

Ось що сказав в інтерв’ю «Одесскому вестнику» головний редактор «Круга» Валерій Барановський: «Одним з учасників конкурсу, проти якого повстав Азаров, було претензійно назване «Перше (прямо як кредитна спілка) рекламне агентство Об’єднаної Європи». Один із засновників цього агентства — товариство з обмеженою відповідальністю СКФ, чиїм генеральним директором є той самий пан Азаров. Передчуваючи, що його рекламне агентство, схоже, програє, Азаров, незважаючи на те, що учасник змагання не має права критикувати колег і журі до його завершення, стимулює громадську дискусію, яка покликана зупинити конкурс, почати з нуля, а там — як Бог дасть. Йому це не вдалося. Не допомогло навіть те, що свої дії він і його оточення представили громадськості як прояв турботи про благополуччя малого й середнього бізнесу. Адже за умовами конкурсу його переможець має зайнятися реалізацією свого проекту. Тоді «Перше рекламне агентство Об’єднаної Європи», тобто Азаров, подало в той самий господарський суд скаргу на міськвиконком, засновника конкурсу».

Як свідчать події, громадський інтерес до цього судового процесу в Одесі надзвичайно високий. Хоч як парадоксально, зацікавив одеситів той факт, що позовна заява в господарський суд надійшла саме від кредитного товариства. Городяни, і серед них чимало вкладників кредитної спілки, не на жарт переполошилися: а чи ці дії не є першою ластівкою того, що справи у фінансової установи йдуть кепсько.

Громадські організації міста, серед них, приміром, «Вільна Одеса», розцінюють позовну заяву «Першого кредитного товариства» у господарський суд як замах на свободу слова. Ця організація організовує пікетування приміщення Господарського суду Одеської області й будинку, де розташовано кредитне товариство. Якщо відкинути емоції й поставити запитання: а відбулося б судове засідання, якби переможцем конкурсу була оголошена комерційна структура «Перше рекламне агентство Об’єднаної Європи», одним із засновників якої є ТОВ СКФ, генеральним директором якого є Андрій Азаров? З великою часткою ймовірності можна стверджувати, що, імовірно, судового позову не було б.

Переможців конкурсу немає. Є позивачі, є відповідачі, є погрози ТРК «Круг» позбавити її ліцензії на мовлення. Є і ті, хто програв, — це мільйонна Одеса, яка через судові заборони так і не може розпочати реалізовувати грандіозний проект з пошиття гарної сукні, ім’я якій — сучасний дизайн вулиць і площ. Прикро, що через амбіції місту доводиться задовольнятися сірою амуніцією.

Одеса.