На Рівненщині, на відміну від столиці, політичне життя протікає без збурень. Головні гравці на регіональному політичному полі (а це БЮТ, «Наша Україна», УНП, Партія регіонів, СПУ, Народна партія, які мають своїх представників в облраді та у виконавчій владі) обмежуються хіба що певними одиничними заходами, аби нагадати виборцям про себе.

Щоправда, останнім часом дещо активізувалися «народники», які теж представлені на керівних посадах в обласній виконавчій владі. Адже нинішній голова ОДА, представник «Нашої України» Віктор Матчук зробив ставку не так на політичну приналежність своєї команди, як на професіоналізм. А ось керівний склад облради, за малим винятком, можна назвати «бютівським».

Розмірений ритм політичного життя в регіоні дещо збурили установчі збори нової політичної сили «Єдиний центр». І не стільки її появою, скільки коментарями стосовно того, що до її обласного керівного складу увійшли, а точніше, перейшли, з інших політичних сил. Так, головою Рівненської обласної організації «ЄЦ» став депутат облради від БЮТ, бізнесмен Валерій Богуцький, членом ради цієї нової партії — депутат облради від «Нашої України», один із власників низки місцевих ЗМІ і телеканалу Віктор Данилов.

Ось як прокоментував перехід до «Єдиного центру» Валерія Богуцького керівник фракції БЮТ у Рівненській обласній раді Микола Кучерук: «Валерій Богуцький, який потрапив до облради від нашої політичної сили, має визначитися із депутатством».

Так, я написав заяву про вступ до «Єдиного центру», — підтвердив Віктор Данилов, який одночасно є заступником керівника фракції «Наша Україна» у Рівненській обласній раді. — Але розмови про те, щоб через це я склав депутатський мандат, зі мною не було.

Що ж, чи правильну «кадрову» ставку зробив «Єдиний центр», покаже час і майбутні вибори міського голови Рівного, де люди оцінять претендентів від політичних сил на цю посаду шляхом свого голосування. І хоча перспектива таких виборів поки що в тумані (Верховна Рада все ще не прийняла рішення про позачергові вибори міського голови Рівного), перегони обіцяють бути цікавими й «гарячими». Адже уже зараз вимальовується список претендентів на цю посаду. Однак такої харазматичної фігури, яким був покійний міський голова Рівного Віктор Чайка, котрий керував містом протягом 18 років, поки що немає.

Рівне живе без міського голови з лютого, йому конче потрібен господар. Адже серед першочергових проблем мешканці обласного центру називають вивезення сміття, поліпшення роботи ЖКГ, зменшення кількості гральних автоматів тощо. Тобто роботи у нового міського голови буде чимало. Але навіть якщо Верховна Рада у вересні прийме рішення про вибори, вони відбудуться лише наприкінці року.

Голова Рівненської ОДА Віктор Матчук в ефірі одного з місцевих телеканалів назвав прізвище кандидата на посаду міського голови Рівного від «Нашої України», якого він підтримуватиме. Але чи не стане це «ведмежою» послугою для кандидата, оскільки люди не завжди дослухаються до влади?

Активно готується до виборів й УНП, голова обласної організації якої Василь Червоній був незмінним конкурентом Віктора Чайки на виборах міського голови. Рівненські обласні організації УНП та ВО «Свобода» у січні цього року підписали спільну декларацію про створення блоку «УНП-Свобода» до наступних виборів до місцевих рад, а отже, й міського голови. Керівники обласних організацій мотивували такий крок ідеологічною спорідненістю та подібністю програмних засад обох партій. Тож на наступних виборах міського голови Рівного можна очікувати висунення єдиного кандидата.

Але оскільки депутат не написав заяву про складення депутатських повноважень, рада блоку БЮТ і міжпартійний з’їзд виключили В. Богуцького зі складу депутатів Рівненської облради. Тим часом територіальна виборча комісія, яка мала б розглянути питання про складання депутатських повноважень В. Богуцьким і визнання повноважень наступного у списку депутата від БЮТ, двічі не мала кворуму на своїх засіданнях, оскільки інші політичні сили, які делегували у виборчу комісію своїх представників, забороняли їм з’являтися на засідання. Тому фракція БЮТ в облраді запропонувала перенести пленарне засідання сесії облради, доки не буде вирішено питання з депутатом-перебіжчиком.

ЮРКОВА.

Рівне.