Вимогу Президента України Віктора Ющенка про те, що «цей рік маємо цілковито присвятити наведенню порядку в державі» сприйнято прокурорами як програмне завдання на поточний рік.

Важливим аспектом у його реалізації визначено подальше забезпечення належного використання координаційних повноважень прокурорів. Результати роботи за І півріччя поточного року дають всі підстави стверджувати, що загалом ці повноваження прокурорами на місцях використовувалися активно з ефективними наслідками. Проведено понад 1350 координаційних і міжвідомчих нарад, колегій, на яких розглянуто низку актуальних питань протидії злочинності та корупції.

Як наслідок, спільно з іншими правоохоронними органами держави маємо достатньо практичних здобутків. Передусім це стосується Запорізької, Дніпропетровської, Львівської, Вінницької областей, певною мірою міст Києва і Севастополя.

Зменшилась кількість зареєстрованих злочинів, у тім числі тяжких та особливо тяжких. Менше зареєстровано умисних вбивств, тяжких тілесних ушкоджень, крадіжок, грабежів, розбоїв. Чи не вперше за останні роки менше зареєстровано порушень правил безпеки дорожнього руху, які спричинили смерть потерпілих.

Менше скоєно злочинів неповнолітніми та за їх участі. Більше виявлено злочинів, пов’язаних із збутом наркотиків. За умови, що в цілому така динаміка є характерною для останніх трьох років — результати обнадійливі.

Вклад прокурорів — вагомий. Скасовано понад 34 тисячі незаконних постанов про зупинення досудового слідства, три з половиною тисячі — про закриття кримінальних справ, дві тисячі незаконних постанов про порушення кримінальної справи, надано 36 тисяч письмових вказівок. Внесено 13 тисяч документів прокурорського реагування.

Саме зазначений обсяг виконаної роботи прокурорами свідчить про наявні проблеми. Одна з найважливіших — стала тенденція до зростання кількості прийнятих органами внутрішніх справ незаконних рішень при розгляді заяв і повідомлень про злочини, тобто, якщо відверто, їх укриття від обліку. Прокурорами скасовано десять тисяч незаконних постанов про відмову в порушенні кримінальної справи з одночасним її порушенням.

Реформа правоохоронних органів передбачає переорієнтування організації роботи силових відомств з каральних принципів на захист прав та інтересів громадянина.

Два найважливіші напрямки, які у цьому контексті є наріжними — це нагляд за законністю проведення оперативно-розшукової діяльності та нагляд під час провадження досудового слідства.

При здійсненні нагляду за законністю проведення оперативно-розшукової діяльності прокурори враховують ряд змін, які відбулися у зв’язку з прийняттям постанови Кабінету Міністрів України (від 25 вересня 2007 року «Про затвердження Порядку отримання дозволу суду на здійснення заходів, що тимчасово обмежують права людини») та відповідної постанови Пленуму Верховного Суду України.

Органами прокуратури посилено нагляд на цьому напрямку. Значно активізували цю роботу прокурори Запорізької, Івано-Франківської, Луганської, Львівської та Херсонської областей. Заслуговує уваги позитивний досвід прокуратури Закарпатської області — за протестами якої апеляційним судом скасовано дев’ять незаконних рішень суду про надання дозволу на проведення оперативно-розшукових заходів, які тимчасово обмежують права та свободи громадян.

Загалом по державі прокурорами забезпечено дотримання закону при провадженні досудового слідства: у поточному році слідчими підрозділами МВС та СБУ більше направлено кримінальних справ до суду з обвинувальним висновком; слідчими МВС менше закрито кримінальних справ, що свідчить про належний нагляд прокурорів на стадії їх порушення; підвищилась якість слідства у справах слідчих МВС та податкової міліції.

Що стосується прокурорського нагляду за додержанням законів, спрямованих на боротьбу з організованою злочинністю, протидію корупції, контрабанді та злочинам у сфері оподаткування, то безумовно, ці прояви загрожують національній безпеці держави, підривають її авторитет та економічні основи, а тому потребують застосування жорстких засобів у боротьбі з ними за умови суворого дотримання вимог закону.

Стан нагляду за додержанням законів, спрямованих на боротьбу з організованою злочинністю, засвідчує, що упродовж цього року Генеральною прокуратурою України, прокурорами більшості регіонів вживалися заходи організаційного та практичного характеру. Позитивної оцінки заслуговує робота прокуратур Дніпропетровської, Івано-Франківської, Запорізької, Луганської, Чернівецької областей.

За останні роки у зв’язку із зростанням комерційної привабливості землі злочинність у цій сфері усе більше набуває ознак «білокомірцевої».

На місцях широко практикується передача земель у власність за допомогою корупційних тіньових схем. Саме про це свідчить викритий правоохоронними органами факт передачі у власність за хабар майже у мільйон гривень земельної ділянки одним із сільських голів Чернігівської області. Робота на цьому напрямі триває.

Залишається складною ситуація у сфері боротьби з корупцією. У зв’язку із цим Генеральною прокуратурою України розроблено план дій щодо системної протидії корупції, хабарництву в системі судової гілки влади, сфері освіти та у самих правоохоронних органах держави.

Зросла кількість притягнутих до відповідальності державних службовців 1-4 категорій, передусім у Харківській, Тернопільській, Дніпропетровській, Сумській та Рівненській областях.

Викликає занепокоєння поширення корупції у самих правоохоронних та контролюючих органах. Поточного року за вчинення корупційних діянь до адміністративної відповідальності притягнуто 412 службових осіб правоохоронних та контролюючих органів.

Розуміючи нагальну необхідність захисту економічних інтересів держави від злочинних посягань у сфері оподаткування — останнім часом зроблено чимало.

Керівництвом держави та Генеральної прокуратури України визначено пріоритети оцінки діяльності на цьому напрямку. Зокрема, виявлення та розкриття злочинів щодо незаконного відшкодування ПДВ та забезпечення відшкодування завданих державі збитків.

Лише по двох, направлених у поточному році до суду слідчими податкової міліції столиці, кримінальних справах сума попередженого незаконного відшкодування ПДВ становить понад 179 млн. грн.

Загалом слідчими податкової міліції у поточному році втричі більше направлено до суду кримінальних справ про незаконне відшкодування ПДВ. Сума попередженого розкрадання бюджетних коштів становить понад 225 млн. грн.

На напрямку нагляду за додержанням законів про державний кордон і митну справу заходи щодо удосконалення діяльності піднаглядних органів вживалися на нових програмних засадах. Проводилася постійна робота щодо припинення кримінально-правовими засобами існування схем незаконного переміщення товарів через митний кордон нашої держави.

Так, на виконання доручень, наданих главою держави на нараді 19 листопада 2007 року, робота органів прокуратури спрямовувалася на посилення нагляду за додержанням законності Державною митною службою, іншими правоохоронними і контролюючими органами України у боротьбі з незаконним переміщенням товарів, захисту інтересів держави на економічному кордоні України.

За результатами роботи міжвідомчої робочої групи під головуванням Генерального прокурора України та виконувача обов’язків Голови Служби безпеки України розроблено Програму боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил, яку затверджено указом Президента України від 4 березня 2008 року.

Мають місце недоліки в організації діяльності органів прикордонної служби. Спостерігається тенденція до зменшення виявлених органами прикордонної охорони організаторів незаконного переправлення осіб через кордон. Такий стан справ не залишився поза увагою Генеральної прокуратури України. За поданням Голови Державної прикордонної служби України про усунення порушень закону притягнуто до дисциплінарної відповідальності ряд службових осіб керівного складу регіональних управлінь.

Забезпечення ефективного, постійного та принципового нагляду у вирішенні нагального для країни питання — захисту її економічних інтересів — є пріоритетним.

Скоординована спільно зі Службою безпеки України робота щодо виконання Указу Президента України від 4 березня 2008 року «Про Програму боротьби з контрабандою та порушенням митних правил на 2008—2009 роки» дала позитивні результати щодо протидії злочинності на економічних кордонах України.

Враховуючи чітке визначення пріоритетів у нашій діяльності, напрацювання останніх років, кадровий та фаховий потенціал наших працівників є всі підстави вважати, що ефективність роботи правоохоронних органів зростатиме.

Віктор ПШОНКА,заступник Генерального прокурора України.