Сьогодні, 1 серпня — день народження Петра Симоненка, видатного політичного й державного діяча сучасності, першого секретаря Центрального Комітету Компартії України, голови парламентської фракції комуністів, народного депутата Верховної Ради п’яти скликань, постійного автора нашої газети.

Син своєї епохи, вихований на революційних, бойових і трудових традиціях робітничого класу, Петро Миколайович навіть у важкі моменти непогожого лихоліття не зламався, залишився вірним священним ідеям правди, добра й справедливості.

Нагадаю тільки деякі факти й події його біографії. Народився він у місті Донецьку, у робочій родині, українець. З відзнакою закінчив Донецький політехнічний інститут (спеціальність — гірський інженер-електромеханік) і Київський інститут політології та соціального управління (політолог).

Чотири роки працював на виробництві — конструктором проектного інституту «Донгіпровуглемаш», заступником генерального директора Донецького виробничого об’єднання «Укрвуглемаш».

Важливе місце в його житті посідає комсомольська й партійна робота — він був другим секретарем Донецького міськкому, секретарем Донецького обкому, секретарем ЦК комсомолу України; секретарем Маріупольського міськкому, другим секретарем Донецької обласної партійної організації — найбільшої в країні. Від часу відтворення Компартії України в червні 1993 року — Перший секретар її Центрального Комітету.

У новітній історії українського парламентаризму Петро Симоненко плідно працює над створенням законодавчої бази, активно відстоює конституційні права й свободи своїх виборців — соціально незаможних, ветеранів війни і праці, інвалідів, жінок, молоді та дітей, віруючих.

Він один з ініціаторів і авторів реформування політичної системи й встановлення в Україні парламентсько-президентської республіки, поліпшення форм управління державою й регіонами, вніс низку законопроектів, спрямованих на розвиток і зміцнення суверенітету, незалежності й демократії української держави, у тому числі нову редакцію Конституції України, інші політичні й соціально-економічні питання.

Багато уваги приділяє міжнародним і міжпарламентським зв’язкам як член Постійної делегації Верховної Ради в Парламентській Асамблеї Ради Європи, голова Постійної делегації Верховної Ради в Міжпарламентській Асамблеї держав—учасниць Співдружності незалежних держав.

Петро Симоненко автор книжок, брошур, великої кількості статей та інтерв’ю у вітчизняних і закордонних засобах масової інформації. Лише 2005—2008 років вийшли його книжки «Национальная идея Украины», «Государство, народ, коммунисты и религия», «Власть и оппозиция», «Великий обман украинского народа», «Бедные и богатые», «Труд и капитал», «Народний суверенітет України», «Новая экономическая политика Компартии Украины».

Як бачимо з назв, у цих книжках порушено найактуальніші теми, які хвилюють суспільство. Своїм глибоким і переконливим змістом, з позицій здорового глузду, Петро Симоненко аналізує й узагальнює наявні проблеми, їхні тенденції й можливі перспективи, робить відповідні висновки й пропозиції.

Щодня життя Петра Миколайовича — це невтомна праця, самовіддане служіння партії, народу, Батьківщині. Увагою до проблем простої людини лідер комуністів показує високу громадянську відповідальність за довіру людей і доручену справу. Саме за це його так люблять і поважають трудящі нашої країни, до його думки прислухаються політичні опоненти. А бойові соратники Симоненка пишаються тим, що їм пощастило жити й працювати з цією чудовою і заслуженою людиною, мудрим і авторитетним вождем партії.

Петро Симоненко має державні, партійні й церковні нагороди. Але головним для нього є висока довіра людей.

Сьогодні Петра Миколайовича щиро вітають колеги, друзі й товариші з усіх кінців країни, близького і далекого зарубіжжя, бажають йому нових успіхів у партійній, депутатській і громадській роботі, невичерпної енергії в боротьбі за процвітання України, бажають йому і його родині міцного здоров’я й благополуччя, довгих років щасливого життя.

Біографія Петра Миколайовича продовжується.

З днем народження Вас, дорогий товаришу Симоненку!

Іван ГАВРИЛИШИН, член Національної спілки журналістів України.